Stará jabloň - jak stříhat



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 151.38 (?) 
13.3.2013 18:18, zobrazeno: 77280x

Dobrý den,

posílám příspěvek podobný tomu předešlému, ale zajímal by mě Váš názor na to, jak bych měl postupovat.

Jabloně se určitě zbavovat nechci, zase tak stará mi nepřipadá.

Jak ale bojovat s každoročním masivním přírůstkem vlků? Vyžaduje podle Vás jabloň na obrázku nějaký zásadní prořez?

Děkuji za Vaše názory.

Mirek

Stříhání staré jabloně
Stříhání staré jabloně
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 13.3.2013 19:18

Je krásně tvarovaná.Já bych udělal ve starém i novém dřevě průklest, tzn. bych některé husté části prosvětlil.Novým výhonům nechat větší podíl, prosvětlit je a nechal je více se rozrůst.Na nich bude nejkvalitnější úroda.

V žádném případě řez na čípky jako u okrasných stromků,to by korunu opět zahustilo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 13.3.2013 22:54

Presne tak, hlavne vhodne ponechane vyhony, nezakracovat!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.105 (?), 14.3.2013 1:53

Zdravím

Váš dotaz je názorná ukázka toho jak jste jabloni vnutily tvar broskvoně a je i vidět jak se strom brání tomuto nesmyslnému a nepřirozenému tvaru koruny pro jabloně. To co je napsáno v minulém vláknu platí i pro vaší situaci a celkově pro všechny kmenové tvary.Pro jabloně je typická pyramidální koruna s jedním rovným terminálem. Kotlovitá koruna je pro jabloně nesmysl a bude Vám neustále vzdorovat mraky vlků ze kterých si chce v konkurenčním boji udělat terminál. Dovolte ji v místě rozvětvení kosterních větví z jednoho vlku zapěstovat terminál a ostatní vlky(kolmé výhony) v době silného narašení asi tak ve stádiu myššího ouška všechny vlky po celé délce kosterních větví odstranit až na poslední na konci větve a nechte ho jako prodlužující výhon.Větve, které rostou do stran nechte a jeli jich moc na jednom místě tak je proberte a nezkracovat. Jednoleté výhony stříhejte na větevní kroužek to je bod ze kterého jednoletý výhon vyrůstá. Dá se to poznat i podle změny barvy kůry výhonu, která je oddělena zkrabatělým místem kde bylo původně sedlo spícího očka.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 14.3.2013 9:59

Souhlasim s Vladou, i když... - Na vysokokmenu nelze udržet nizke jednopatrove vedeni, To je mylna představa zahradkařu, jež vzhledem ke svemu nastupujicimu staři nemohou použivat žebřik pro sklizen.Vladova rada je jednou z možnych, a přiklanim se i ja k ni jako nejjednodušši.U ponechanych letorostu by jsem ještě vyslepil vrcholovy pupen aby letorost nešel do delky ale začal tvořit obrost.U těchto stromu se asi zavlkovani neubranite, takže Vas bude každoročně čekat redukce a regulace vyhonu.Vyhodou je to, že to neni složity zasah a zvladne ho i amatersky zahradkař. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 25.2 (?), 14.3.2013 10:10

Pokud by jste chtěl udělat razantnějši upravu a řez, tak by to bylo zakraceni kosternich větvi motorovou pilou s ponechanim jednoho nejbližšiho zavlkovani k patě kosterni větve.Řez by se musel ošetřit proti vysychani a hnilobě barvou nebo voskem.Z ponechaneho zavlkovani vybrat dva letorosty ostatni odstranit.V době rašeni a olistěni tyto zatižit pet flaškou do pokudmožno vodorovneho směru(ne nasilně),Pokud se na těchto větvich objevi květ a plod tak flašku mužete odstranit plody si zatiženi obstaraji sami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 14.3.2013 10:15

Ano pro jabloně je typická pyramidální koruna, ale stromek v tomto vývojovém stádiu, stáří bych nelámal, a nepřevychovovával jej.Vždyť z každého ramene může být stromek pěstovan výhony nahoru.

Pokud se výhony neseřežou na čípky, jen prosvětlí,,a pokud strom bude mít dost "masa"-dřeva, tak nemusí být nucen k tvorbě velkého množství výhonů-vlků, protože množství mízy bude mít prostor kde se uplatnit.V čase velké plodnosti, kterou lze očekávat na čerstvém plodonosném dřevě už vůbec né.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.78 (?), 14.3.2013 19:30

Zdravím

Máte všichni zajímavé názory, ale ono to tak bohužel v přírodě nefunguje.Jabloň ma geneticky danou samozřejmě kromě odrud bez dominance terminálu jako třeba Jonathan, Parmena zl., Rubín a jeho mutace a smuteční odruda Elise Rathke, která vubec nevytváří kolmý terminál a má plody starkingové chuti, potřebu mít jasný terminál. Ono když si budete stříhat vlasy na ježka také vam neustále dorostou na máničku a nikdy nezustanou malé. Tvorbu vlku silně omezíte letním řezem nebo vylamáním v bylinném stavu rukou.Tímto zpusobem se strom unavuje a snižuje jeho agresivita rustu na ukor jeho vyčerpávání, ale zároveň zustanevší vyhony s plody dostanou maximum síly, kterou strom z pudu sebezáchovy přesměruje do těchto výhonů. Představ te si strom jako vodovodní řád vytvořený z hadic. Když začnete zavírat ventily na jednotlivých větvích tak se vam na otevřených ventilech začne zvyšovat tlak a rychlost prutoku vody. Když zavřete všechny ventily na všech větvích tak vám všechny vybouchnou a budou téct jako kropička. Když necháte alespoň jeden ventil otevřený tak se tlak v maxiální síle a prutoku bude uvolňovat pouze v otevřeném ventilu a ostatní větve zůstanou v klidu nebo začnou jenom prosakovat. Musíme si uvědomit, že kořeny rostlin jsou nejsilnější čerpadla na světě, které neustále tlačí mízu. Jasné dukazy jsou zapomenuté dráty a špagáty. Podnože jsou pouze výběr vykonnosti čerpadel. To je jako M9 bude ruční pumpa a semenáč jako pístové čerpadlo, které se nedá zastavit.  

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 25.2 (?), 14.3.2013 20:41

Letní řez je ale pouze doplnkovym řezem upravou toho co se pravě nestihlo při zimnim řezu.Mimochodem, v poslednich letech se zimni řez prakticky jen zimnim nazyva, u malovysadeb se tento provadi v obdobi předjarnim až jarnim.U sadu a sadařu je to jinak tam je to ovlivněno počtem stromu na ha a tedy časovou naročnosti.Ale většina sadařu dnes nepodnika na polokmenech a vysokomenech, ale na palmetach a vřetenovych zakrscich a je lhostejno zda se jedna o M9,M106 nebo A2.Vlado mate pravdu v jednom, že jmenovane stromy diky podnoži asi semenači a tudiž vysokmenu maji bohaty a stabilni kořenovy system jenž do koruny pumpuje potřebne živiny a energii.U M9 je to trochu jinak tam je seštelovani "čerpadla" upraveno pravě na pomalu rostouci program.U semenače mate kořenovy prostor rostliny v metrech kolem kmene, kdežto u M podnoži v decimetrech, pravě proto je u nich vyžadovana opora.Ale to zabihame do sadařiny a odbihame od dotazu.Omlouvam se. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 14.3.2013 21:22

My si to pane Kaněro uvědomujeme, že kořeny stromů jsou čerpadla, popsal jste to pěkně.Myslím si že období výchovného řezu má strom dávno za sebou.Stále trváte na přetvarování postaršího stromu s rádobykotlovitou korunou na předpisovou pyramidální korunu?Je to nutné?Je nutné strom za polovinou,ke konci svého životního cyklu převychovávat?Bude stromek po Vašem radikálním řezu plodit lepší jablka, než nyní?A kdy se pak dočkáme úrody?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika