Rez jablone

PeterB - (15) - 242.182 (?)
16.4.2017 14:03

No mozno ma menej lebo neviem presne kedy som ho uz sadil. No musim uznat ze tie vase stromy su fakt pekne.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 242.182 (?), 16.4.2017 11:28, zobrazeno: 9613x

Zdravím. Prosim poradte mi ako mam ostrihat tuto jablon. Je to odroda Rajka podpnik M26 a zasadil som ju minuly rok na jar 2016. Minulu jar som ju po vysadeni ostrihal ale zda sa mi ze rastie dost malo. Vdaka za rady.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.227 (?), 16.4.2017 12:05
Najprv čo Ste spravili nesprávne: pri reze po vysadení Ste nechali príliš dlhý terminál. Stromček si vytvoril druhé poschodie, ktoré je príliš vysoko a je slabé. Schematicky to máte (zhruba) na foto 1. Takto to samozrejme nemôžete nechať. Takže teraz čo s tým: na úvod zavrhneme jednu z možností, a síce odstránenie dolného poschodia a vytvorenie korunky z toho horného. Kmeň by bol príliš (zbytočne) vysoký a obrast na hornom poschodí je chabý, takže táto možnosť nie. Zostávajú 2 postupy: Prvý (foto 2) - ponechať spodné poschodie ako základ pre korunku, výrazne skrátiť terminál a s ním odstrániť to horné poschodie. Druhý (foto 3): odstrániť dolné poschodie (rezom konárikov tesne pri kmieniku), terminál nechať dlhší - odrezať ho tesne pod horným poschodím. Tým dostanete špičiak a korunku budete budovať z výhonkov ktoré Vám vyrašia v hornej časti špičiaka. Ja by som volil túto 2.možnosť. Dôvody: pri prvom postupe bude kmienik príliš nízky a nepozdáva sa mi ani ten kolmý odstup konárikov dolného poschodia. Pre druhý postup hovorí optimálna výška následne vytvoreného kmienika a potenciál vyrašenia silných výhonkov pre vybudovanie korunky zo špičiaka (na fotke vidno silné kvalitné puky ktoré sú predpokladom vyrašenia optimálnych výhonkov, z ktorých si môžete vytvoriť korunku podľa svojho gusta (prípadne použiť aj vyviazanie do šikmejšej polohy ak by výhonky rástli príliš kolmo). IH

PeterB - (15) - 242.182 (?), 16.4.2017 12:31

Dakujem Vam za radu, zvolím moznost dva spravim z toho spiciak teda.

Pan Hlavaty ak by ste boli taky dobry tak by som vas chcel este poprosit o pomoc s rezom este dvoch stromkov pri ktorych tiez neviem ako spravne postupovat.

Prvy stromcek sadeny na jar 2016. Druhy stromcek ma asi tak 4 az 5 rokov, minuly rok mal prvy krat urodu. Ako ich mam oba spravne ostrihat?

Angold M26
Angold M26
Lobo M7
Lobo M7

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.116 (?), 16.4.2017 13:29
Prvá fotka: zrejme by bolo najlepšie ten biedny obrast odstrániť, skrátiť trochu výšku a začať nanovo od špičiaka. Druhá fotka: Ste si istý vekom stromčeka? - podľa mňa 5 rokov nemá... Skrátil by som tie spodné konáre asi o 1/3 ich dĺžky, terminál minimálne tiež o 1/3 (brané od odstupu najnižšieho konára po vrcholec stromčeka). Snažte sa vytvoriť nejaký ďalší obrast na termináli, resp. 2.poschodie, stromček celkove pôsobí "riedko". A ešte jedna vec: rez je len jedným (aj keď dôležitým) aspektom starostlivosti o strom. Ak zanedbáte tie ostatné, tak rezom to nezachránite. Konkrétne mám na mysli to, že by som dal konečne preč tie ceduľky, odstránil spod stromkov trávu a plevel a následne beztrávny a bezplevelný kruh pod nimi z času na čas skypril motykou (=okopal). Treba dbať aj na závlahu. Podľa biedneho rastu stromčeka na 2. fotke (údajne na M7 -?) by som si tipol že Ste pri výsadbe nedali hnojivo. Ak nie, tak ho treba dať teraz. IH

PeterB - (15) - 242.182 (?), 16.4.2017 13:47

Dakujem. A pri skracovani tych spodnych konarov o jednu tretinu mam strihat na vonkajsi pucik? (Lobo)  Ake hnojivo doporucujete pouzivat? Ja zvyknem pouzivat Cererit.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.116 (?), 16.4.2017 14:14
Môže byť na vonkajší púčik, alebo aj na vnútorný s následným DSR (dvojstupňový sektorový rez, je tu o tom vlákno). Čo sa týka hnojiva, ja používam vyzretý kravský hnoj, ale ten nie je bežne dostupný. V tých umelých sa príliš nevyznám, ale zrejme môže byť aj Cererit. Píšete že ho "zvyknete používať", nechcem byť uštipačný, ale - sypete ho na povrch tej trávy a plevelu? Naozaj to treba odpleveliť a pokopať, až potom má zmysel tam to hnojivo zapraviť. IH

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 236.1 (?), 16.4.2017 14:48

Ake hnojivo doporucujete pouzivat? Ja zvyknem pouzivat Cererit.

V této fázi růstu jabloně nezvyknem používat žádné hnojivo. Zato si dám práci s vykopáním jámy a s vylepšením zeminy v ní. Samozřejmostí je - zejména u slaběrostoucích podnoží - udržovat, aspoň v prvních letech, půdu pod stromkem bez plevelů. Ne sice ideálním, ale nejsnazším řešením je položení netkané textilie a zasypání mulčem ze štěpky.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.116 (?), 16.4.2017 13:49
Peter: Len na dokladovanie, prečo som zapochyboval o tom veku Vášho Loba na M7. Na 1.fotke je v tom čase 4-ročný Merkur na M26, na 2.fotke je 5-ročný Topaz na A2. Váš stromček má podľa mňa maximálne 3 roky. Alebo je v tom nejaký háčik... IH

PeterB - (15) - 242.182 (?), 16.4.2017 14:03

No mozno ma menej lebo neviem presne kedy som ho uz sadil. No musim uznat ze tie vase stromy su fakt pekne.

PeterB - (15) - 53.14 (?), 30.3.2018 18:57
Zdravím. Takže spravil som podľa vašich rád a po roku mi tie dve jablone Rajka a Angold vyrástli takto. Ako ich mám prosím vás dalej strihať? Alebo ich mám ponechať už bez rezu? Vďaka za odpovede.
Rajka
Rajka
Angold
Angold
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nestabilní pH v bazénu13:51
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025