Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den, rád bych požádal o radu zkušené pěstitele.

Na jaře jsem zakoupil a vysadil špičák jabloně - Spartan na podnoži MM106. Zastřihl jsem ho hned po vysazení na požadovanou výšku (čtvrtkmen) a nechal jsem si asi deset oček, ze kterých jsem chtěl po vyrašení vybrat ta nejvhodněji postavená. Plánoval jsem použít spíše ta z nižší části.

Strom se báječně uchytil a všechna očka vyrašila. Z nejvyššího očka roste krásně vzpřímený terminál a ze dvou oček hned pod ním rostou dvě prosperující větve - zrovna tyto jsem si příliš nepřál ponechat, ale bohužel všechna zbývající očka vyprodukovala jen cca 3 cm dlouhé větvičky, které nyní stagnují, jakoby ukončily růst. V růstu pokračují jen dvě nejvyšší + terminál.

Prosím o radu, jak nejlépe pokračovat.

1) Mám horní prosperující větve odstřihnout a čekat, že spodní obnoví růst letos nebo napřesrok?

2) Mám prosperující větvě raději nechat, odstřihnout ty spodní a zapěstovat zbytek koruny napřesrok z pokračování terminálu - koruna položená výše?

3) Mám všechny větvě nechat a čekat, jestli některé níže postavené obnoví růst napřesrok, dopěstovat korunu v příštím roce a nevhodné větvě odstříhat až napřesrok?

Děkuji za doporučení.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika