Věřte - nevěřte
|
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 236.1 (?), 25.3.2016 18:39, zobrazeno: 5041x
Loňská úroda jablek byla - jistě všichni potvrdí - enormní. Poslední jablka ze stromu naší oblíbené lokální odrůdy "Trnavské zimní" jsem otřepal, nasypal do 200l sudu a chystal se podrtit a zmoštovat. Jenže kdosi potřeboval půjčit drtíčku a pak do toho něc o vlezlo a nakonec k moštování nedošlo. Jablka zůstala v otevřeném sudu - venku pod přístřeškem až do jara. Nyní jsem se chystal, že tu břečku vyvezu na kompost. Jaké překvapení bylo, když jsem ze sudu vysypal - tedy až na výjimky - jablka ve výborné kvalitě. Pravda, letošní zima byla mírná, ale přeci jen nějaké mrazy byly. A šlo o jablka otřepaná, potlučená. Otlačeniny byly vesměs jen zkorkovatělé pod slupkou, hniloba prakticky žádná. Když to porovnám s trhanými jablky pečlivě opečovávanými ve sklepě a jejich ztrátami, mohu jen kroutit hlavou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.22 (?), 25.3.2016 19:11
To je dobré, přišel jste na nový způsob skladování jablek, pro ty co nemají sklep. :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.9 (?), 25.3.2016 22:55
Před časem mi jeden zahrádkář vysvětloval:
"Udělal sem hlúposť, že sem tu Jadernicu vykácal. Jabka opadaly, vydržaly celú zimu pod sněhem a zjara sem mohl přilepšovat ovcám."
Tož každý si na odrůdě cení jiných vlastností.
JZ
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 26.3.2016 6:41
Inu pokud se jední o stejnou odrůdu, jako tady na Opavsku, tak mě t zas tak nepřekvapuje, vydrží totiž opradu dlouho.Mimochodem nenahlídl jste do 6. dílu Českého ovoce a nepročetl popis věnovaný Aderlebeskému kalvilu? Píše se tam o třech odrůdách, které vznikly výsevem jader Kalvilu bílého imního. Jedna z nich je dle mého tato neznámá odrůda.
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 26.3.2016 20:23
No podobnost je dle mého značná. Obrázek z malé pomologie je nutno brát s rezervou, v Českém ovoci to je jinačí kafe. A. kalvil je opravdu dost podobný, hlavní rozdíl je v kyselejší chuti neznámého jablka.
Ing.Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|