|
Znáte někdo tuto odrůdu jablek?
|
|
|
|
|
|
|
|
hlousek2 - (17) - 200.112 (?), 18.11.2008 18:49, zobrazeno: 30909x
Na zahradě máme dva stromy, které tak před 50ti lety sázel a rouboval děda. S tím, že to jsou jablka Matčina. A tak jsme je až doposud brali - ale nyní nám několik lidí řeklo, že tyto vůbec nejsou Matčina a přinesli svá na porovnání. Jsa přebyt důkazy jsem toto musel uznat. A tak to zkusím zde - nevíte, prosím, jaká že to jablka vlastně na zahradě máme?
Jablka mají stejný tvar jako Matčina, klasická velikost 10-15cm. Ovšem barva je jiná. Je velmi tmavá, až temně fialová. Při rozkrojení jsou někdy patrné i červené linky. Jablka zrají v září až listopadu a nedají se moc dlouho skladovat - asi tak jen 14dní. Děda si dříve dělal vše sám a tak na zahradě máme letní jablka u kterých i několik odborníků nám nemohli pomoci s určením. A tak zkouším alespoň tyto jablka - třeba mi dokážete někdo poradit. Předem za vše děkuji.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.146 (?), 19.11.2008 21:16
Mám trochu pochyby, hornokrajský malináč znám ze sadu starého strýčka. Barva souhlasí, skladovatelnost může být ovlivněna přezrátím na stromě či jinými okolnostmi, ovšem velikost 10 až 15 cm (předpokládám, že jde o průměr či výšku, nikoliv obvod), to je trochu neuvěřitelné. H.M. byl velikostí a možná i tvarem srovnatelný s Průsvitným letním. Typický byl průnik růžovo-červené barvy do dužniny. Jablko lehké, jakoby suchejší a chuť pro mne nic moc, holovouský byl výrazně lepší.
Tím Vám nechci zkazit radost, pokud Vám chutná, na jméně až tak nezáleží. Z .E.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.138 (?), 21.11.2008 1:26
První dojem, když jsem viděl vaše obrázky, byl Astrachán červený. Menší rudé jablko s jemnou bílou dužninou. Další obrázek mně ale přesvědčil, že se jedná o Malinové hornokrajské. Ve vašem popisu není zda jsou jablka v době sklizně ojíněna. Hornokrajský malináč byl silně rozšířen v Podkrkonoší, jako jablko otuilé proti mrazu, chorobám i škůdcům. Podtrženo předčasně vadne. Tím bych si vysvětloval tu zkrácenou trvanlivost. Jinak je ke konzumu od listopadu a někdy až do března. V teplejších polohách to bude obojí asi dříve. Tak máte dva typy. Pokud máte přístup k nějaké pomologické literatuře přesvědčíte se tam sám. S pozdravem! Pavel Skála
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
|
|
|
|