Zimní jabloň - poraďte jakou

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?)
2.11.2007 18:14

Dobrý večer. Vážená paní. Já jsem po velkých útrapách příznivcem rezistentních odrůd proti strupovitosti. Mě chutná zimní Topaz, (není pro Vás podmínkou) ve Vašem případě na podnoži Jadernička a nebo A2. V každém případě stromek na těchto podnožích v horší půdě lépe roste a plodí pěkné ovoce a ke všemu je dlouhověký, jako stromy ve starých selských sadech. Žádejte vysokokmen. Snad jej budou mít, nebo Vám poradí, kde ho sehnat a nebo ještě lépe si stromek vypěstujte sami naroubováním na pláně. Hodně úspěchů.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 61.145 (?), 2.11.2007 14:41, zobrazeno: 9792x

Dobrý den,

rády bych zasadila zimní jabloň na místo kde již před mnoha lety stála. Mé mamince v tom místě strom velmi chybí.  Strom by měl být většího vzrůstu, alespoň polokmen s větší korunou, ale podmínky nejsou právě ideální. Zahrada je jižně od Prahy (Zvole u Prahy, Březová Oleško), moc tady neprší a podloží je břidlice. Můj pradědeček dělával na stromy velké jámy a tak se chystám díru obnovit a vysypat kompostem.  Ze starých odrůd  je tady Ontario, Matčino, Boikovo a Soudkové (nebo soudek, neznám přesný název).

Děkuji, budu velmi vděčná za každý příspěvek

Lenka P - sadař začátečník

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 2.11.2007 18:14

Dobrý večer. Vážená paní. Já jsem po velkých útrapách příznivcem rezistentních odrůd proti strupovitosti. Mě chutná zimní Topaz, (není pro Vás podmínkou) ve Vašem případě na podnoži Jadernička a nebo A2. V každém případě stromek na těchto podnožích v horší půdě lépe roste a plodí pěkné ovoce a ke všemu je dlouhověký, jako stromy ve starých selských sadech. Žádejte vysokokmen. Snad jej budou mít, nebo Vám poradí, kde ho sehnat a nebo ještě lépe si stromek vypěstujte sami naroubováním na pláně. Hodně úspěchů.

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 113.121 (?), 2.11.2007 21:56
Podnož A 2 i Topaz je dobrá volba, ale doporučuji také Anetu nebo Goldstar. Nedoporučuji však vysypávat jámu kompostem, ten jen přidat a promíchat s půdou.

Zdravím

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18320) - 100.5 (?), 4.11.2007 10:23
Souhlasím s oběma předešlými, kompost je samozřejmě potřeba promísit se zeminou. Na dno jámy ještě nasypu před výsadbou pár hrstí průmyslového draselného a fosforečného hnojiva. Půda si jej udrží a až kořeny dorostou, bude se jim hnojivo hodit.
Jámu vyplňte před zasazením stromku až "na kopeček", tím, větší, čím hlubší byla jáma. Po slehnutí zeminy se stromek nesmí dostat do dolíku.
   Dobrou volbou jsou i Jonalord, Angold, Rubinola.

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 4.11.2007 12:33

Dobrý den. Se všemi výše jmenovanými zimními odrůdami mám také dobré zkušenosti a bude se jim u nás dařit i v horších podmínkách. Do povědomí zahrádkářů se začíná dostávat nová pozdně zimní odrůda Meteor, zkoušena v UKZUZ pod číslem HL-704 A. Je to kříženec Megumi x Melrose, což by ji předurčovalo do středních a teplejších poloh. V Holovousích pořádají po mnoho let pozdně jarní degustace jablek (v květnu) a tam každoročně celkově vítězí a nebo je max. třetí. Není to rezistent, ale chuťově je na úrovni Rubínu. Letos byl druhý. První bylo NŠ HL-623 (Melrose x Rubín) a třetí nadějné NŠ UEB 3824/1, které bylo vyšlechtěno křížením hybridu pocházejícího z Karmíny a Bohemie. Je to rezistent. Uvidíme. Hezký den.

host - 61.25 (?), 6.11.2007 7:30

Dobrý den,

velmi děkuji za všechny rady, je skvělé mít se kam obrátit. Těším se příště.

Lenka P

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025