Rubinola - praskání kůry kmenů

sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 150.172 (?)
25.12.2011 16:52

Zdravím. Praskáním kury Rubinola hodně trpí. Tento nešvar zdědila po Rubínu. Mě také většina Rubinol praká v kuře a to hlavně v předjaří. Jsou to mrazové desky. Je pravděpodobné, že Rubín a jeho děti špatně stahují vodu do kořenů a má pravděpodobně slabší borku než ostatní odrudy a tak je citlivá na prudké změny teplot. Já mam stromky obalené kryty na kmen. A u Rubinoly to ještě znásobuje druhý rodič Prima ta take strašně praská. Dávat nižší davky dusiku a hlavně na podzim málo vody a přihnojit dralíkem a obalovat kmínky.

sadař vlada

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 91.50 (?), 23.12.2011 15:45, zobrazeno: 11349x

Dobrý den, prosím o radu! Mám několik stromků Rubinoly a zjistil jsem, že začíná praskat kůra na kmenech a praskání pokračuje i do větví. Neví někdo, co toho příčinou? Děkuji.

sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 150.172 (?), 25.12.2011 16:52

Zdravím. Praskáním kury Rubinola hodně trpí. Tento nešvar zdědila po Rubínu. Mě také většina Rubinol praká v kuře a to hlavně v předjaří. Jsou to mrazové desky. Je pravděpodobné, že Rubín a jeho děti špatně stahují vodu do kořenů a má pravděpodobně slabší borku než ostatní odrudy a tak je citlivá na prudké změny teplot. Já mam stromky obalené kryty na kmen. A u Rubinoly to ještě znásobuje druhý rodič Prima ta take strašně praská. Dávat nižší davky dusiku a hlavně na podzim málo vody a přihnojit dralíkem a obalovat kmínky.

sadař vlada

Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 2.1.2012 9:16

Přestože nejsem tazatelem, děkuji panu Vláďovi za vysvětlení a rady. Rubinola mi také loni praskla v celé výšce kmene. A to jsem ji balila přes zimu až do pozdního jara do topenářských těsnění. Letos jsem ji zkusila raději natřít až do poloviny kosterních větví vápnem.  

sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 150.164 (?), 6.1.2012 13:35

Zdravím. Ja si myslím, že pro Rubíny a Rubinoly , Bohemie, Primy a další bujné odrudy s hladkou a tenčí borkou se budou muset roubovat až na korunku na kmínek z kmenotvorné odrůdy. Rubinoly a pod. odrudy by se měly pravděpodobně vysazovat na sušší a chudší stanoviště a používat pouze podnože, které dříve ukončují vegetaci. Já co mám odpozorované stromky u ostatních zahradkářů ty Rubinoly, které rostly na vlhčích a humozních půdach byla na kmínku kura mrazy doslova skalpovana a při pohledu na stromky bylo pomalu do pláče.

sadař vlada

host - 91.50 (?), 13.1.2012 15:08

Já Vám všem moc děkuji. Je to škoda, tak hezké jablko a takové problémy. Holt příroda si poručit nedá. Ještě jednou děkuji. Tazatel.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz