Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4617) - 135.61 (?)
20.6.2022 14:30

A aby to nebylo jednoduché, na dnešek se chytilo 38 samců obaleče jablečného! Minulé dny skoro žádný. Druhý vrchol první vlny. Postřik bude nevyhnutelný.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 6.6.2022 9:36
Pane 236.1, oslovují vás zde doktore... Pan Vysloužil? Tuším, že v Zhrádkáři jsem četl váš příspěvek o vhodnosti meruněk Bergeron na přípravu kvasu. Máte to z vlastní zkušenosti, kolik jste nakládal a jaká byla výtěžnost? Dá se dlouhodoběji uskladnit cca. 10 let na svatbu. Merunky po kroupách s razítkem pokud je zachráním asi uplatnění pro zavařeniny mít moc nebudou a nikomu je za pár šestek na kvas prodávat nebudu... A po tom co jsem se letos s merunkama namordoval nepřipadá v úvahu ani prodej destilátu...

host - 162.141 (?), 7.6.2022 16:54

Já jsem první postřik proti obaleči provedl 1.6. Zatím první výraznější vlna byla asi 21.5. kdy se chytilo do lapače 10 obalečů. Pak nastalo ochlazení a deště a od té doby max 1-2ks denně, takže zatím čekám...

Jak funguje vůbec postřik insekticidem Mospilan? Má psáno OL 14dnů, znamená to, že ve stromu po dobu 14dnů koluje účinná látka a pokud by se během těchto 14 dnů vylíhly z nakladených vajíček housenky obaleče a začaly ožírat listy, popř. plody, tak je účinná látka zlikviduje???

host - 81.144 (?), 7.6.2022 17:30
Ochranná lhůta se udává s ohledem na konzumaci ovoce pro lidi. Nepočítejte s tím, že účinnost bude 14 dní... I když mám koupený nový přípravek, kde se udává, že má chránit až 60 dní! U mospilanu to bylo v minulosti vidět na mandelinkách, že ještě než skončila ochranná lhůta, nově vylíhlé larvy žraly vesele dál.

host - 81.144 (?), 6.6.2022 9:27
Pane Mičurine, děkuji za radu, netřesk budu muset pořídit, ale nevím kde ho u nás najdu... Byl to mravenec, oklepával jsem je z výhonů mladých nově vysazených jabloní postříkaných Saniem ultra. Vlezlo mně jich na ruku víc a jednomu se podařilo štípnout. Potřel jsem slivovicí a česnekem, večer jsem si dal prášek na alergii a usnul. Dnes je ten flek 8 cm, ale je vidět, že se ta alergie uklidnuje. Kdysi jsem dostal několik žihadel od vos a v porávnání s tímto to byly jen malé bobulky. Nějaký ten mravenec si už v minulosti taky štípl, ale nikdy nic tak rozlézavého, určitě na tom má podíl ten postřik...

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1763) - 165.146 (?), 6.6.2022 12:26

Pane 81.144 mám pro Vás dobrou zprávu.Manželka se sukulentům dost věnuje a netřesům zvlášť.Nedávno se dívala na pořad zřejmě Polopatě kde mluví o účincích netřesku.Nemusíte zrovna pěstovat zdivočelý netřesk střešní i ušlechtilé mají léčivé účinky ale mají různou intenzitu účinku.Uváděli v pořadu protialergické, protizánětlivé a uklidňující účinky.Pokud nějaký dostanete nebo koupíte měl by se upřednostňovat velikostně s mešímy až středními a hustšími zelenými růžicemi s červenohnědými špičkami.

Vaše reakce může být zapříčiněna kontaminací postřikem mravence.Ale kdo ví.Mnohokrát nás něco štípne a nic a jednou za čas z toho vznikne problém.Před lety jsem podcenil štípnutí muňkou, neošeřil netřeskem a za pár dnů se vpich podebral a i když jsem potom léčil netřeskem, stále hnisal a nechtěl se hojit.Půl roku trvalo než se rána zahojila.Dodneška mám na holeni v kůži důlek.Takže ošetřit hned, než se infekce rozvine

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

host - 81.144 (?), 6.6.2022 13:03
Ještě jednou děkuji pane Mičurine za podrobné informace.

host - 81.144 (?), 7.6.2022 13:45

Včera proveden první postřík proti obaleči, pár jablíček už bylo červavých, dnes jsem je rozlousk a červíci už jsou kaput. Feromonové lapače nepoužívám z toho důvodu, že nechci do zahrady přilákat škůdce z celého neošetřovaného okolí.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1763) - 165.146 (?), 8.6.2022 14:40

Najít v těchto dnech mezerku pro ošetření jádrovin je docela hoňka.Dnes před polednem to vyšlo.Integro + Bellis.Zítra už má zase přeprchávat.Dneškem jsem ukončil integrovanou chemickou ochranu.Žezlo předávám přírodě.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4617) - 25.216 (?), 8.6.2022 16:51

Tak to já udělám asi už jen jeden fungicidní postřik, podle počasí. Padlí jsem zvládnul (několik let se neobjevilo) a strupovitost také. Spadané listí, jako zdroj prvotní infekce strupovitosti, je už rozložené. Teď se šíří strupovitost z napadených listů na zdravé hlavně deštěm, tyhle spory nelétají. Jelikož jsem zvládnul prvotní infekci intenzivními postřiky v březnu, a hlavně v dubnu a květnu, tak se mně nemá co šířit a jeden postřik na závěr fungicidní ochrany bude stačit. Jako rána z jistotylaugh.  A pak už jen na přelomu prázdnin jeden postřik proti druhé generaci obaleče jablečného. A do podzimu budou jablka téměř v BIO kvalitě! V polohách nad 300 mnm se druhá generace obaleče jablečného vyvíjí částečně nebo vůbec. Ale v žádném případě na to nelze spoléhat! Otepluje se.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4617) - 135.61 (?), 20.6.2022 14:30

A aby to nebylo jednoduché, na dnešek se chytilo 38 samců obaleče jablečného! Minulé dny skoro žádný. Druhý vrchol první vlny. Postřik bude nevyhnutelný.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz