nové odrůdy jabloní



host - 178.195 (?)
18.2.2008 20:42

Dobrý večer má někdo skušenosti s odrůdou GOLDEN RIENDERS. Děkuji.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
   
host, 10.5.2004 6:59
Popisy odrůd Vám už zde vypsali, já bych jenom chtěl připojit, že pěstování různých druhů na zahradě je jedině správné, máte více druhů ovoce po delší dobu, protože každý druh je zralý jindy a jinak dloho Vám vydrží. Musíte si ovšem dát pozor na cizosprašné odrůdy a sehnat si k ním opylovače.
Proto je vhodné pořídit si vhodnou knihu, kde je vše potřebné
o jednotlivých odrůdách uvedeno.
Jinak Vám doporučuji mimo tolika druhů jabloní pěstovat
také hrušně (některé vydrží až do března) a hlavně
švestky (Čačanská lepotica, Stanley) a dopručuji
Althanovu a Zelenou renklódu a Maďarskou višeň.
Pokud bydlíte tak do 300mnm, tak doporučuji meruňky Bergeron, Veecot a Karola.
Martin
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 119.226 (?), 24.4.2006 13:14
Muze mi prosim nekdo doporucit odrudy do ovocne steny, puda propustna, nv. do 300m. Popr. muze nekdo vysvetlit jaky je rozdil v jednotlivych podnozich - jakou zvolit? Dekuji
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 24.73 (?), 19.7.2006 14:11

Doporučit odrůdu jakéhokoli ovoce je dost nevděčné,každý máme jinou chu´t a někdo preferuje zahraniční někdo je vlastenec a má raději naše odrůdy.Pokud se zahrada nachází v nadmořské výšce 300m/m,tak je to jednoduché.Doporučuji navštívit degustace novinek pořádaných Ovocnářskou únií.Případně se podívejte na www.Fytos.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 178.195 (?), 18.2.2008 20:42

Dobrý večer má někdo skušenosti s odrůdou GOLDEN RIENDERS. Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 180.133 (?), 19.2.2008 1:50

Zkušenosti nemám, ale jde o klon od Golden delicius. Liší se pouze tím, že není tolik náchylný na rzivost.  Je teplomilný a náročný na ochranu proti strupovitosti. Má ho smysl pěstovat jen v nižších nadmořských výškách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 32.184 (?), 16.3.2008 19:36

Koupila jsem v kramu tuto odrudu, da se koupit take tady u nas v Cechach? Myslim stromek. Dekuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 65.18 (?), 5.4.2008 11:39

Jeto velmi kvalitna odroda bez hrdze ako ju ma golden, pestujem ju vo nad viške 230 dobre sa jej dari

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 176.253 (?), 28.3.2008 20:03

Hana mám tři roky nové odrůdy jabloní Melodie, Topaz, Rubinola, Bohemia,Angold výborná odrůda štavnatá vydrží až do února.já bych se stříhání nebála jako u jiných jabloní, jen u mladých stromků vytipovat terminál a zkrátit konkurenční výhony.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 197.143 (?), 13.4.2008 0:11

Zdravím všechny pěstitele jabloní i ty ostatní. Nadchází nová sezona a s ní i testování nových odrůd. Několik jich na mé zahradě opět přibylo. Příspěvek se tak trochu týká i tématu "vaše Top jablko - jablko pro labužníky".  V loňském roce na mnoha místech došlo k pomrznutí květů jabloní a tak bylo celkově úrody velmi málo. Dokonce snad byly i zprávy že výkup jablek respektive cena za vykupovaná jablka se přiblížila ceně konzumních jablek v obchodech.

Nicméně něco a někde se přeci jen urodilo. Z novinek za zmínku stojí určitě Otava, Opál, Luna a Karmína, které jsem měl tu čest ochutnat v Plzni ve Fytosu.

Otava - poměrně velké jablko, základní barvy žluté s růžově oranžovým líčkem na osluněné straně slupky. I přezrálé plody byly šťavnaté, sladké bez moučnetění. Vytkl bych jim drobnou pihovitost patrně nedostatek Ca v půdě.

Opál - (golden delicius x topaz) žlutější než golden delicius bez krycího líčka, středně velké plody, tvaru topazu. Pevná slupka - dobře skladovatelné jablko. Chuť je velmi sladká, velmi dobrá, dužnina křehká a šťavnatá. Vydrží do dubna bez známek vadnutí.

Luna - (golden delicius x topaz) voskově žlutobílá barva slupky bez líčka nebo se slabým oranžovým líčkem na osluněné straně. Tvar kulovitý bez žeber s méně znatelnými lenticelami než má golden. Nerzïvá tenká slupka. Chuti sladké, šťavnaté. Vydrží rovněž do dubna, ale rychleji vadne.

Karmína - zimní jablko, tvar zploštělý, velmi krátká silná stopka není vidět z obrysu plodu, barva je celo červená, tmavě karmínová, jen tam, kde se dva plody vzájemně dotýkají zůstává původní zelená. Chuť je sladce navinulá, ostřejší, šťavnatá. Skladovatelnost jako u idaredu.

Všechny výše popisované odrůdy jsou rezistentní vůči strupovitosti.

Další odrůdy zkouším doma - sloupcovitě rostoucí Sonet (zelené jablko), Dále letní Ametyst (fialové jablko), Lipno (podzimní kříženec vandy), Redspur, konečně naroubovaný Desert se má ke květu, tak uvidíme jak bude dozrávat v 500 mnm. Dále Gold Bohemia snad už ukáže první plody.

Z odrůd které již u mě loni zaplodily jsou Shery Cox - celočervená (i ve stínu) mutace Coxovy renety. Plodí na delších tenkých větvích. Kulovitá jablíčka středně velká, chuti výtečné (loni jsem měl štěstí, strupovistost měla útlum), K té chuti - nemohl jsem se dočkat jakou mají chuť a tak jsem první plody nakousl předčasně - a málem jsem si vylomil zub, vyvolal bolest břicha a další věci... chce to skutečně nechat dojít domav teple. Ale vydrží spolehlivě do Vánoc. pokud je tedy předčasně neskonzumujete jako já.:-)

Vanda - tak tu už jsem popisoval, podzimní větší jablko s mastnější slupkou, osvěžující chutí, šťavnatou dužninou. Myslím, že tato odrůda se nepřejí. A měla by si najít trvalé místo v každé zahradě. Dá se jíst přímo ze stromu, vydrží do Vánoc. Rezistent.

Jonaprince - v mém případě přeplozující odrůda plodící na krátkém dřevě. Nutná probírka, Plody velké, s červeným líčkem, a hluboko vnořeným kalichem. Výtečné chutí a vůně. Nutná probírka plodů.  Tříleté Rouby se u mě tak tak držely.

S pozdravem Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 4.69 (?), 13.4.2008 20:51

Dobrý večer pane Kafko, když už jste v popisu těch nových odrůd, nevíte jak si stojí Viktorie, Rozela a Meteor?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika