Založení korunky

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?)
17.4.2013 12:11

Myslim si, ze spicak ta nejhorsi varianta neni.Kazdy presazovany stromek vam prijde o koreny.Rekl bych, ze me spicaky zasazene loni na jare se ujaly velice krasne, ale dalo to vice prace nez podzimni sadba.Zapestovane korunky dle mych predstav a ne paskvily prichazejicich kolikrat z e-shopu.Pokud mam na vyber, tak si zvolim spicak.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 90.239 (?), 16.4.2013 18:54, zobrazeno: 15780x

Dobrý den, zhruba před dvěma týdny jsem zasadil na zahradě dvě odrůdy jabloní- Šampion a Discovery (bohužel nevím na jakých podnožích). Podle popisu na těchto stránkách bych řekl, že se jedná o špičáky neboť nemají ještě založenou korunku a mají pouze kmínek vysoký zhruba 170 cm. Mohl by mi někdo poradit, jak mám postupovat se založením korunky, případně nějakým proříznutím stromků? Do jaké výšky kmínků mám s tímto záměrem počkat? Bohužel jsem v této problematice začátečník, a tak budu vděčný za každou radu! Děkuji. MP

Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 149.16 (?), 17.4.2013 6:40

Tu je jeden z "X" článkv na webe :

Založení korunky

Běžné ovocné stromky mívají korunku už založenou. Pokud jste však vysadili stromek bez korunky, nyní ji založte (obr. A). Bude vám to trvat celý rok a jednotlivé kroky znázorňuje obrázek. Nejprve nyní na jaře odměřte požadovanou výšku kmene. Od ní si odpočítejte směrem nahoru 5 až 6 pupenů tak, aby poslední směřoval nad odstraněnou část podnože (když v ovocných školkách provedli takzvaný řez na ostro).

Nad tímto pupenem proveďte řez na pupen, čímž odstraníte horní část výhonu. Směrem dolů pod vybranými pupeny odřízněte dva pupeny, aby nemohly vyrašit (obr. B). Během jara a léta vyrostou z ponechaných pupenů.

V horní části, kde vznikne korunka, jsou delší a na budoucím kmínku kratší – jde o takzvaný obrost na kmínku, který zkraťte nejdříve za druhým listem, a pokud se dále rozvětví, uberte další výhony za prvním listem (obr. C). Do konce srpna obrost odstraňte na větevní kroužek. Takto máte na podzim korunku a kmínek založené (obr. D).

Alebo vlákno z 03.10.2010: Jablone/Zapěstování korunky u špičáku

Zdravím. Bajas.

Založení korunky
Založení korunky

host - 153.119 (?), 17.4.2013 11:48

Špičák zasazený na jaře je nejhorší možná varianta. Špičák přijde při přesazení o mnoho kořenů. Po výsadbě na jaře se zabrzdí. Stromek bych sřízl hodně hluboko(dle principu střídavého řezu) a řez na korunku provedl až příští rok.

V

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 17.4.2013 12:11

Myslim si, ze spicak ta nejhorsi varianta neni.Kazdy presazovany stromek vam prijde o koreny.Rekl bych, ze me spicaky zasazene loni na jare se ujaly velice krasne, ale dalo to vice prace nez podzimni sadba.Zapestovane korunky dle mych predstav a ne paskvily prichazejicich kolikrat z e-shopu.Pokud mam na vyber, tak si zvolim spicak.

host - 220.186 (?), 17.4.2013 12:51

Také si radši dělám ze špičáku korunku sama.           Lída

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10546) - 70.240 (?), 17.4.2013 15:00

Souhlasím s Rosťou. Mám raději špičák, než silné velké stromky, s pro nevhodně založenou korunou.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 17.4.2013 13:01

Stejný názor jsem vyslovil už zde před léty. Tedy, že přesazovat špičák a zakládat korunku je téměř nemožné. Korunka se zakládá tak, že se na dobře zakořeněném stromku odřeže boční obrost, zakrátí se terminál a   ponechá určitý počet pupenů. Jiný postup, kdy přijde při přesazování o většinu kořenů a vlásečnic k dobrému výsledku nevede.

host - 153.119 (?), 17.4.2013 14:33

Samozřejmě na černozemi v bezplevelné míse se závlahou a výživou bude situace jiná. To ale není uplně běžné. Špičák 1,7m asi nebude žádný chcípák...

U stromku mě víc zajímají kořeny než koruna. Přecejen dvouletý stromek je životaschopnější. Pokud koruna nevyhovuje, vrátím si ji do špičáku sám. Základ koruny musí tvořit silné větve. Ocásky co narostou po krátkém řezu na korunku na přesazovaném špičáku jsou pro kostru stromu nepoužitelné.

V

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 18.4.2013 20:43

Protože dělám jenom štíhlá vřetena, vždy se nejdřív ve školce sháním po špičáku. Většina 2-letých korunek mi nevyhovuje. A také se především zajímám o kořeny.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?), 25.10.2015 8:57

ad bych vam zde poprosil o radu ohledne zkraceni cele korunky, jablon bude na M9, ale ma vysoky kminek, je mozne ji celou seriznout?-a pocitat ze z daneho,,torza''obroste zaklad nove nizsi korunky? děkuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz