Přesázení jabloně

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?)
22.9.2009 21:41

Tak jak to popisuje Rony by to byůa strašná fuška. Podobně staré stromky už jsem několikrát přesazoval, snažil jsme se o bal tak 30 cm od kmene na každou stranu, ale ne vždy se to povedlo, problém je s kořeny co vedou dolů, někdy taky zůstaly jen nejsilnější kořeny. tak jsem pak stromek pořádně prořezal a zasadil. Vždy se dobře chytily a měly pak prvním rokem mnohem větší přírůstky jak nové stromky se školky.  A vhodná doba? Říjen, listopad, březen, duben.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 183.82 (?), 22.9.2009 14:17, zobrazeno: 11497x

Dobrý den, potřebujeme přesadit jabloň, která je asi 6 let stará (výška kmene 1,3 m, výška koruny 1,5m). Nechceme ji zlikvidovat, protože má dobrá jablka. Kdy je nejlepší doba na přesázení a jak se má správně postupovat? Je vůbec možné tak starou jabloň přesadit? Děkuji za odpověď. Iva Kvasničková

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 22.9.2009 19:32

Až opadne listí.
Martin

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 22.9.2009 20:40

Znám metodu jak přesadit vzrostlejší strom ale je otázka, zda jste ochoten se tomu tak věnovat. Platí zásada, přesadit s co největším kusem zeminy bez porušení určité velké bazální části kořenů včetně vlásečnic.

• připravit koncem října jámu na budoucí stromek
  • u toho přesazovaného obkopat do hloubky drážku kolem, tak aby vznikl válec 0,8 až 1 m, zkrátka na kolik si troufáte
  • počkat na hlubší zámraz (prosinec, leden)
  • strčit do drážky dlouhé bidlo a válec utrhnou od podkladu, vyndat a hladce zaříznout přesekané hlavní kořeny
  • přenístit s pomocníky do nové jámy a ponechat do jara
  • zasypat na jaře, zalít a velmi opatrně přikrátit korunu

Takto přesazený strom dokáže kvést i rodit ještě téhož roku.

host - 8.83 (?), 22.9.2009 21:05

Josef :Zajímavý nápad, mohu tak přesadit i ořech, výška 4m mám dva blízko sebe, za pokus to stojí.Jaký je Váš názor.Děkuji.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 22.9.2009 21:23

Dá se i to ale musí být vykopaný průměr větší a často se to stáhne nějakými plochými obručemi (aby se ten kolč nerozpad) a trhá se za kmen pomocí konopného lana a nějakým strojem s ramenem.

Je zde namístě poznámka, že v zahraničí se parkové stromy do budoucích parků sadí zásadně vzrostlé a za tím účelem se ve školce sadí jako mladé do takových kovových košů se dvěma oky a stroj je vytrhává, naloží na korbu, odveze na místo a usadí. Všechno se to dělá z důvodu, že malé stromky jsou náchylné na poškození (třeba vandalem) a v aleji by byla "díra".

host - 180.2 (?), 22.9.2009 21:41

Rony to snad ne. V okrasných školkách se vzrostlé stromy zapěstují přesazováním, které se děje za pomocí přesazovacích strojů, pro než se vžil název Wermeer dle firmy, která tento mechanizmus vynalezla. Některé vzrostlé exempláře mohou být před konečným vysazením přesazeny klidně i 4x. Důvod je prostý. Jde o to, aby strom vytvořil v kořenovém balu odpovídající počet vhodných kořenů a ten po vysazení dál spolehlivě rostl. Sám jsem viděl stroj, který vytvořil kořenový bal o průměru 250cm. Co je zajímavé, byl na podvozku Tatra. Ty drátěné koše se používají proto, že i dobře zapěstovaný kořenový bal se může rozpadnout. Neslouží k pěstování, ale jen při přepravě a následném vysazení. Strom se sází i s košem, protože drátěné pletivo je z černého drátu, které v půdě zreziví. Hlavní důvod, proč se vysazují vzrostlé stromy je kompoziční záměr. Vysazené vzrostlé stromy se dále kotví různými systémy pro udržení stability na místě. Stanislaw

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 22.9.2009 21:41

Tak jak to popisuje Rony by to byůa strašná fuška. Podobně staré stromky už jsem několikrát přesazoval, snažil jsme se o bal tak 30 cm od kmene na každou stranu, ale ne vždy se to povedlo, problém je s kořeny co vedou dolů, někdy taky zůstaly jen nejsilnější kořeny. tak jsem pak stromek pořádně prořezal a zasadil. Vždy se dobře chytily a měly pak prvním rokem mnohem větší přírůstky jak nové stromky se školky.  A vhodná doba? Říjen, listopad, březen, duben.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz