Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma

Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.
Připojit reakci do diskuze Vrúble
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Několikrát jsem se pokusil uchovávat rouby peckovin v mrazáku. Konkrétně slivoně. Šlo mi hlavně o to, aby nenarašily do pozdního jara. To se tedy podařilo. Výsledky ale byly horší než u běžně uchovaných roubů zapíchlých v zemi. Hodně se jich neujalo. Ale některé ano. Nepřišel jsem na to, jak to správně dělat  (náběh teplot před mražením, termín odběru roubů, způsob rozmrazení), ale přesvědčil jsem se, že přechovávat rouby v mrazáku teoreticky možné je a ujmutí není vyloučené. Co to udělá s virem a jestli by poznatky byly využitelné prto tepelné ošetření, nevím.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru ZAHRADA.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
Stránky: 1, 2, 3   

Vrúble


host - xxx.xxx.58.118 (?)
29.11.2010 16:55, počet návštěv: 18047
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Ani sa nenazdáme a bude treba vrúble odoberať... ako ich ošetrujete? Hypermangán? aká koncentrácia? Namáčate konce do parafínu? Aké dlhé vrúble odoberáte? ako ich prezimujete?Akými dlhými vrúbľami vrúbľujete?
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Vrúble


vyslouzil (17299) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 8:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vesměs už byly tyto otázky diskutovány dříve. Rouby řežu co nejsilnější a uchovávám je v délce cca 40 - 50 cm z 1/3 zapíchnuté v zemi ve stínu.  Parafinuji jen konce roubů peckovin se kterými počítám pro pozdní roubování za kůru. Hypermangan ani jinou desinfekci nepoužívám.
    Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s ošetřením roubů peckovin teplem, které by zničilo případný virus šarky v roubech.

Připojit reakci
      

Vrúble


host - xxx.xxx.202.237 (?)
30.11.2010 9:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zatím jsem se vždy dočetl, že se na rouby nemá sahat holou rukou, aby se neohřály. To sice nedodržuji, ale nedávám rouby ani na chvíli do tepla. Předpokládám, že Váš dotaz má nějaký základ. Také by mě to zajímalo, ale logicky se mi to nelíbí. Možná zničím virus, ale jak dopadne roub?

Připojit reakci
         

Vrúble


vyslouzil (17299) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 10:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mělo byse jednat o poměrně krátkodobou teplotu kolem 50 st.C, která inaktivuje virus a nezahubí rostlinná pletiva roubu. Samozřejmě, s vařeným roubem bychom asi moc úspěšní ve štěpování nebyli.
     Holou rukou se nemá sahat na rouby pouze v mrazu, aby místa rozehřátá dotykem nenamrzla.  Jinak roubům kratší pobyt v teple neublíží, ostatně posílají se běžně na větší vzdálenosti a pošťáci kvůli nim sedět v mraze nebudou.

Připojit reakci
      

Vrúble


host - xxx.xxx.44.75 (?)
30.11.2010 11:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Metoda tepelné inaktivace viru šarky je velmi zajímavé téma.  Ale jaký tato metoda může mít praktický význam pro běžné zahrádkáře?

Připojit reakci
         

Vrúble


vyslouzil (17299) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 12:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro ty zahrádkáže, kteří sami neroubují, žádný. Pro ty ostatní poměrně velký. Podobně, jako má smysl kupovat zdravou sadbu. Ne vždy získáváme bezvirózní rouby z certifikovaných zdrojů. Ozdravením roubů bychom zabránili ještě většímu šíření šarky.  Pokud zasadíme v zamořeném kraji zdravý stromek i citlivé odrůdy, může trvat více let, než se infikuje, onemocní a přestane dávat dobré ovoce. Vysadíme-li stromek již primárně infikovaný, jeho užitek bude minimální.

Připojit reakci
            

Vrúble


host - xxx.xxx.44.75 (?)
30.11.2010 14:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud zasadíme v zamořeném kraji zdravý stromek i citlivé odrůdy, může trvat více let, než se infikuje, onemocní a přestane dávat dobré ovoce.

No nevím, v této věci jste možná velký optimista. To kouzelné slůvko "může" ve vašem příspěvku je klíčové. Může, ale tudíž nemusí. A nebo jinými slovy : také to může být otázkou pouhých několika týdnů, či měsíců, než dojde k nové infekci a ta se může projevit již před dosažením prvé úrody. Je to jenom otázka aktivity přenašečů choroby, takže sázka do loterie.

Připojit reakci
               

Vrúble


host - xxx.xxx.56.251 (?)
30.11.2010 23:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ošetřil jsem tímto způsobem (50st voda několik min) loňské rouby špendlíku pocházejícího ze zamořené oblasti (5ks), rouboval anglickou kopulací za bezmrazého počasí, ani jeden se neujal. Ostatních asi 25 roubů různých švestek/pološv. se až na 2 chytlo... takže nedoporučuji. Možná zkusit odstupňovat čas ponoření, náběh - já ohříval postupně až do 50st., při této teplotě následně setrval 3-5 min? - už se dobře nepamatuji.

Mittw.

Připojit reakci
                  

Vrúble


vyslouzil (17299) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.11.2010 23:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za informaci, škoda jen, že není povzbudivější.

Připojit reakci
                     

Vrúble


host - xxx.xxx.183.242 (?)
30.11.2010 23:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, jestli by to nechtělo ponořit rouby teprve až dosáhne teplota vody těch požadovaných 50 st., možná problém způsobila právě ta doba "zahřívací". Elena

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jadroviny 20196222.9.20198274
Freiherr von Halberg1322.9.2019792
Odrůda Admiral11122.9.201943333
Delikates1122.9.20194644
Boskopské (koženáč) a boskopské červené4220.9.201923815
Neznámá odrůda jabloně 120.9.2019172
Řez ovocných stromů6020.9.201921932
Hadanka 1020.9.20191232
Volně rostoucí zákrsek vs. vřetenovitý zákrsek719.9.2019482
Kdouloň obecná6019.9.201948581
Grávštýnské červené a Jadernička moravská519.9.20191462
Dark Idol118.9.2019143
Jak vám plodí už starší sloupové jabloně?2318.9.201919895
Bláhův koženáč 117.9.2019174
Lotos 2517.9.201918458
Beforest 3217.9.201926169
Hájkova muškátová reneta 117.9.2019183
Matčino 8717.9.201968469
Selena prokletá 817.9.20194801
Jabloň Antej316.9.2019430
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)8314.9.201963434
Golden Delicious7114.9.201927953
Ochrana proti hryzcovi713.9.2019843
Desert 4612.9.201918598
Prima 1512.9.20196052
Merkur11810.9.201967487
Gala 49.9.20191113
Matčino109.9.20192184
Solax na slabo rastucich podpnikoch v 480 m.n.m139.9.20192373
J.E. Proche 29.9.2019292
Táborita 108.9.20191900
Růžena Bláhová 58.9.20191239
Novamac 68.9.20192057
Akane - perla podzimu 818.9.201956261
Red Cap 197.9.201910926
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 20191156.9.201921003
Určenie odrôd jabloní po dedovi 234.9.20196416
Lord lamborne 114.9.20191150
Heliodor 1023.9.201976359
Mollies Delicious 251.9.201915162
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Kurice nechteji do kurniku12:52
Kurice nechteji do kurniku10:16
Kurice nechteji do kurniku8:18
Jak chovat kohouta pro peří ("kosárky")19.9.2019
Jak chovat kohouta pro peří ("kosárky")19.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů