Prosím o radu - ořezané jabloně

host - 109.108 (?)
7.6.2012 16:24

Hodně často vidím nízké jabloně jen se spodními větvemi a s jakoby otevřenou korunou, kterou dohánějí krátké větvičky a tento tvar se mi zamlouval.Nepotřebuji strom jak hrom.Ale když už jsem toto vyrobila-stromky jsou na pohled hezké, jak postupovat při silném obrostu a kdy.Jak jsem psala, jsem laik a ten dělá chyby, ze kterých se s pomocí, vás odborníků, poučí.Co vy na to? Markéta.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 109.108 (?), 7.6.2012 12:49, zobrazeno: 8720x

Prosím, poraďte,na podzim jsem zásadně ořezala 5ti leté jablůňky z kulaté koruny na kotlovitou.Nechala jsem spodní patro a ve druhém patře 3 vetve.Na jaře kvetly, sice ne moc, ale přece.V současné době jsou obrostlé ponechané větve přírustky asi 50cm a to dost hustě.Jedna jabloň shodila všechny nasazené plůdky-proč?Ale co mě není jasné, co s přírůstky, zda nějak selektovat, vylámat a které, aby byla jabloň otevřená, ale také rodila.Nejde mi o velké množství jablek, ale nějaká přece.Nesehnala jsem literaturu pro laiky, nevím si rady.Moc prosím erudované o rady.Markéta.

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 15.175 (?), 7.6.2012 23:20

Doporučuji teď neřezat, během léta bych zaštipoval špičky letorostů, tím se zbrzdí jejich růst a podpoří se vývoj květných pupenů pro příští rok.

Nehnojit N, pouze P a K.

Příští rok by měla být úroda, která srovná poměry, ovšem hrozí střídavá plodnost.

Preventivně - radit se s odborníky - soused, který má pěkné úrody a pod.

Příští rok nám sdělte výsledky!

Zdravím - J.

host - 220.182 (?), 7.6.2012 12:55

1) neřeže se na podzim, 2) u jabloní se většinou nedělá kotlová koruna, 3) asi jste je ořezala moc a proto vyhání příliš mnoho dlouhých větviček, 4) plůdky mohly namrznout, třeba to je choulostivější odrůda, 5) a hlavně : měla jste se ptát PŘED řezem...           Lída

host - 109.108 (?), 7.6.2012 16:24

Hodně často vidím nízké jabloně jen se spodními větvemi a s jakoby otevřenou korunou, kterou dohánějí krátké větvičky a tento tvar se mi zamlouval.Nepotřebuji strom jak hrom.Ale když už jsem toto vyrobila-stromky jsou na pohled hezké, jak postupovat při silném obrostu a kdy.Jak jsem psala, jsem laik a ten dělá chyby, ze kterých se s pomocí, vás odborníků, poučí.Co vy na to? Markéta.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 7.6.2012 17:03

Jen obtížně a nebo vůbec nelze vytvořit z velkého stromu stromek malý. Do velikosti velkých a košatých dorůstají stromy na bujných podnožích, u jabloní jsou to převážně podnožové semenáče. Pokud se takový strom hluboce seřízne a odstraní se velká část objemu koruny, strom na to přirozeně raaguje silným zvlčením (ze záložních pupenů vyrazí obrovské množství vlků). Strom se rychle snaží doplnit to, co mu chybí. Kořeny mají energetický potenciál, který zmenšená koruna není schopna absorbovat a proto nastane překotný růst. Něco podobného se asi stalo u Vás, určitě v menší míře, než zde popisuji, ale stalo.

Co teď s tím? V ideálním případě by bylo řešením společně s vlky odstranit i část kořenového systému, aby se nadzemní a podzemní část stromu dostala do přibližné rovnováhy. To se ale dá provést docela obtížně. Musela byste strom obkopat a uřezat, zakrátit mu některé silné kořeny, případně ubrat je po celém obvodu stromu. (Pro starý strom je to hodně drastický zásah a může dojít i k porušení jeho stability, pokud se to provede neuváženě). Druhou možností je nyní začít nyní trpělivě a postupně odtraňovat vlky, při tom vytvářet nový požadovaný tvar koruny a umožnit stromu, aby nabyl podobný objem koruny, jaký měl dříve. Tato postupná fáze by měla trvat několik let.

Že jste z původní koruny udělala plochý tvar osobně nevidím nijak kriticky, je to jen méně obvyklé, mnohem horší ale je, že jste to udělala najednou. Termín zásahu také nebyl zrovna ideální.

host - 109.108 (?), 7.6.2012 19:54

A zase já.Ty stromky nebyly velké trochu nad 2m.Jsou to zákrsky, nechtěla jsem ho hnát do velkých rozměrů.Jedná se mi o ty větve, co jdou do strany.Ty jsem zkracovala minimálně, v podstatě jsem uřízla terminál a horní patro větví.Zůstala 2 patra.Pod pojmem vlky si, snad hloupě? představuji obrost, který razí po celých větvích a vzhůru.Já mám obrost jen od 2.třetiny od středu stromku směrované do všech stran.Asi musím vylámat ty, co jdou do středu, ale ty vpodstatě prodlužující, co s nimi?Jsou třeba 3 na koncích větví hlavních i postraních.Kdy a jak postupovat?Chtěla bych široký, ale nižší strom.Ještě: Ponechané větve jdou hezky šikmo vzhůru.Odborníci, nenechte mě v tom.Markéta.

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 7.6.2012 20:42

Volání o pomoc nemohu nechat bez povšimnutí. Žádná fotografie, jen popis, nejsou známé podnože ani odrůdy - není dost údajů, které mohou být velmi podstatné. Takže můj názor je bez záruky.

Rozvětvení prodlužujících a postraních větví ("košťata"): nechte jen nejnižší v prodloužení hlavní, ostatní odstraňte. Tu ponechanou, bude-li více než 30 cm zkraťte v srpnu. V té době také zkraťte všechny příliš dlouhé letorosty, řezem za zelena jim vezmete růstovou energii. Pokud to bude třeba, korunu prosvětlete, šel bych i do dvou až tříletého dřeva. Vlky - nežádoucí svislé letorosty vylámejte již teď, s výjimkou těch, které ohnete a zafixujete vyvázáním v žádoucím směru, kde vám třeba větev chybí. Nejvíc vlků bude nejvýše, průběžné vylamování za zelena se asi stane Vaším koníčkem - pokud se nerozhodnete pustit opět strom vzhůru. V každém případě radikální řezání oddaluje plodnost, vyvazování do vodorovné polohy naopak. V příštích létech tedy postupně řez omezujte, případně preferujte řez letní. Větší plodnost přijde až po přirozeném zklidnění růstu a ústupu od radikálního řezu zhruba do dvou až tří let.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 7.6.2012 21:23

Jestli máte zákrsky na méně vzrůstných podnožích, situace není vůbec zoufalá, jak se možná mohlo zdát na začátku diskusního vlákna. Když bych vám mohl dát nějakou rychlou radu, tak nyní pravidelně kontrolujte a prohlížejte své stromky a odstraňujte všechno to, co roste jinak, než je ve vaší finální představě. Zbytek nechte růst. To, že máte konkrétní představu a cíl, je totiž veliké plus. A držím palce!

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 67.66 (?), 8.6.2012 9:58

Jak jste přeměnila korunu kulatou na kotlovitou, to si zhruba umím představit. Kde jste nechala v kotlovité koruně 2. patro, to už méně.
   Pětileté stromky jsou mladé a nesprávný řez obvykle není problém napravit. Koukněte do knížky nebo na net. Asi bych se vrátil ke koruně s terminálem. Pro jabloň je nejpřiroznějí a strom má snahu se k ní sám vracet.

host - 109.108 (?), 8.6.2012 17:19

Kotlovitá koruna byl můj záměr, ale bála jsem se udělat ještě radikálnější zásah.Takže, mohu zakrátit terminál až k těm spodním větvím-kmínek je 60cm od země-nebo mám na druhém patře nechat výhon co nejblíže středu růst jako terminál?Takto to vypadá, když zahradničí laik.Ještě prosím, znáte nějakou literaturu pro začátečníky, pěstitele?Markéta.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz