Jabloň kvete, ale nerodí
|
|
|
|
|
 |
 |
|
zarko - (9) - 208.50 (?), 1.9.2013 14:41, zobrazeno: 14577x
Dobrý den, rad požádal zkušené o radu.Požádal mě soused, starší pán který nemá přistup na internet jestli bych mu nezkusil požádat radu, o co jde.Asi před 5 lety zasadil 2 jablůnky které rostou nevykazujou žádnou nemoc ale pokaždé se osypou květy ale neobjeví se žádný plod, zdá se mu to po tolika rocích divné a proto mě požádal o napsání dotazu zde.Ještě podotknu že kousek dál má blumu a ta je to samé.Dokonce jsem slyšel od něho že chce zkusit že prý to slyšel obřezat kmen dookola od zhora až dolů zářezy že prý to pomůže.Mě se to zdá trochu divné a nakonec že slyšel že má prkrát do stromu pořádně praštit dřevěným kůlem což už na mě bylo moc.Zkusíte někdo poradit co přidat, samozřejmě že je skusil i přihnojit ale pořád nic, obřezal je také ale jak píšu žádná snaha nepomohla.děkuji za tipy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
zarko - (9) - 208.50 (?), 1.9.2013 19:30
Ano včely tam normálně lítají máme zahrádky vedle sebe v zahrad.kolonii.já jsem sice sadil až minulý rok pár ovoc.stromků tak jsem zvedav.Radu budu tlumočit a asi mu doporučím sehnat nějakého sadaře, děkuju.
|
|
 |
|
 |
 |
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 20.189 (?), 2.9.2013 18:58
Zdravím
Nechci se znovu opakovat a tak Vas prosím vytiskněte sousedovi muj nazor z tématu, proč 5 letý Jonagold neplodí. Jestli Vám bude něco nejasného rád Vám to upřesním
sadař vlada
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.11 (?), 2.10.2013 21:03
Dobrý deň, som samouk, taktiež mám rovnaký problém s nerodivosťou jablone Angold. Jablone sú vysadené na kordón, medzi nimi je táto jabloň Angold, ktorá vyzerá bezchybne, no zakvitne už štvrtý rok, ale nerodí. Som zúfalá, prosím o radu.. Ďakujem Monika P.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 156.85 (?), 2.10.2013 22:50
Ja som mal podobný problém, tiež mi opadávali opelené plody a nebol v tom žiadny škodca ani nesprávne opelenie.
Následne som písal p. Kumštovi (Votice) a ten mi poradil postriky bóraxom. Na jeseň po opade listov postrik v dávke 5%. Na jar dva postreky pred kvitnutím a po odkvitnutí v dávke 2%.
Stromy už tento rok nezhodili plody a majú celkom slušnú úrodu.
laco
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.2 (?), 2.10.2013 23:08
Plody som ani nemala, kvety opadli každoročne, cererit, calypso som aplikovala, teda ešte ten bórax skúsim. Ďakujeeeem
Monika P.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 62.240 (?), 2.10.2013 23:49
Dobrý deň pani Monika! Nerodivosť niektorej odrody nemusí spôsobovať živočíšny škodca. Striekajte insekticíd až vtedy, keď vylúčite iné príčiny- napr. neprítomnosť správneho opeľovača. Ak budete striekať stopové prvky, nezamerávajte sa iba na bór, ale dajte radšej komplexné hnojivo typu Harmavit, Wuxal... Fertilizáciu ovplyvňujú aj iné mikroprvky, napr. zinok, molybdén, mangan. Niekedy ani netušíme, prečo kvety opadli, keď naokolo je dostatok iných odrôd. Piliarku odhalíte rozdrvením malých plôdikov po odkvete. Draselné hnojivo zarýľujte už na jeseň, nečakajte do jari. Fosfor je potrebné dať riadne hlboko, je v pôde málo pohyblivý. Odporúčam fosfátové sklo- raz za 3-4 roky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 156.85 (?), 3.10.2013 20:00
Pani Monika
ešte aby som to upresnil, keď som písal o opade opelených plodov, samozrejme som nemal na mysli nejak narastené jablká,
bol to prakticky opad kvetov po odkvitnutí, resp. plodov o veľkosti väčšej špendlíkovej hlavičky (k opadu došlo do polovice mája),
tiež som hnojil rôznymi stopovými prvkami, ale nič nepomáhalo (3 roky som sa takto trápil),
zvlášť náchylné na nedostok bóru v pôde sú odrody naštepené na slabo rastúcich ppodpníkoch (JTG, M 9 a pod.),
mne zhadzovali mladé stromky na slabo rastúcich ppodpníkoch odrody Orion, Sirius, Topaz a tiež Rubín
tieto podpníky sú veľmi náročné na pôdnu výživu
laco
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|