Podzimní postřik jabloní močovinou - trávník
|
|
 |
 |
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?) 5.11.2013 10:31
Sice to nedělám, protože je na zahradě jiné, důležitější práce,...a taky kdo by se pláhočil po vysokokmenech s postřikovačem(snad jen nízkokmeny). Obecně pro omezení strupovitosti v následujícím rocese se doporučuje podzimní postřik listů před opadem roztokem močoviny-pro rychlejší rozložení.Nevím, jestli lze něco takového koupit, ale asi ano, když se o tom píše.Já mám doma močůvku, což je něco jiného, než septikový odpad.
Další faktor, na který se paní ptá, zda to neublíží trávniku.Myslím si, že né, i když bude přirůstat pořád, a mám takovou zkušenost.V zimě odhrabuju sníh slepicím, aby posbíraly něco té travičky v zahradě.Po opětovném přihrnutí sněhem ji později odhrabu zase větší, svěžejší,né o moc, ale stačí to.Pod sněhem má i relatívní teplo.
Co se týče nerovnoměrného růstu ošetřeného, a neošetřeného trávniku močovinou pod stromy si myslím, že dusík je natolik pohyblivý prvek, že se v zimě většina vyplaví do spodních vrstev, a na jaře markantní rozdíly nebudou.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 3.120 (?), 5.11.2013 9:27, zobrazeno: 26597x
Dobrý den, chci provést doporučovaný postřik močovinou při opadu listí.Jabloně jsou ale v okrasném trávníku, na který jsem rozhodila podzimní hnojivo na trávníky.Teď ale nevím, jestli močovina, která na trávníku také zůstane nebude působit na trávník tak, že jej dusík povzbudí k růstu a proto špatně přezimuje.Děkuji za radu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 5.11.2013 9:40
Dobrý den, mohla by jste uvést smysl onoho doporučení postřiku močovinou.
Jediné co mne napadá je, že se jedná o "chemicko-biologický" úklid listí. Opadané listí totiž nemá vhodný C-N poměr pro rychlý rozpad a přidáním močoviny dojde k jeho lepšímu zpracování žížalami a ostatními organismy.
Pokud ale listí následně po postřiku seberete travní sekačkou nastavenou na vysoký pojezd a budete ho kompostovat, pak stejného cíle dosáhnete prolitím založeného kompostu nebo prohazováním granulované močoviny mezi vrstvy listí (tzv jako urychlovač kompostu).
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 5.11.2013 10:31
Sice to nedělám, protože je na zahradě jiné, důležitější práce,...a taky kdo by se pláhočil po vysokokmenech s postřikovačem(snad jen nízkokmeny). Obecně pro omezení strupovitosti v následujícím rocese se doporučuje podzimní postřik listů před opadem roztokem močoviny-pro rychlejší rozložení.Nevím, jestli lze něco takového koupit, ale asi ano, když se o tom píše.Já mám doma močůvku, což je něco jiného, než septikový odpad.
Další faktor, na který se paní ptá, zda to neublíží trávniku.Myslím si, že né, i když bude přirůstat pořád, a mám takovou zkušenost.V zimě odhrabuju sníh slepicím, aby posbíraly něco té travičky v zahradě.Po opětovném přihrnutí sněhem ji později odhrabu zase větší, svěžejší,né o moc, ale stačí to.Pod sněhem má i relatívní teplo.
Co se týče nerovnoměrného růstu ošetřeného, a neošetřeného trávniku močovinou pod stromy si myslím, že dusík je natolik pohyblivý prvek, že se v zimě většina vyplaví do spodních vrstev, a na jaře markantní rozdíly nebudou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 5.11.2013 10:46
Bohužel močovina se může jak nitrifikovat na nitráty rozpustné ve vodě a částečně odplavitelné (při nedostatečné sorpci na humus), tak i denitrifikovat na vzdušný N2.
S.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.7 (?), 5.11.2013 12:30
denitrifikuju sa dusicnany pri nepritomnosti vzduchu. Nie mocovina. Z mocoviny moze vznikat amoniak ako prchava zlozka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.120 (?), 5.11.2013 10:25
Dobrý den, to jsem myslela, takže močovinu použiji do kompostu.Funguje alespoň částečně na omezení strupovitosti postřik kocide?Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|