|
Rozela
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
host - 166.118 (?), 1.2.2017 14:11
Jsa povzbuzen pochvalou, dám ještě jeden typ na využití šťavnatého Lipna: šnekovým odšťavňovačem proženeme (vše na kousky nakrájené) 4 oloupaná a vykrájená Lipna, 2 mrkve a nakonec jednu červenou řepu, jejíž vylisovanou dřeň chytáme do samostatné misky. Syrová šťáva je dobré (a prý i zdravé) popití pro 2, dřeň pak opět trochu naředíme vodou, ochutíme citronem a cukrem a zkonzumujeme jako svačinku. Kdo zkusí, neprohloupí. R.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.118 (?), 13.4.2017 18:01
Vloni mi strom Lipna bohatě přeplodil, což je samozřejmě moje chyba, na kterou letos doplatím. Přes vysokou úrodu byly plody střední velikosti, někdy ale hůře vybarvené. Díky tomu přeplození mám ještě teď plody Lipna ve sklepě, sice některé - asi ty hůře vybarvené - trochu povadlé, však stále velmi šťavnaté. Kyselinka se v chuti už skoro vytrácí, avšak větší a hezky vybarvené plody si stále drží dobrou kondici - i konzistence dužniny se snad dokonce trochu zpevnila. Ne že by Lipno byla mezi jablky hvězda, snadností pěstování a velkou úrodností je však pro mne "plnič".R.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 68.74 (?), 13.4.2017 20:28
Pro mne je Rozela z podzimních až ranně zimních odrůd naprostou jedničkou s konzumním obdobím - ideálně od poloviny října do poloviny prosince. Prevence proti hořké pihovitosti nutná.
Lipno taktéž není špatná odrůda, kdo si ji pořídí chybu neudělá. Chuťově i vzhledově však za Rozelou zaostává. Mně však Lipno vyhovuje, mimo jiné proto, že mám rád šťavnaté odrůdy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 108.254 (?), 9.10.2020 13:14
Devítiletý ČK Rozely letos přeplodil (moje chyba), tak jsou plody trochu menší a i pomaleji dozrávaly. Chutnaly vosám i sršňům až příliš, nezbylo, než je sklízet postupně a i trochu podtrhnout. Na stromu jsem nechal pár desítek převážně trochu zastíněných plodů. Ty sklízím také postupně a hned venku skonzumuji, ten nadbytek sladké šťávy je prostě řečeno slovy klasika nektar a ambrosie. Rád nechávám pár plodů přezrát, i Merkur je takto vynikající občerstvení při práci na zahradě. R.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
Venkovní kuchyně: inspirace pro perfektní letní vaření
Pokud máte to štěstí, že bydlíte v domě, nevynechávejte myšlenku na vybudování venkovní kuchyně. Vař...
Nápady na malé zahrady, které udělají velký dojem
Pokud jde o zahrady, ne vždy platí, že větší je lepší. Zvláště pokud si můžete prostor přizpůsobit p...
7 nejprodávanějších AKU sekaček na trávu v českých e-shopech
Jaro se blíží a s ním i čas, kdy naše zahrady vyžadují více péče. Pro mnohé z nás, kteří hledají efe...
8 zahradnických tipů pro krásnou a úspěšnou zahradu
Zahradničení může být terapeutickým způsobem, jak se zbavit stresu, strávit čas o samotě a kochat se...
10 bylinek, které můžete pěstovat v interiéru ve vodě po celý rok
Bylinky mají často léčivé, relaxační i kulinářské vlastnosti a je skvělé, když je můžeme mít doma po...
|
|
|
|