Okus ovocných stromků

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?)
9.12.2011 19:09

Dobrý večer. Když jsem bydlel v 1 000 m.n.m. tak soused stavěl za domem krmelec. Srnčí zvěř tam byla celou zimu. I ve dne se na ní dalo dívat jak se krmí. Je jistě možné, že si jídelníček obohatila o pupeny a konečky větviček lesních dřevin. Vycházel jsem z této zkušenosti. Když stromek ohradíte pletivem viz foto nemám problém s okusem. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 123.87 (?), 9.12.2011 15:16

Nevelký zájem o seno v zimě nezpůsobuje mlsnost zvěře, ale to, že její metabolismus je přizpůsobený roční době a v zimě proto dávají přednost mladým jehličnatým výhonkům, kůře stromů a podobně. Skutečně divokou zvěř nikdo nepřikrmoval, takže mají geneticky uloženou informaci o potravě dostupné v zimním období. Takže jsou lepší ořezané větve. Případně oves nebo ječmen, jablka, mrkev apod., ale to už je nákladná záležitost.

host - 19.98 (?), 9.12.2011 16:53
Máte naprostou pravdu. Napsal jste to podrobně a velmi logicky. Já už to na tomto fóru beru spíš heslovitě, tzv. "pro pražáky na samotě u lesa" -pražáci nechť prominou.Kdo neuvěří, musí si vyzkoušet vše sám na sobě a za své.

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 9.12.2011 19:09

Dobrý večer. Když jsem bydlel v 1 000 m.n.m. tak soused stavěl za domem krmelec. Srnčí zvěř tam byla celou zimu. I ve dne se na ní dalo dívat jak se krmí. Je jistě možné, že si jídelníček obohatila o pupeny a konečky větviček lesních dřevin. Vycházel jsem z této zkušenosti. Když stromek ohradíte pletivem viz foto nemám problém s okusem. 

host - 19.98 (?), 9.12.2011 21:09
Děkuji za odpověď pane Liberdo, že se jedná o Vaši osobní zkušenost. Je zajímavá.Asi se jedná o tu nadmořskou výšku. Sám jsem se kdysi těmito "pokusy" velmi intenzivně osobně zabýval, tahal jsem srnčí zvěři velmi kvalitní suché seno na saních půl metru vysokou vrstvou sněhu ležící v mrazech cca 6 týdnů apod.Seno jsem dával v rukavicích do krmelce, zavěšoval na menší smrčky apod.vše bez úspěchu. N.v. cca 300 m.n.m. Zajímala je jedině sůl, vrcholové pupeny a terminály těch nejhezčích a nejvzácnějších stromků ať jehličnytých, listnatých či ovocných v zahradách. Nedostatek a strádání s tím až tak úplně nesouvisí, trvám na tom, že srnčí je skutečně mlsná bestie.Neomylně ožere v ovocné zahradě listy těch nejlepších třešní, kompletně Vás zbaví listů jahodníku... Mimochodem, doslova jim nabízíte terminály Vašich smrčků. Bez jejich důkladného natření Aversolem několikrát v roce bych v našich podmínkách zapěstoval málokterý z nich. Takže znovu pro ty, kteří nemají žádnou zkušenost - absolutně nic nepodceňujte, dokonalý plot, neustálá kontrola a pro případ spadu vysoké vrsty sněhu, při které není pro zvěř plot žádnou překážkou mechanická ochrana jednotlivých stromků.

host - 141.195 (?), 9.12.2011 22:03
V silných mrazoch a pri vysokej vrstve snehu, aká bola pred pár rokmi, sa vyhladovaná a vysílená zver tiahne k družstevným seníkom a sýpkam. Netrápi ju mlsota či chuť na výhonky ihličnanov, ale vôňa sena, senáže a ďalších krmív. Bohužiaľ často končí svoj život na oplotení družstevného areálu. Zootechnik zo Starej Turej mi vyprával, ako za plotom našli desiatky mŕtvych tiel. Na jar a v lete už je s plným žalúdkom situácia iná. Vyberajú si, čo je kyseľkavé, slankavé, voňavé... Paľo

host - 87.10 (?), 29.1.2012 20:22

Dobry vecer unas je 120cm snehu tak to taky nepomuze

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 9.12.2011 21:05

Zajícům a sobě nejvíce pomůžete, když jim nařežete mladé větve jabloní nebo měkkých dřevin, jako je např. jíva nebo osika. Řezat můžete už nyní, větve už neuschnou. Nejvíce budou vděčni, když bude větší vrstva sněhu. Ale zejména pak v březnu a a dubnu, kdy jim chybí třísloviny. To pak neváhají okousat stromek i pod okny domu.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6691) - 70.100 (?), 9.12.2011 6:32

Nesouhlasil bych tak úplně s tím, že nechtějí, ale musí. Zající snad ano, ale srnec chodil vsí za časného jara, tu něco okousal, tu něco odřel,  Prosili jsme myslivce, ať mu pošle pozdrav, věděl o kterého se jedná, ale nepomohl.

host - 161.31 (?), 9.12.2011 8:23
Srnci sú mlsní. Keď sa dostanú napr. cez dieru v oplotení do vinohradu, vyberajú si to najšťavnatejšie a okusujú spravidla to najcennejšie- konkrétne prvé zelené kmienky vysadených sadeníc. Pri zapestovaní kmienkov môžete začať odznova. Paľo

deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 224.46 (?), 9.12.2011 21:47
Mne pár rokov dozadu doslova oholili plot porastený brečtanom... škoda, že som to vtedy nenafotil...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz