Okus ovocných stromků
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 123.87 (?), 9.12.2011 15:16
Nevelký zájem o seno v zimě nezpůsobuje mlsnost zvěře, ale to, že její metabolismus je přizpůsobený roční době a v zimě proto dávají přednost mladým jehličnatým výhonkům, kůře stromů a podobně. Skutečně divokou zvěř nikdo nepřikrmoval, takže mají geneticky uloženou informaci o potravě dostupné v zimním období. Takže jsou lepší ořezané větve. Případně oves nebo ječmen, jablka, mrkev apod., ale to už je nákladná záležitost.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 19.98 (?), 9.12.2011 16:53
Máte naprostou pravdu. Napsal jste to podrobně a velmi logicky. Já už to na tomto fóru beru spíš heslovitě, tzv. "pro pražáky na samotě u lesa" -pražáci nechť prominou.Kdo neuvěří, musí si vyzkoušet vše sám na sobě a za své.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 19.98 (?), 9.12.2011 21:09
Děkuji za odpověď pane Liberdo, že se jedná o Vaši osobní zkušenost. Je zajímavá.Asi se jedná o tu nadmořskou výšku. Sám jsem se kdysi těmito "pokusy" velmi intenzivně osobně zabýval, tahal jsem srnčí zvěři velmi kvalitní suché seno na saních půl metru vysokou vrstvou sněhu ležící v mrazech cca 6 týdnů apod.Seno jsem dával v rukavicích do krmelce, zavěšoval na menší smrčky apod.vše bez úspěchu. N.v. cca 300 m.n.m. Zajímala je jedině sůl, vrcholové pupeny a terminály těch nejhezčích a nejvzácnějších stromků ať jehličnytých, listnatých či ovocných v zahradách. Nedostatek a strádání s tím až tak úplně nesouvisí, trvám na tom, že srnčí je skutečně mlsná bestie.Neomylně ožere v ovocné zahradě listy těch nejlepších třešní, kompletně Vás zbaví listů jahodníku... Mimochodem, doslova jim nabízíte terminály Vašich smrčků. Bez jejich důkladného natření Aversolem několikrát v roce bych v našich podmínkách zapěstoval málokterý z nich. Takže znovu pro ty, kteří nemají žádnou zkušenost - absolutně nic nepodceňujte, dokonalý plot, neustálá kontrola a pro případ spadu vysoké vrsty sněhu, při které není pro zvěř plot žádnou překážkou mechanická ochrana jednotlivých stromků.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.195 (?), 9.12.2011 22:03
V silných mrazoch a pri vysokej vrstve snehu, aká bola pred pár rokmi, sa vyhladovaná a vysílená zver tiahne k družstevným seníkom a sýpkam. Netrápi ju mlsota či chuť na výhonky ihličnanov, ale vôňa sena, senáže a ďalších krmív. Bohužiaľ často končí svoj život na oplotení družstevného areálu. Zootechnik zo Starej Turej mi vyprával, ako za plotom našli desiatky mŕtvych tiel. Na jar a v lete už je s plným žalúdkom situácia iná. Vyberajú si, čo je kyseľkavé, slankavé, voňavé... Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 87.10 (?), 29.1.2012 20:22
Dobry vecer unas je 120cm snehu tak to taky nepomuze
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6691) - 70.100 (?), 9.12.2011 6:32
Nesouhlasil bych tak úplně s tím, že nechtějí, ale musí. Zající snad ano, ale srnec chodil vsí za časného jara, tu něco okousal, tu něco odřel, Prosili jsme myslivce, ať mu pošle pozdrav, věděl o kterého se jedná, ale nepomohl.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 161.31 (?), 9.12.2011 8:23
Srnci sú mlsní. Keď sa dostanú napr. cez dieru v oplotení do vinohradu, vyberajú si to najšťavnatejšie a okusujú spravidla to najcennejšie- konkrétne prvé zelené kmienky vysadených sadeníc. Pri zapestovaní kmienkov môžete začať odznova. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |