Podzimní jabloň do polostínu
|
|
 |
 |
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 167.151 (?) 24.2.2012 23:16
Dobrý večer p. Michaela! Najmenej náročný na intenzitu svetla je z bežne pestovaných ovocnín egreš. Ak budete pestovať jablone v hlbokom tieni, rátajte s menej sladkými plodmi. Ráno alebo poobede Vám na ne slniečko istotne aspoň chvíľu nakukne? Doma pestujem teplomilný vinič v tieni za severným štítom RD a tiež mi dozrieva. Iná otázka je nárok na vlahu. Práve jablone patria k tým najnáročnejším. Vyhovujú im stredne ťažké až ťažšie pôdy, dostatočne zásobené vlahou a živinami. Podľa toho, že Vám prosperuje odroda Priesvitné letné a hľadáte ďalšie "otužilé" odrody, súdim, že Vaša záhrada nie je v teplej oblasti. Neviem, či výsadba Ontaria bola šťastná voľba? Ontario, podobne ako napr. Nonetit, Coxova reneta či Golden Delicious patrí k tým náročnejším na teplo. Menej náročné sú napr. jesenná odroda James Grieve, zimná McIntosh a množstvo moderných rezistentných odrôd (Melodia, Rajka, Selena...) Je dobré si tiež ujasniť, či chcete robiť vo Vaších chladnejších podmienkach chemickú ochranu proti chrastavitosti a podľa toho voliť sortu. Takisto typ rodivého obrastu konkrétnej odrody rozhoduje o náročnosti zimného (predjarného) a letného rezu, ktorý budete pri konkrétnom tvaru musieť vykonávať. Typ podpníka, na ktorom je kupovaný stromček naočkovaný, rozhoduje aj o frekvencii zavlažovania a hnojenia. Pomalu rastnúce podpníky zvyčajne plytko korenia a preto sú náročné na závlahu. Pravdepodobne u Vás najviac rozhodne chuť plodu? Potom Vám prajem šťastnú ruku a čo najmenej starostí s novými jabloňkami!
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 137.218 (?), 22.2.2012 16:01, zobrazeno: 8722x
Dobrý den,
zakoupením chaty se zahradou se ze mne k vlastnímu překvapení stala nadšená zahrádkářka-amatérka. Původní zahrada byla spíše bezúdržbová okrasná a nyní přeměňuji na částečně užitkovou. Chtěla bych doplnit do zahrady také podzimní jabloň. Po původních majitelích mám starou jabloň Letí průsvitné (úžasně dobré ale bohužel neskladovatelné). Minulý rok jsem zasadila zimní odrůdu Ontario (které jsem milovala jako dítě). Chybí mi nějaké podzimní jablíčko - ke konzumu od září do listopadu. Bohužel jediné místo, kam ho mohu vysadit je částečně stíněno chatou. Poradíte mi nějakou méně náročnou odrůdu? Mám ráda šťavnatá, větší, která nemoučnatí.
Díky za radu.
Michaela
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 137.218 (?), 24.2.2012 15:54
Pane Vysloužil,
moc Vám děkuji za radu. Přesně to jsem hledala - a nikde nenašla. Nějakou "otužilou" odrůdu. Zkusím se podívat po těch, co jste mi poradil. Jsem opravdu začátečnice a jsem ráda za každou radu těch "zkušenějších". Ještě bych Vás poprosila o Váš názor - prý jabloně jsou obecně asi nejméně náročné, takže nejvíce vhodné na takové místo na zahradě?
Někde v jiných diskusích jsem totiž viděla také tip i na višeň: Morelu stinnou, která má být také údajně nenáročná. Jaký je Váš názor? Ona bude asi také důležitá podnož, protože pokud by stromek povyrostl tak by mu již na korunu svítilo sluníčko bez potíží.
Michaela
|
|
 |
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 167.151 (?), 24.2.2012 23:16
Dobrý večer p. Michaela! Najmenej náročný na intenzitu svetla je z bežne pestovaných ovocnín egreš. Ak budete pestovať jablone v hlbokom tieni, rátajte s menej sladkými plodmi. Ráno alebo poobede Vám na ne slniečko istotne aspoň chvíľu nakukne? Doma pestujem teplomilný vinič v tieni za severným štítom RD a tiež mi dozrieva. Iná otázka je nárok na vlahu. Práve jablone patria k tým najnáročnejším. Vyhovujú im stredne ťažké až ťažšie pôdy, dostatočne zásobené vlahou a živinami. Podľa toho, že Vám prosperuje odroda Priesvitné letné a hľadáte ďalšie "otužilé" odrody, súdim, že Vaša záhrada nie je v teplej oblasti. Neviem, či výsadba Ontaria bola šťastná voľba? Ontario, podobne ako napr. Nonetit, Coxova reneta či Golden Delicious patrí k tým náročnejším na teplo. Menej náročné sú napr. jesenná odroda James Grieve, zimná McIntosh a množstvo moderných rezistentných odrôd (Melodia, Rajka, Selena...) Je dobré si tiež ujasniť, či chcete robiť vo Vaších chladnejších podmienkach chemickú ochranu proti chrastavitosti a podľa toho voliť sortu. Takisto typ rodivého obrastu konkrétnej odrody rozhoduje o náročnosti zimného (predjarného) a letného rezu, ktorý budete pri konkrétnom tvaru musieť vykonávať. Typ podpníka, na ktorom je kupovaný stromček naočkovaný, rozhoduje aj o frekvencii zavlažovania a hnojenia. Pomalu rastnúce podpníky zvyčajne plytko korenia a preto sú náročné na závlahu. Pravdepodobne u Vás najviac rozhodne chuť plodu? Potom Vám prajem šťastnú ruku a čo najmenej starostí s novými jabloňkami!
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|