Sazovitost podporují vlhké a teplé polohy, čisté povětří (odsíření elektráren) a zavádění rezistentních odrůd jádrovin (omezení postřiků). Prý je hodně náchylný Topaz. Aplikuje se Zato nebo Thiram (nebo jejich kombinace) před sklizní při dodržení OL.
Dobrý den, moc bych poprosil o radu, na zahrádce mám pár jabloňí - odrůdy neznám. Loni jsem měl krásná jablíčka. Letos jsou jakoby špinavé. Nevím čím je to spůsobeno - (chemický postři jsem letos dělal 2x)?
Sazovitost podporují vlhké a teplé polohy, čisté povětří (odsíření elektráren) a zavádění rezistentních odrůd jádrovin (omezení postřiků). Prý je hodně náchylný Topaz. Aplikuje se Zato nebo Thiram (nebo jejich kombinace) před sklizní při dodržení OL.
Já bych nestříkal na plody nic. Sazovitost se dá umýt příp. použiji houbičku na nádobí nebo lehce seškrábnu nožem, slupka se dá i okrájet. Houbové choroby jsou neškodné, asi jako jiné houby z lesa. J.
Moc děkuji za info k tomuto poskytnuté. Jablíčka mám na kvas - loni byl výsledný produkt výborný. Letos mám díky sazovitosti trochu obavy. Další pozdější odrůdy mam na uskladnění, tak je možná ještě zkusím chemicky ošetřit.
Vliv sazovitosti na skladovatelnost není přímo likvidační, ale vypadá to divně. Při skladování se příznaky spíš ještě zhoršují. Některé odrůdy jsou náchylnější.