Starkinson

Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 102.191 (?)
18.8.2008 23:20

No páni musím vám povedať, že ste ma práve dostali do riadnej dilemy. Absolútne neviem a nie som si istý, čo mám na záhrade. Či Golden Delicious Red alebo Starkrimson... Aspoň ste ma vyviedli z presvedčenia, že to nie je to isté. Ďakujem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 102.191 (?), 18.8.2008 23:20

No páni musím vám povedať, že ste ma práve dostali do riadnej dilemy. Absolútne neviem a nie som si istý, čo mám na záhrade. Či Golden Delicious Red alebo Starkrimson... Aspoň ste ma vyviedli z presvedčenia, že to nie je to isté. Ďakujem.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 100.5 (?), 19.8.2008 7:53

To poznáte snadno. Pokud máte plody, tak podle jejich barvy i tvaru (řada červených má typicky kalvilovité). Goldeny mají taky o poznání světlejší listy.

host - 136.34 (?), 26.8.2008 18:44

Tuto odrůdu mám snad na zahradě.Barva je sytě červená až do fialova.U kalichu jsou výrazná žebra.Plody jsou takové šišaté.Když je málo plodů jsou docela velké, v opačném případě množství malých nevyrovnaných plodů.Chuť sladká ale nevýrazná, fádní.Dobré tak do výkupu jako padanky, nebo naředit s kyselými odrůdami na mošt.Zdraví Pepík.

host - 167.111 (?), 26.8.2008 23:28

Pokud máte opravdu Strakrimson, tak taky záleží na lokalitě, jestli vám tam dozrává. Jinak bych nazval vaše zacházení s těmito pro náš milovanými jablky (viz předchozí zájemci o tuto odrůdu) za trestuhodné

Lucas

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 27.8.2008 7:55

Pepíkova odrůda vypadá skutečně jako Starkrimson. Ale může to být i Red Spur, Starking, Richared Delicious a mnoho dalších mutací. I Gloster je hodně podobný.
I když svým typickým tvarem a chutí je to - zejména pro nás starší - kultovní jablko, rozloučil jsem se s ním s lehkým srdcem. Když se zadařilo, byly plody krásně žebernaté, pod tuhou, lesklou ale nikoli mastnou slupkou žlutá, příjemně nahořkle sladce chutnající dužina. V horších letech ale drobné, dužina nazelenalá, chuť špatná. Taky často zmrzal v květu.

host - 136.34 (?), 27.8.2008 21:48

Je to opravdu starkrimson delicious.Kupoval jsem jej v r.1976 v dnes již zaniklé školce v Pňovanech u Stříbra.Právě ta hořce sladká chuť (jak ji definoval p.Vysloužil) mi nesedí.S namrznutím v květu jsem problémy neměl.Letos je násada plodů veliká, budou malé a různě pokřivené.Prosím o prominutí, ale celkově toto jablko beru jako: když už není co by po psu hodil, kousnu i do něj.Zdraví Pepík

mirdik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (212) - 48.30 (?), 27.8.2008 22:01
divím se, že nekdo napise o teto odrude, že ma chut fadni... prave, ze chut je opravdu vytecna a jak toto jablko krupne... proste bomba, stejne jako me kdysi oblibene Čistecké, jsem vegetarián takže si myslim, ze na ovoce a zeleninu mam nos:-)

host - 88.61 (?), 29.8.2008 23:22

kvalitní názor

Lucas

host - 161.138 (?), 29.10.2008 23:50

Ti, co kritizují Starkrimson co do chuti by se měli zamyslet nad prostředím, kde ho pěstují, nebo pěstovali. Je to jablko, které vyžaduje teplé prostředí a hodně slunečního svitu. K nám se nehodí, protože bez dostatečného tepla nevyzrává. Proto ta fádní chuť a tuhá dužnina vhodná pouze do moštu. Těžko asi ochutnáte kvalitní jablko toho druhu, neboť i dovezená jablka jsou sklizena nedozrálá se zelenou dužninou. Správně vyzrálý Starkrimson má dužninu žlutou až mírně nazelenalou, chuť velmi sladká s typickým aroma. Pavel Skála

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 30.10.2008 19:38

Přesně tato jablka jsem koupila v akci (promiňte, sadaři, vlastních nemajíc) a jsou skvělá. Připomínají mi starší odrůdu Starking, která též byla skvělá, ale jen dočasně. Pak náhle začala chutnat jako divná jíška a taky se tak moučnatě rozpadala. Na vyhození. Mají asi omezenou skladovatelnost (?). H.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz