Já napsal jen co se doporučuje.
Také nemáčím kořeny v kašičce z hnoje. Tato metoda ale má své opodstatnění. Nejsem si ale jistý, jestli se nejedná o čerstvý kravinec. Prý by měl obsahovat stimulující látky. Myslím, že staří zahradníci používali kaši z kravince k zamazávání poškozených kmenů. Bohužel znalosti o těchto tradičních praktikách se vytrácejí. O použití oné kaše ke kořenům píše pan Chobotský v knize Příběhy slavných odrůd.
Já to ale ještě nezkoušel, jelikož jsem při sázení stromků nikdy neměl po ruce kravinec z březí krávy.
Podobně řezná rána kořenů směřující dolu se traduje v ovocnářských učebnicích od nepaměti. Jistě to bude mít i nějaký praktický význam.
Tím ale nechci tvrdit, že doporučení pana Vysloužila jsou špatná. Jen se pokouším svá tvrzení obhájit.
Vítek