Podnož JT-E-C

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?)
26.10.2007 19:24
Dobrý den. J-TE-C je správný název. Stromky si samozřejmě ponechte. V dobré půdě z nich můžete mít radost. Na vysvětlenou značky: J - jabloň / TE - šl. stanice Těchobuzice a C - znamená šlech. serii. Hezký večer.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 113.121 (?), 23.10.2007 19:38, zobrazeno: 8020x

Příjemný večer,
chtěl bych se zeptat odborníků "jablkářů", jaké mají zkušenosti s touto podnoží. Přečteno mám o ní dost a v praxi ji použil jen vyjímečně, spíš z nouze na čtyřech 3letých stromcích.

Díky, zdravím

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 23.10.2007 21:58

Podnož J-TE-C je bujná podnož. Byla vyšlechtěna jak napovídá označení na šl. stanici v Těchobuzicích u Litoměřic, křížením M9 x Anýzové české. Jak říkají šlechtitelé, je to náhrada za M2. Pro bohatý kořenový systém(mnoho vlasových kořenů)je vhodná (podle šlechtitelů) do horších půdních podmínek, ale nepřekonává švédskou podnož A2, kterou považuji do vysokých poloh z vegetativně množených (oddělky) za vůbec nejlepší. Přesto že je A2 nejlepší, chtějí ji odebrat registraci právě pro špatné množení (nebo tak již učinili). Náhradou by podle mého názoru byly pak již jen semenáče(jadernička). MM106 není za ni náhrada. J-TE-C je podnož pro plodné odrůdy, ale v horkém létě vyžaduje zálivku, proto že kořenový systém je sice bohatý, ale ne moc hluboký. Snad Vám to pane Petře bude takhle stačit. Hezký večer.

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 113.121 (?), 24.10.2007 16:44

Jak se dívám na můj prvotní dotaz,nesměřoval sem jej konkrétněji.Nejde mi o teoretický popis podnože JT-E-C,ale pokud byste měl např.několik 20 letých stromů na  JT-E-C,M 2,M 11,A 2  -stejné odrůdy a řekněme polokmeny,zda byste znovu při výsadbě použil JT-E-C,nebo ji jednoznačně z nějakého důvodu zavrhl. I tak Vám pane Josefe děkuji za odpověď.

Zdravím

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 24.10.2007 18:20

Dobrý večer. Chtěl jsem Vás pane Petře informovat jak se podnož chová. Já mám horší půdní podmínky a chladnou oblast 500 m.n.m. Jsem spokojen velice s A2. Tu preferuji a proto považuji za velký omyl že jí odebrali registraci. Měli ji množit třeba v omezeném množství pro zahrádkáře, kde najde své uplatnění. Kdo můžete, založte si svoje matečnice A2. Potom je dobrý již jen semenáč. Zmíněné další podnože jsem dávno přestal pěstovat. Na J-TE-C bych si stromky již nedal. Raději A2 nebo semenáč. Hezký večer.

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 113.121 (?), 26.10.2007 17:16
Pane Josefe, díky za odpověď i Váš názor. Jak sem psal výše, byla to z nouze ctnost, ale nechám je žít. 

Příjemný podvečer

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 26.10.2007 19:24
Dobrý den. J-TE-C je správný název. Stromky si samozřejmě ponechte. V dobré půdě z nich můžete mít radost. Na vysvětlenou značky: J - jabloň / TE - šl. stanice Těchobuzice a C - znamená šlech. serii. Hezký večer.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 100.5 (?), 26.10.2007 19:19
Mluvil jsem dnes s ing. Č. ve Velkých Losinách, říkal, že i když A2 ztratila registraci, množit se může dál. Zabývá se tím jedna školka u Olomouce, odkud oni (Losiny) podnože A2 kupují. Název mně teď vypadl...
  Souhlasím, že tato podnož pro horší půdní a klimatické podmínky nebyla mezi vegetativními  překonána.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz