Piskova puda

host - 226.226 (?)
23.2.2016 20:55

Hrušky tam už mám Williamsova, Boscova, Hardyho, Lucasova. Na kiwi som alergický takže to určite nie. Opál mam v druhej záhrade ešte len 2 rok, tvarujem ju na palmetu. Ide to snou dosť tažko s ostatnými odrodami to neboľ taký problém. Ešte mi nezarodil takže neviem zhodnotit. Mám záhradu po dedkovi, vačšina stromv tam má 2,3 roky okrem golden jalone tá ma 25 rokov. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 226.226 (?), 22.2.2016 21:28, zobrazeno: 7129x

Zdravím, potrebujem poradiť. Chcel by som zasadiť 2 jablone na pieskovú suchú pôdu. Lokalita je juhozápadné Slovensko Hurbanovo 15km od Maďarských hraníc, nadmorská výška 115 m.n.m. Našiel som jednu jabloň odrody Reneta Simirenko. Tá vraj zvláda takéto podmienky. Potreboval by som poradiť ďalšiu vhodnú odrodu ktorá by bola opeľovačom pre túto odrodu. Alebo nejaké iné odrody ktoré zvládajú tieto podmienky. Zálievka bude pravideľná, ale v lete tam je teplo ako na sahare.  Za odpovede ďakujem.

Peťo

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 67.66 (?), 22.2.2016 21:53

Myslím si, že jednotlivé odrůdy jabloní se v nárocích na půdu příliš neliší. Je to spíš otázka podnože. Písčitá půda sama o sobě není špatná, pokud zajistíte řádné vyhnojení statkovými hnojivy a dostatek závlahy. Polohy bych se nebál. Jabloně se běžně pěstují (dokonce možná převážně) i v lokalitách ještě teplejších než jižní Slovensko. Otázkou je, zda není lepší takový pozemek využít na teplomilnější ovoce (meruňky, broskve, víno)

host - 226.226 (?), 22.2.2016 22:05

Marhulem, broskyne aj hrozno tam už mám zasadené. Čítal som, pri viacerích odrodách, že im v období dozrievania nevyhovujú teplé miesta ako napr. Matkino, Jadernačka atď. Vplivom vyššej teploty majú horšie plody.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 67.66 (?), 22.2.2016 22:45

To máte pravdu, platí to spíš pro podnebí než půdu.. Tyto odrůdy (taky Rubín, Bohemia) lépe ocení chladnější polohu, kde je víc vláhy, lepší vybarvení, lepší skladovatelnost. Nicméně většina odrůd - z těch, co kupujeme v supermarketech prakticky všechny (Pink Lady, Fuji, Braeburn, Red Cap, Golden, Granny Smith...) - jsou více či méně teplomilné a podmínky ve většině lokalit v ČR a SR jsou na hranici pěstovatelnosti.

host - 205.204 (?), 23.2.2016 7:15

Nie som az tak juzne ako Vy, som od Trnavy, ale aj tak citim, ze na jablone je tu velmi teplo. Pokial chcete jablka len na jesen na jedenie, tak to velmi nevadi, ae na skladovanie sa velka vacsina neda pouzit. Aj tie nove ceske rezistenty su slachtene pre chladnejsie a vlhsie podmienky. Neviem nakolko Ste pripraveny realizovat chemicku ochranu, ale v principe si nemyslim, ze by chrastavitost a rezistencia k nej mala pri vybere hrat najdolezitejsiu ulohu, lebo v suchych teplych oblastiach je infekcny tlak slaby. Skor si treba dat pozor na mucnatku. 2-3 postreky thiovitom pred a po kvitnuti mne v mojich podmienkach bohate postacuju na obe choroby.

Odporucal by som Fuji, ktore je ale narocne na agrotechniku - velmi silne alternuje a neoslenene plody sa chutovo nedaju porovnat s oslnenymi, comu treba prisposobit zimny aj letny rez, t.j. rezat skor na plosny tvar (zplostene vreteno) so sirkou max 1-1,2 m. Granny Smith je vlastne to iste ako Simirenko, minimalne co sa chuti tyka. GS nema s alternaciou problemy, ale trochu horsie obrasta, zato vyzaduje skor minimalny rez. Fuji je vyrazne sladke jablko, GS kysle. Braeburn nodporucam, trpi horkou pehovitostou. Ako jesenne jablko (august, september) na jedenie + na susenie mozete pouzit Golden Delicious. Je este viacero vhodnych odrod, ale tu sa tazko zozenu, skuste sa spytat skor niekde v Madarsku, alebo do googlu dajte "apple varieties for warm climate".

Hladajte stromy na silnejsom podpniku - aspon MM106. Slabe podpniky typu M9 by na pieskovej pode "na Sahare" aj napriek zavlahe trpeli.

host - 168.30 (?), 23.2.2016 12:15
Rozmýšlal som o podpníkoch MM106 a M7. Odrodu Fuji mám zasadenú v druhej zádrade. Mám tam ďalej zasadené: Golden D., Mutsu, Pinova, Kožená reneta, Priesvitné letné, Baya Marisa, Opál, Lucy. Chcel by som zasadiť iné odrody ako má v tejto záhrade. V tej piesočnéj tam je zasadená odroda Starkimson má oko 20r. tá tam prežíva bezproblémov.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 23.2.2016 12:32

Trochu inšpirácie pre p.Peťa z Hurbanova. Vaše podmienky sú ako šité pre pestovanie hurmikaki (Diospyros kaki). Ja ho pestujem už viac rokov, som zo Šurian v okrese N.Zámky - teda neďaleko od Vás. Je to zaujímavé ovocie, strom si vytvára hlboký koreňový systém a prežíva aj ťažké podmienky. Nepotrebuje prakticky žiadnu starostlivosť, keďže pochádza z Ázie, naši škodcovia ho ignorujú, teda žiadne postreky.  5-ročný strom mi dal tento rok úrodu asi 40kg ovocia, ktoré vydrží skladovanie do januára. Strom je veľmi dekoratívny veľkými voskovo lesklými listami, zaujímavo vyzerá aj pred zberom úrody - listy opadajú a na strome zostanú len žiarivooranžové plody.

host - 168.30 (?), 23.2.2016 15:44
Mal som v pláne zasadiť hurmikaki len je tu jeden malý problém. Nemal by ich kto jesť. Jedol som už domáce aj kupované, dobré aj zlé, ale naozaj by to nemal kto jesť unás a 40kg hurmikaki je dosť veľké množstvo. Neviem ako inak by som ich zúžitkoval. Rozdávať sa to nechystám 95% ľudí si to v dnešnej dobe necení ak niečo dostanú. Ešte ma zaujala ziziphus jujuba (čínske ďatle), tie som ešte naživo nevidel ani nechutnal. Zohnať 2 rôzne odrody na opeľovanie je na Slovensku dosť problematické.

host - 205.204 (?), 23.2.2016 18:04

S tou jujubou skuste pozriet na kiwiforum.cz, je tam dost linkov kde objednat, urcite by to bolo zaujimave ovocie. Rovnako aj napriklad kiwi, ktore ma vyhodu v dlhej skladovatelnosti. Zimne hrusky mozu byt volbou.

S tymi jablonami - ak chcete nieco nove/ine - skuste sa popozerat aj po netradicnych odrodach. Z toho co som pozeral ja som natrafil napr. na Arkansas black, ten by sa mal dat tusim aj niekde v madarsku zohnat. Ale ak sa Vam podari, skuste pozriet aj Pink Lady, ci Jazz, mozno Honeycrisp. Zavisi od toho ci to chcete skladovat alebo na okamzitu spotrebu.

Ako Ste spokojny s Opalom? Da sa dobre skladovat v takej teplej oblasti?

host - 226.226 (?), 23.2.2016 20:55

Hrušky tam už mám Williamsova, Boscova, Hardyho, Lucasova. Na kiwi som alergický takže to určite nie. Opál mam v druhej záhrade ešte len 2 rok, tvarujem ju na palmetu. Ide to snou dosť tažko s ostatnými odrodami to neboľ taký problém. Ešte mi nezarodil takže neviem zhodnotit. Mám záhradu po dedkovi, vačšina stromv tam má 2,3 roky okrem golden jalone tá ma 25 rokov. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz