Předčasné opadávání plodů - jablek před dozráním

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?)
21.9.2008 12:10

Dobrý den.Podnož J-TE-E je velmi pomalu rostoucí podnož minimálně na úrovni M 9,která velmi mělce koření a kořeny si bez pravidelného deště a nebo zavlažování jen velmi těžce najdou vodu.Také možná kombinace pomalá podnož a v plodnosti pomale rostoucí Idared nebo Selena, není to nejvhodnější.Lepší pro zákrsek ve Vašem případě by byla MM-106.Také zralost plodů na J-TE-E může být až o 10 dnů dříve než normálně se u těchto odrůd udává.Sledujte to.Místo NPK bych v předjaří raději volil Cererit a do postřiku proti škůdcům bych přidal 1x za 4 týdny plnohodnotné hnojivo na list, které strom rychle přijme, např.Harmavit speciál.Po sklizni ovoce a asi tak 14 dnů před opadem listů bych provedl postřik 0,4 % boraxem a 2 % močoviny.Neuděláte žádnou škodu a strom s uloženými živinami brzy na jaře rychle pracuje.Spadané listí se také na kompostu znatelně rychleji rozkládá.Hezký den.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 67.226 (?), 14.9.2008 10:05

Nejsem žádný velký odborník, ale předčasné opadávání plodů bych příliš neřešil. Starám či nestarám se o své stromy každý rok stejně a každý rok je tento problém jiný. Ze svého pohledu bych tento rok označil za katastrofální. Opadávají plody i z druhů, které jindy bez problému dozrají. Za hlavního viníka bych označil přírodu samu, jak se říká "špatný rok". Kolik toho vlastně víme o stromech a jejich přizpůsobení se klimatu. A i když se např. jablka pěstují i tam kde zima není, u nás již zima nebyla dva roky po sobě a především nebyl tající sníh, který dodává nejen stromům tolik potřebnou vláhu. Těch pár lijáků, které se přeženou, jsou snad prospěšné ředkvičkám, ale stromům? Koryta řek a úroveň spodní vody byla myslím minulý rok na neobvyklém minimu. Navíc jsem v tomto roce zaznamenal, alespoň v našem SM kraji, abnormálně silný výskyt moniliové spály peckovin.

host - 204.95 (?), 16.9.2008 21:30

Očesal bych to právě podle toho opadu.  Mám zásadu nečesat dříve než v září (kromě letních odrůd), ale jakmile to začne hodně padat, tak neni na co čekat.

Navíc letošní rok je opravdu katastrofický, praskání, hniloba a výskyt sršnů v míře, kterou nikdy nepamatuji. O těch posledních se tu sice říká, že jsou užiteční a berou jen popraskané plody, ale jednu menší jabloň (odrůda Dezert) mi kompletně "sežrali" (myslim úrodu) během srpna. Nezbylo vůbec nic.

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 35.177 (?), 17.9.2008 11:31

Hlavně že si alespoň někdo na Dezertu pochutnat. Mně také sršni nakousávají zcela zdravé, pěkné plody. Žádný strom neočesali, ale nějaké ovoce od meruněk, broskví, jablek... už přeci jen spořádali. Jsou tak mlsní, že lezou i do PET lahví s cukrovou vodou, které mám na stromech rozvěšeny kvůli vosám a pár se jich tam taky utopilo. M.R.

host - 20.101 (?), 21.9.2008 11:07

Stejný problém s opadem plodů mám neustále u odrůd Selena a Idared, které se sklízejí až v říjnu. Postřik provádím pravidelně proti přezimujícím škůdcům, obalečům, padlí i strupovitosti. Hnojím NPK, vláhy mají stromy dostatek. Každý den spadne cca 10 zdravých jablek. Pokud jablka nesklidím předčasně, zbude k uskladnění asi 1/4 násady. Stromy jsou ve tvaru zákrsku na podnoži JT-E. Kde je chyba?

vrzakv - (6) - 158.242 (?), 23.5.2018 18:56

Moje kamarádka má mladý stromek jabloně Early gold na M9 o který je standardně postaráno. Už druhý rok jí opadli všechny plůdky prakticky hned po nasadení, nejprve zežloutne stopka a potom plůdek opadne. Má tato odrůda sklon k tomuto chování?

Early gold opadnutý plod
Early gold opadnutý plod

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 21.9.2008 12:10

Dobrý den.Podnož J-TE-E je velmi pomalu rostoucí podnož minimálně na úrovni M 9,která velmi mělce koření a kořeny si bez pravidelného deště a nebo zavlažování jen velmi těžce najdou vodu.Také možná kombinace pomalá podnož a v plodnosti pomale rostoucí Idared nebo Selena, není to nejvhodnější.Lepší pro zákrsek ve Vašem případě by byla MM-106.Také zralost plodů na J-TE-E může být až o 10 dnů dříve než normálně se u těchto odrůd udává.Sledujte to.Místo NPK bych v předjaří raději volil Cererit a do postřiku proti škůdcům bych přidal 1x za 4 týdny plnohodnotné hnojivo na list, které strom rychle přijme, např.Harmavit speciál.Po sklizni ovoce a asi tak 14 dnů před opadem listů bych provedl postřik 0,4 % boraxem a 2 % močoviny.Neuděláte žádnou škodu a strom s uloženými živinami brzy na jaře rychle pracuje.Spadané listí se také na kompostu znatelně rychleji rozkládá.Hezký den.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí7:25
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz