Péče o neznámou odrůdu jabloně

čmelda - (23) - 145.138 (?)
6.5.2013 9:30

Zdravím,

silně mi to připomína Rubín, nebo nějaký klon. Počkal bych ale určitě na plody.

Radim

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 109.108 (?), 5.5.2013 11:47, zobrazeno: 5083x

Toto je moje jabloň,u které neznám odrůdu.Snažím se jak jen může neodborník a toto mi roste.Větve se mi zdají moc dlouhé, ale třeba to je OK.Jak postupovat při řezu, kdy,aby nebyly větve tak dlouhé a vevyholovaly.Děkuji Markéta.

1
1

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 6.135 (?), 5.5.2013 18:13

Letos bych nedělal žádné velké zákroky, jestli něco překáží, odřízl bych to v zimě (únor).

Letos se pokuste aspoň zhruba určit typ odrůdy:

- kde má nasazené plody (u kmenu, uprostřed větví, na konci), podle toho se bude v zimě řezat

- kdy bude dozrávat (začnou opadávat červivé plody), nafoťte a zde zveřejněte

- jak vám bude chutnat (vykrájené mírně červivé plody jsou zralé nejdříve)

- jak dlouho vydrží ve skladu-sklepě, průběžně ochutnávejte, zkoušejte stiskem zralost, tím určíte rámcově letní, podzimní nebo zimní cv

Rozhodující je, jak vám bude chutnat ve správné zralosti (než zmoučnatí), řezat se bude v zimě tak, abyste neodřízli nasazené květné pupeny.

Až se nám svěříte s poznatky, poradíme víc. J.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 5.5.2013 18:46

Větve jsou moc hustě vedle sebe, klidně to prosvětlete, ještě není pozdě.I vlétě se dělá letní řez s prosvětlením koruny.Pro laiky-nechat větší odstup od hlavních větví, a nevhodně zahuštěné odstranit ve větevním kroužku, u báze.Pamatovat na rovnoměrné rozložení větví.Výše položené hlavní i postranní větve můžete zakrátit více, než níže položené větve.

čmelda - (23) - 145.138 (?), 6.5.2013 9:30

Zdravím,

silně mi to připomína Rubín, nebo nějaký klon. Počkal bych ale určitě na plody.

Radim

host - 109.108 (?), 6.5.2013 15:58

Děkuji za pár reakcí.Je to pozdnější odrůda, zralá okolo Vánoc.Zatím bylo jen 1 jablko, velmi chutné, žíhané a převahou červené.Ale jde mi hlavně o toto: všude vidím kvetoucí jabloně jako kytice.Asi dělám chybu při sestřihu, jinak by snad nenarostly jednoleté výhony až 80cm bez větení: Ale jsem opravdu v tomto oboru zcela neschopná a ani literatura nepomáhá..Kvetou na koncích, ale některé květy jsou i na krátkých čípcích.Jsem z Vysokého Chvojna, není nějaký odborník z blízkého okolí?Asi to chce zkouknout a pak pomoct.Děkuji a prosím o další reakce.Markéta.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6661) - 9.2 (?), 6.5.2013 16:42

Skutečně to vypadá Rubínovitě, i podle barvy, kterou popisujete. Hlavně nestříhejte koncové výhony nějak v polovině, ustříháte květy a připravíte se o úrodu. Vidíte, že květy jsou hlavně na koncích větví. Mírně prosvětlete korunku, co se kříží a roste dovnitř. Ale jen mírně, stromek je pěkný. Když letos zarodí, sám růst zpomalí.

host - 109.108 (?), 6.5.2013 17:39

Tak jsem se prohrábla minulostí a skutečně to mám jabloň Rubín a druhou Topaz.Tak teď ještě jak střihnout a kdy, aby byl stromek jak má.Moc děkuji za všechny reakce, které mě navedly na název odrůd.Markéta.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz