Smiřické vzácné



Stránky: 1,  2,  3   
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?) 
25.10.2013 11:10, zobrazeno: 35035x

Tato odrůda možná patří mezi staré odrůdy, a možná i zastaralé odrůdy, ale stále se pěstuje.Nevím jestli někdy jablka byly vzácné, nebo né, ale dnes jsou poměrně rozšířené, i když popularita jejich pěstování už ustupuje na pozadí dostupnosti vyšlechtěných chutnějších novinek.Myslím, že je to triploid, a jako takový bujněji roste.Velmi cenná je spolehlivá rezistence proti strupovitosti, i velká, vzhledná jablka, na slunečné expozici s ojedinělým, malým červeným líčkem.Samozřejmostí jsou početné lenticely, které odrůdu charakterizují.Chuť je z prvu dobrá, chutná,ale později po zmoučnatění horší.Konzistence dužiny je na podzim, z kraje zimy chruplavá, a když jablka vydrží v chladnějších oblastech pěstování na skládce za polovinu zimy, až k jejímu konci, tak dužina velmi moučnatí.









Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 25.10.2013 12:08

Smiřické vzácné asi moc vzácné není, stejně jako Bláhův poklad není žádným pokladem.  Ale mezi starými pěstiteli je Smiřické u nás ještě docela oblíbené. Pro lepší skladovatelnost je dobré je více podtrhnout, jinak zvláštním způsobem zmoučnatí a chutná jak práškový dentacryl. Velmi dobře odolává ve dřevě mrazu i rakovině.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 228.59 (?), 25.10.2013 12:20

A právě někteří potomci starých ovocnářů smiřické znova vysazují..jsem jeden z nich.Zdraví a mohutnost, dlouhověkost stromu, velikost a krása jablek, výtěžnost na mošt bezkonkurenční ...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 25.10.2013 12:48

Doposud jsem práškový dentakryl nejedl, ale máte pravdu v nutnosti podtržení, pro lepší, a delší skladovatelnost.Vždy na to zapomínám, a sklízím nažloutlé plody, tj.částečně zralé. Vzpomněl jsem si na další vlastnosti odrůdy.Krátká stopka v kombinaci s nahuštěnými plody způsobuje vypuzení některého jablka ze společenství nahloučených plodů na plodonoši, a předčasný propad.Nahloučené plody taky napomáhají larvám obaleče ke snadnému přestupu do nového bydliště.Tato odrůda velmi ocení dodání několik postřiků Ca, protože jinak trpí hořkou skvrnitostí v dužině, pod povrchem slupky.Vzhled plodů připomíná "hvězdné odrůdy",zvláště Orion.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6450) - 14.199 (?), 25.10.2013 12:53

Ten příměr MV. o dentakrylu si docela dovedu přesdstavit. Na tom jabku je asi vzácná akorát ta barva. Ani starší pomologie jej nepopisují nějak superlativně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 25.10.2013 13:05

Ani starší pomologie jej nepopisují nějak superlativně.

To mě právě trochu mate. Jakoby proti odrůdě měli autoři nějaké předsudky. Přitom v těch pomologiích jsou chváleny odrůdy podle mě horší. Možná je to tím, že jablko prokáže své kvality jen v určitých -  spíš studenějších - polohách, zatímco autor pocházel odjinud..
    Je pravda, že   s odrůdami jako Rubín se Smiřické chuťově srovnávat nedá. Ale je dobře, že se na ně nezapomíná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 14.170 (?), 25.10.2013 13:21

Jen dodám, že původní název této "krajové" sorty je Galloway Pippin.

V

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 14.170 (?), 25.10.2013 13:25

Je to stará skotská odrůda vhodná pro kuchyňské zpracování.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 54.27 (?), 25.10.2013 13:31

U nás na vesnici bývalo snad v každém sadu. Máme naroubováno nověji, podnož nevím, aby odrůda zůstala. Ze sadu bývala vždy velmi chutná, na zahradě nic moc. Poloha na jižním svahu stejná, vzdálenost cca 500 m oproti původnímu. Dokonce si vzpomínám, že snad z každého stromu, kde jsme měla možnost ochutnat, chutnaly trošku odlišně. Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 41.137 (?), 25.10.2013 17:34

Kdysi jsme mu říkali "štrůdlák", krásně se rozpékalo a ve štrůdlu bylo perfektní! J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika