Znáte tuto odrůdu?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
hlousek2 - (17) - 152.112 (?), 4.9.2010 18:58, zobrazeno: 17266x
Zdravím všechny lidičky. Před asi 2 roky mi tu dosti lidí pomohlo s určením jedné naší odrůdy jabloní. Nyní bych se rád o totéž pokusil znovu:
Na zahradě máme několik starých jabloní (stáří kolem 60-ti let), které ještě rouboval můj děda. On sám pak již nevěděl, odkud rouby získal - ale švestky si přivezl z Jugoslávie. Sám děda a pak i máma měla jablka u několika odborníků, leč žádný nedokázal určit odrůdu. A tak bych se chtěl pokusit, po minulém úspěchu, i takto:
Jablka jsou focena minulý týden. Obyčejně dozrávají v rozmezí srpen-září. Převážně však v srpnu. Jablka při dozrávaní jsou nejprve žlutá, poté jsou červeně žíhaná a následně se barví do ruda. Chuť je šťavnatá - ale záleží na době utržení - přezrálá již jsou bez chuti. Jablka po utržení vydrží pak max. 3 dny - poté ztrácení šťávu a chuť. Nejlepší, jako všechny jablka, jsou čerstvě utržená.
Nevím zda se z tohoto popisu dá něco vydedukovat - popis platí asi na všechna jablka - ale třeba někdo alespoň podle fotografií bude míti nějaký odhad na konkrétní odrůdu. Předem moc děkuji za jakýkoliv komentář či radu.
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.50 (?), 13.9.2010 17:51
Chtělo by to také rozříznout některý plod také habitus stromu a jednoletý výhon bez listí a s listem aby bylo vidět okraj listu a tvar a také řapík.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.50 (?), 13.9.2010 18:02
Stará odrůda byla Krasava nebo Stark Earliest ten zraje konec července začátek srpna známá již od roku 1944 původ z USA.
|
|
 |
|
 |
 |
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.15 (?), 15.9.2010 8:26
Škoda, že ty fotky nejsou ostré.
Podle ojínění, světlých lenticel a tvaru plodu bych Stark Earliest vyloučil. Krasavu jsem viděl před léty. V knihách popsána není. Snad v nějakém zahrádkáři.
V té době byla populární Melba a ještě se mohl sázet Astrachán červený. Tyto dvě odrůdy to ale zřejmě nebudou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
hlousek2 - (17) - 152.112 (?), 21.9.2010 19:00
Byl jsem delší dobu pryč a tak až nyní mohu všem, kteří zde mi přispěli s radou, alespoň takto poděkovat. 
Zkusím podle navrhovaných názvů, zda někde neobjevím fotky těchto a třeba některý z nich to bude. 
Tedy ještě jednou děkuji - ale kdyby měl ještě někdo nějaké návrhy - prosím o příspěvek.
P.S.: O něco výše přikládám pár foto listů 
|
|
 |
|
 |
 |
|
hlousek2 - (17) - 152.112 (?), 21.9.2010 19:12
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.15 (?), 21.9.2010 21:22
Na tom stáří trváte?
Habitus a listy jsou takové druhořadé znaky.
Takže máme tyto znaky: Letní, ojíněné, světlé lenticely a odrůda musí být starší než 60 let. Tzn. 1950.
|
|
 |
|
 |
 |
|
skalovi.pís - Bronzový Zahrádkář (76) - 170.19 (?), 21.9.2010 22:02
Asi tak před padesáti lety jsem se na jedné zahradě v Hluboké nad Vltavou setkal s odrůdou jabloně Astrachán červený. Pokud si pamatuju, byly to plody pěkně červeně vybarvené s bílou, velmi křehkou dužninou, pod slupkou mírně pročervenalou. V době zralosti v srpnu dužnina moučnatěla, plody opadávaly a při dopadu na zem se rozbíjely. Před dozráním byly kyselejší. Nepamatuju si jak to bylo se strupovitostí, ale v mých vzpomínkách byly jen červené, ojíněné, hladké a drobnější velikosti.
Jestli vás toto nasměruje někam ve vašem pátrání, přeju hodně úspěchů.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |