Rubinola - praskání kůry kmenů

sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 150.164 (?)
6.1.2012 13:35

Zdravím. Ja si myslím, že pro Rubíny a Rubinoly , Bohemie, Primy a další bujné odrudy s hladkou a tenčí borkou se budou muset roubovat až na korunku na kmínek z kmenotvorné odrůdy. Rubinoly a pod. odrudy by se měly pravděpodobně vysazovat na sušší a chudší stanoviště a používat pouze podnože, které dříve ukončují vegetaci. Já co mám odpozorované stromky u ostatních zahradkářů ty Rubinoly, které rostly na vlhčích a humozních půdach byla na kmínku kura mrazy doslova skalpovana a při pohledu na stromky bylo pomalu do pláče.

sadař vlada

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 91.50 (?), 23.12.2011 15:45, zobrazeno: 11361x

Dobrý den, prosím o radu! Mám několik stromků Rubinoly a zjistil jsem, že začíná praskat kůra na kmenech a praskání pokračuje i do větví. Neví někdo, co toho příčinou? Děkuji.

sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 150.172 (?), 25.12.2011 16:52

Zdravím. Praskáním kury Rubinola hodně trpí. Tento nešvar zdědila po Rubínu. Mě také většina Rubinol praká v kuře a to hlavně v předjaří. Jsou to mrazové desky. Je pravděpodobné, že Rubín a jeho děti špatně stahují vodu do kořenů a má pravděpodobně slabší borku než ostatní odrudy a tak je citlivá na prudké změny teplot. Já mam stromky obalené kryty na kmen. A u Rubinoly to ještě znásobuje druhý rodič Prima ta take strašně praská. Dávat nižší davky dusiku a hlavně na podzim málo vody a přihnojit dralíkem a obalovat kmínky.

sadař vlada

Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 2.1.2012 9:16

Přestože nejsem tazatelem, děkuji panu Vláďovi za vysvětlení a rady. Rubinola mi také loni praskla v celé výšce kmene. A to jsem ji balila přes zimu až do pozdního jara do topenářských těsnění. Letos jsem ji zkusila raději natřít až do poloviny kosterních větví vápnem.  

sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 150.164 (?), 6.1.2012 13:35

Zdravím. Ja si myslím, že pro Rubíny a Rubinoly , Bohemie, Primy a další bujné odrudy s hladkou a tenčí borkou se budou muset roubovat až na korunku na kmínek z kmenotvorné odrůdy. Rubinoly a pod. odrudy by se měly pravděpodobně vysazovat na sušší a chudší stanoviště a používat pouze podnože, které dříve ukončují vegetaci. Já co mám odpozorované stromky u ostatních zahradkářů ty Rubinoly, které rostly na vlhčích a humozních půdach byla na kmínku kura mrazy doslova skalpovana a při pohledu na stromky bylo pomalu do pláče.

sadař vlada

host - 91.50 (?), 13.1.2012 15:08

Já Vám všem moc děkuji. Je to škoda, tak hezké jablko a takové problémy. Holt příroda si poručit nedá. Ještě jednou děkuji. Tazatel.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz