Smiřické vzácné



Stránky: 1,  2,  3   
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?) 
25.10.2013 11:10, zobrazeno: 35188x

Tato odrůda možná patří mezi staré odrůdy, a možná i zastaralé odrůdy, ale stále se pěstuje.Nevím jestli někdy jablka byly vzácné, nebo né, ale dnes jsou poměrně rozšířené, i když popularita jejich pěstování už ustupuje na pozadí dostupnosti vyšlechtěných chutnějších novinek.Myslím, že je to triploid, a jako takový bujněji roste.Velmi cenná je spolehlivá rezistence proti strupovitosti, i velká, vzhledná jablka, na slunečné expozici s ojedinělým, malým červeným líčkem.Samozřejmostí jsou početné lenticely, které odrůdu charakterizují.Chuť je z prvu dobrá, chutná,ale později po zmoučnatění horší.Konzistence dužiny je na podzim, z kraje zimy chruplavá, a když jablka vydrží v chladnějších oblastech pěstování na skládce za polovinu zimy, až k jejímu konci, tak dužina velmi moučnatí.









Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 25.10.2013 12:08

Smiřické vzácné asi moc vzácné není, stejně jako Bláhův poklad není žádným pokladem.  Ale mezi starými pěstiteli je Smiřické u nás ještě docela oblíbené. Pro lepší skladovatelnost je dobré je více podtrhnout, jinak zvláštním způsobem zmoučnatí a chutná jak práškový dentacryl. Velmi dobře odolává ve dřevě mrazu i rakovině.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 228.59 (?), 25.10.2013 12:20

A právě někteří potomci starých ovocnářů smiřické znova vysazují..jsem jeden z nich.Zdraví a mohutnost, dlouhověkost stromu, velikost a krása jablek, výtěžnost na mošt bezkonkurenční ...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 25.10.2013 12:48

Doposud jsem práškový dentakryl nejedl, ale máte pravdu v nutnosti podtržení, pro lepší, a delší skladovatelnost.Vždy na to zapomínám, a sklízím nažloutlé plody, tj.částečně zralé. Vzpomněl jsem si na další vlastnosti odrůdy.Krátká stopka v kombinaci s nahuštěnými plody způsobuje vypuzení některého jablka ze společenství nahloučených plodů na plodonoši, a předčasný propad.Nahloučené plody taky napomáhají larvám obaleče ke snadnému přestupu do nového bydliště.Tato odrůda velmi ocení dodání několik postřiků Ca, protože jinak trpí hořkou skvrnitostí v dužině, pod povrchem slupky.Vzhled plodů připomíná "hvězdné odrůdy",zvláště Orion.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 14.199 (?), 25.10.2013 12:53

Ten příměr MV. o dentakrylu si docela dovedu přesdstavit. Na tom jabku je asi vzácná akorát ta barva. Ani starší pomologie jej nepopisují nějak superlativně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 25.10.2013 13:05

Ani starší pomologie jej nepopisují nějak superlativně.

To mě právě trochu mate. Jakoby proti odrůdě měli autoři nějaké předsudky. Přitom v těch pomologiích jsou chváleny odrůdy podle mě horší. Možná je to tím, že jablko prokáže své kvality jen v určitých -  spíš studenějších - polohách, zatímco autor pocházel odjinud..
    Je pravda, že   s odrůdami jako Rubín se Smiřické chuťově srovnávat nedá. Ale je dobře, že se na ně nezapomíná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 14.170 (?), 25.10.2013 13:21

Jen dodám, že původní název této "krajové" sorty je Galloway Pippin.

V

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 14.170 (?), 25.10.2013 13:25

Je to stará skotská odrůda vhodná pro kuchyňské zpracování.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 54.27 (?), 25.10.2013 13:31

U nás na vesnici bývalo snad v každém sadu. Máme naroubováno nověji, podnož nevím, aby odrůda zůstala. Ze sadu bývala vždy velmi chutná, na zahradě nic moc. Poloha na jižním svahu stejná, vzdálenost cca 500 m oproti původnímu. Dokonce si vzpomínám, že snad z každého stromu, kde jsme měla možnost ochutnat, chutnaly trošku odlišně. Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 41.137 (?), 25.10.2013 17:34

Kdysi jsme mu říkali "štrůdlák", krásně se rozpékalo a ve štrůdlu bylo perfektní! J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika