Rez jabloní
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 228.81 (?), 25.2.2011 17:41, zobrazeno: 15199x
Prosím Vás skúsenejších o odpoveď na otázku, ako najnižšie môže klesnúť teplota vonku bezprostredne po presvetlení starších jabloní (alebo aj jadrovín všeobecne) bez toho, aby rany poškodil mráz?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 228.40 (?), 25.2.2011 18:18
Letný rez je dobrý pri výchovnom reze a pri zákrpkoch, ale u dospelých staších stromoch sa to nedá aplikovať, zmladzovať a presvetľovať sa má niekedy teraz až do predjaria.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 228.40 (?), 25.2.2011 18:15
Ďakujem za reakciu, ja som to rezal pri cca 0 stupňoch... Teda je to iné, keď sa reže za mrazu a keď sa reže za odmäku, hoci hneď nasledujúcu noc udrelo na nezatreté rany nečakaných -10? Ja som to kdesi čítal, že v mraze sa nemá rezať, ale počítal som do toho aj dni po reze. Trochu sa mi uľavilo, nechcel by som totiž, aby sa rany ťažko hojili (nezatieral som, lebo neboli cez 4 cm a bolo to vysoko, beztak by som to nestihol.)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 228.40 (?), 25.2.2011 19:45
Máte pravdu, v tom s Vami súhlasím, že letný rez podporuje kvet pred hmotou. Ale ja by som na týchto stromoch potreboval práve trochu tej novej hmoty. Ony to nie sú až tak zanedbané stromy, ale už majú svoj vek a potrebujú obmenu obrastu, nie jeho pribúdanie, lebo to by nezvládli, ak má to ovocie mať nejakú kvalitu. Ale pri mladších stromoch, ktoré ešte majú prírastky (a dajú sa aj zo zeme či z rebríka dosiahnuť) letný rez s úspechom používam. Staré režem v predjarí, a nie naraz, ale po troche niekoľko rokov, takže zvlčeniu sa zatiaľ vyhýbam. Len tentoraz ma po dlhej dobe prekvapili mrazy koncom februára a trochu som sa toho zľakol :-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.249 (?), 13.3.2011 22:07
Ne, není to normální, s takovým řezem stromy pravděpodobně brzy zahynou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 135.2 (?), 13.3.2011 22:31
Podívejte se na netu na fotky pěstování palmet jabloní, pokud vím, část větviček se stříhá a část ohýbá nebo nechává růst, podle druhu palmety.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|