Sáčkování
|
|
 |
 |
host - 184.133 (?) 28.1.2016 9:21
Ony se vosy o to ovoce na zemi moc nestarají a procento napadených jde kolikrát přes 30. teda, když nemáte v sadu tvrdá a nechutná jablka (raději neuvádím odrůdy). U těch výtečných jakoby každá pátá vosa musela mít svoje jablko nebo broskev. Nebo jsou nakousnuté jen málo, ty potvory ochutnávají a často nezůstanou u prvních degustovaných.
k tomu sáčkování: před zabalením se ošetřovalo proti chorobám, materiál sáčků byl jemný, drobně perforovaný pergamenový nebo průsvitný papír, tyl, kaliko. Z jablek a broskví se 2-3 dny před sklizní sáček sundaval - pro "ožehnutí líčka). U takových jablek a asi i broskví se cenila jemná slupka, chuť. Z doby relativně nedávné o tom píše i prof. Peniažek v Cestopise ovocnáře (Japonsko).
Podobné je v současné době řešení zakrytím celého sadu sítěmi. Světla je dost, prostředí příjemné, slunce plody nepálí, netuhne jim tolik slupka. Když jíte třešně z takového sadu, jsou jemnější ve slupce, obyčejně jsou větší, ale mají méně výrazné aroma.
V malém to dělají u nás zahrádkáři - pěstitelé stolních odrůd révy, proti savým žravým škůdcům. Sáčky z jemné netkané textilie, ze záclon z umělých vláken - aby síťka i hrozny pod ní rychle osychaly, nebyla příležitost pro zahnízdění houbovek.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 27.1.2016 21:05, zobrazeno: 12054x
Ve staré ovocnářské literatuře se doporučovalo sáčkování "sac de France"jako ochrana před strupovitostí a škůdci. Vzhledem k tonu, že letní a podzimní ovoce za mě sklízejí vosy o tom vážně uvažuji. Asi si vyrobím pár sáčků z voskovaného papíru a zkusím to. Máte s tím zkušenosti? Je lepší pytlík perforovat? Zkoušeli jste papír co se do něj balí uzeniny?
V.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 35.66 (?), 27.1.2016 22:21
Vyjdu-li jen z loňského mimořádně žhavého a bezsrážkového počasí, tak mělo na všechny moje jabloně vliv takový, že strupovitost se oproti jiným rokům vůbec nekonala. A to přesto, že jsem stromy žádným postřikem neošetřila. Domnívám se proto, že suchý vzduch plodům prospěl. Zabalíte-li plody do papíru, bude to mít na vlhkost plodů vliv, zaprší-li, perforace nepomůže, spíš rozvoji strupovitosti pomůže. Pokud provedete různé pokusné zábaly plodů, určitě tady referujte, budou to jistě velmi zajímavá zjištění.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Pavel_CZ - Stříbrný Zahrádkář (254) - 242.214 (?), 27.1.2016 22:34
O jablonich nevim, ale broskve se sackuji. Treba premiove broskve Calanda ve Spanelsku (jsou myslim 3 a lisi se casem dozravani) se bali do nepruhlednych sacku.
Kdyz se podivate na jejich stranku, tak obrazek je hned nahore
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 27.1.2016 23:30
Jasně, že barva je důležitá. Před sklizní se sáčky sundavají. Určitě nepotřebuju nic co by prodlužovalo dobu ovlhčení po dešti. Představuju si to tak, že po červnovém propadu ovoce proberu a osáčkuju. Ve velkých sadech problém není, ale když mi dozraje ranná hruška jediná ve vsi a slétnou se na ní všechny vosy, tak je konec.
Překvapuje mě to "temno" u takto jednoduché a praktické zahrádkářské metody.
V.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 144.136 (?), 28.1.2016 0:00
mozno sackovanie vytvori tu pravu mikroklimu na dozretie, vysoka teplota, vyvoj plynov podporujucich dozretie. A plod je stale vyzivovany stromom, na rozdiel od tych z kontajnerov a vagonov.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Tomas75 - Bronzový Zahrádkář (50) - 54.118 (?), 28.1.2016 0:13
Dobry den pratele ovocnari,
mam jen letosni prvorocni zkusenost se sackovanim, zejmena kvuli vosam a srsnum. Celkem se mi osvedcily pytliky z raslove sitoviny (to je ta co se z ni delaji pytle na brambory). Zkousel jsem na jablka a broskve - par plodu/ a chutove to temer nebylo poznat s plody nesackovanymi + i pres to ze diry v te raslove sitovine nejsou nejmensi - tak se pres ni zadna vosa ani srsen nepokouseli prozrat az na plody. Nicmene nevim jak moc by tomu skodilo permanetni ovlhceni. Letos bylo hodne sucho, V destivych letech muze byt problem, ale na druhou stranu ta raslova sitovina celkem vetra. Davam jen k uvaze - mne se letos osvedcilo. Na jablka se pytliky davaji dobre - maji delsi stopky. U broskvi to je celkem opruz - takze jsem raslovou sitovinou obvykle obalik celou vete i s plody.
Tomas
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 28.1.2016 0:19
Časem sem hodím článek od kolegy Vaňka.
Jsem to ale Hňup. Mohl jsem si z toho udělat podnikatelský záměr a místo toho s tím jdu na Zahradu .
V.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 28.1.2016 9:21
Ony se vosy o to ovoce na zemi moc nestarají a procento napadených jde kolikrát přes 30. teda, když nemáte v sadu tvrdá a nechutná jablka (raději neuvádím odrůdy). U těch výtečných jakoby každá pátá vosa musela mít svoje jablko nebo broskev. Nebo jsou nakousnuté jen málo, ty potvory ochutnávají a často nezůstanou u prvních degustovaných.
k tomu sáčkování: před zabalením se ošetřovalo proti chorobám, materiál sáčků byl jemný, drobně perforovaný pergamenový nebo průsvitný papír, tyl, kaliko. Z jablek a broskví se 2-3 dny před sklizní sáček sundaval - pro "ožehnutí líčka). U takových jablek a asi i broskví se cenila jemná slupka, chuť. Z doby relativně nedávné o tom píše i prof. Peniažek v Cestopise ovocnáře (Japonsko).
Podobné je v současné době řešení zakrytím celého sadu sítěmi. Světla je dost, prostředí příjemné, slunce plody nepálí, netuhne jim tolik slupka. Když jíte třešně z takového sadu, jsou jemnější ve slupce, obyčejně jsou větší, ale mají méně výrazné aroma.
V malém to dělají u nás zahrádkáři - pěstitelé stolních odrůd révy, proti savým žravým škůdcům. Sáčky z jemné netkané textilie, ze záclon z umělých vláken - aby síťka i hrozny pod ní rychle osychaly, nebyla příležitost pro zahnízdění houbovek.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|