Špatně obrážející špičák
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 242.66 (?), 24.5.2018 18:04, zobrazeno: 4039x
Dobrý den, rád bych požádal o radu zkušené pěstitele.
Na jaře jsem zakoupil a vysadil špičák jabloně - Spartan na podnoži MM106. Zastřihl jsem ho hned po vysazení na požadovanou výšku (čtvrtkmen) a nechal jsem si asi deset oček, ze kterých jsem chtěl po vyrašení vybrat ta nejvhodněji postavená. Plánoval jsem použít spíše ta z nižší části.
Strom se báječně uchytil a všechna očka vyrašila. Z nejvyššího očka roste krásně vzpřímený terminál a ze dvou oček hned pod ním rostou dvě prosperující větve - zrovna tyto jsem si příliš nepřál ponechat, ale bohužel všechna zbývající očka vyprodukovala jen cca 3 cm dlouhé větvičky, které nyní stagnují, jakoby ukončily růst. V růstu pokračují jen dvě nejvyšší + terminál.
Prosím o radu, jak nejlépe pokračovat.
1) Mám horní prosperující větve odstřihnout a čekat, že spodní obnoví růst letos nebo napřesrok?
2) Mám prosperující větvě raději nechat, odstřihnout ty spodní a zapěstovat zbytek koruny napřesrok z pokračování terminálu - koruna položená výše?
3) Mám všechny větvě nechat a čekat, jestli některé níže postavené obnoví růst napřesrok, dopěstovat korunu v příštím roce a nevhodné větvě odstříhat až napřesrok?
Děkuji za doporučení.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 242.66 (?), 25.5.2018 16:44
Pro lepší představu připojuji fotografii.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 226.224 (?), 25.5.2018 18:58
Jsem začátečník, informace jsem načerpal, ale, zřejmě jsem si je nesprávně vyložil. Obecné doporučení bylo: "zvolte výšku, ponechte 6 pupenů, zastrihněte." To jsem udělal, jen pupenů jsem nechal více a následnou redukcí jsem plánoval ponechat ty nejlépe postavené. S radostí jsem sledoval, jak všechny obrázky, že budou prosperovat jen dva, je jaksi mimo plán, řekl bych, že by to bylo vždy mimo plán :) Otázkou je, jak z toho ven...
Mám nutkání ponechat ty správně postavené větve a zbytek ještě nyní ostříhat - vyhovují mi spíše ty níže položené, proto se odstranění nebráním. Ohyb nebo zářezy by měly význam spíše tehdy, pokud bych je chtěl ponechat a jen omezit v růstu, nebo se mýlím? Nerad bych napáchal více škody než užitku, chybí mi zkušenosti...
Je šance, že po nějakém zákroku se obnoví růst níže postavených ještě v letošním roce? Například po odstranění těch horních nebo po jejich ohnutí vodorovně, abych neztratil rok?
Je šance, že po odstranění nebo ohnutí horních ty spodní obnoví růst alespoň v příštím roce nebo jsou definitivně ztracené a nezbývá než založit korunu výše? Plánoval jsem čtvrtkmen, zákrsek či štíhlé vřeteno, zkrátka menší stromek, dvě až tři patra, proto bych nechtěl zakládat korunu příliš vysoko.
Děkuji za radu a doporučení.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 29.5.2018 9:02
Ty horní větve bych nechal, jen bych je vyhnul do lepšího úhlu. Už jsem sem ten obrázek dával, ale zopakuji to. Na vřetenech i na stromcích s korunkou takhle vyhýbám výhony do lepšího odklonu od kmene leta, a nemám s tím problémy. Používám barevné plastové kolíky, aby byly vidět. U těchto větví to bude chtít postupně, aby se nevylomily. Nebo si pomoct měkčím drátem a ohýbat je postupně, jako větve u bonzají. Myslím si, že jakmile se tyto větve ohnou, začne růst ta spodnější, třetí v pořadí rychleji. No a z ostatních bude obrost, který příští rok zakvete, zaplodí. Pak je odříznete...
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|