Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4618) - 25.216 (?) 
19.5.2022 20:54
Když se stříká meruňka proti monilinii, tak zdaleka není co odstříhávat. Červnový propad jádrovin bude až v červnu!

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 20.5.2022 8:00
Tak to budete muset té mé merunce u slepičího dvorku přijet domluvit. Já s probírkou začnu už nyní a postupem času kdyžtak doladím. Pak jsou tech jablek později trakaře a zbytečně se stromy vysiluje. Ale zatím se zdá, že višen která stojí poblíž a byla vždy monilií zničená, je tentokrát zachráněná na 99,9% a ještě o kousek víc. Ale nechci to zakřiknout, to jsou věci mezi nebem a zemí.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1764) - 165.146 (?), 20.5.2022 9:20

Tak to vám pánové ty srážky závidím.Za 14 dnů asi 2÷3 mm.Dnes snad zaprší.Pokud ne, vyrazím zítra na zahradu a vysaju studnu pod stromy.Těm slibům meteorologů přestávám věřit.Nyní zase slibují na úterý deště.Jenže takto slibují už měsíc a já lítám po zahradě a ručně zalévám aspoň mladé jabloně a ty co rostou na M9.Teď to vemu plošně.

Jinak ve středu jsem ošetřil po odkvětu jádroviny proti houbovým chorobám přípravky Discus + Scala.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2181) - 168.103 (?), 20.5.2022 9:42

je to tak, na srážky se teď nelze spolehnout. Celý včerejší večer jsem do těch M9, lil vodu ze studně, čerpadlem a coulovou hadicí. Na některých stromcích už začal propad plůdků po odkvětu a tak byl podle mě už nejvyšší čas dodat vláhu. Walter

katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 167.83 (?), 21.5.2022 14:38
Včera jsem vyvěsil feromonové lapače na jabloně a švestky. Noc byla teplá 20 a ráno 17°C. Napršelo jen 2mm srážek, dnes ráno CF 42 kousků a CP 12. Měl jsem to vyvěsit o týden dříve, nyní bude horší načasovat postřik.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4618) - 208.9 (?), 24.5.2022 17:21

V HK jsem dnes zatím naměřil 5 mm srážek. V týdnu od 9. do 15. 5. jsem ulovil asi 30 samců CP. Pak nic, dnes asi 6 CP. Tento týden (23. - 29.5.)  by se v HK teoreticky mohlo proti CP (obaleči jablečnému) stříkat. Ale ochladilo se, AMET je v prognóze pro okolí HK (Radíkovice, Želí, Těchlovice...) cca na 70 procentech začátku líhnutí housenek CP. A CP zatím nalétává pomalu a rozvlekle. Viděl bych pro podmínky HK postřik začátkem příštího týdne, ale asi ne později! A zopakování postřiku za 10 dnů bude nutné. Vrchol letu první generace CP nebývá jednoznačný (počasí je nestabilní, hlavně teploty kolísají), vrchol letu druhé generace na přelomu července a srpna je výraznější. Je stabilnější, teplé počasí. Stačí pak jeden postřik. Stříká se za 8 - 10 dnů po vrchlu náletu samců CP do feromonového lapáku. Láká je samičí hormon. Současně se samečky se samozřejmě líhnou i samice, ty kladou vajíčka. Z nich se líhnou za 8 - 10 dnů housenky ("červi"), zavrtávají se do plodů. Proto se stříká za 8 - 10 dnů po vrcholu vlny.

host - 224.82 (?), 31.5.2022 13:30

TO: KUKY 12.5.2022 16:16

Ještě když jsem stříkal obaleče jablečného methationem, tak jsem se řídil květem lípy. Dnes taky používám feromonový lapák, tak se slepě řídím jím a přírodu už tolik nepozoruji. Ta lípa by měla výhodu, že všude kvete prakticky najednou.

Mám výhodu, že jsem od Budějc a v nich je velkoobchod s postřiky a vším s tím spojeným. Letos tam stál odparník na obaleče jablečného 40Kč a při osobním vyzvednutí se nic navíc neplatí.

Milan

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4618) - 25.216 (?), 1.6.2022 19:44

S rozkvétání lípy je to zajímavý poznatek! V HK černý bez dokvétá, lípu musím vyhledat a okouknout. Ale ke květu se už chystá. V nížinách. Prázdniny jsem v minulém tisíciletíwink  trávil v Orlických horách. Tam lípy kvetly až v červenci, černý bez také. V nadmořské výšce cca 600 metrů. Takže dnes či zítra vlítnu na jádroviny. Coragen proti obaleči + fungicid Dagonis.

host - 58.101 (?), 1.6.2022 21:06

Zdravím. Dagonis = Score + Sercadis (DMI + SDHI), to Score tam máte jak koukám za květen tedy po třetí, na DMI rezistence nehrozí? U SDHI pokud vím ano.

Daník

host - 81.144 (?), 1.6.2022 22:00
Pánové, asi sem přestanu chodit, protože mně řeknete, že jsem šlompák a o jabloně se nestarám, kromě dvou postřiků na odrůdách citlivějších na padlí nemám odstříkáno ještě nic a s obalečem čekám až na druhou dekádu června.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz