Nonety - matčino, dají se ještě sehnat?

host - 96.3 (?)
5.11.2009 22:24

Matčino jsem koupila se zahradou a nedám na ně dopustit. Plodí naprosto pravidelně a bohatě i v letech, kdy jabloně nezarodí. Plodí na dlouhém dřevě. Proti kvěopasu stříkat ji nemusím, ten probere bohatou násadu květů, jinak se musí probrat ručně. Pravda, není rezistent, v některých letech trpí strupovitostí hodně, každé jablíčkomusí mít slunce, tedy dobře zapěstovat stromek je nutné. V letošním roce je v nabídce školky Zlín-Malenovice, jméno školky neuvádím, aby příspěvek nevyškrtli. Je pravdou, že je to odrůda překonaná pokud jde o vzhled plodu, ale chutí ne. Nakonec - i rezistenty po zhruba 10 letech svou odolnost proti strupovitosti ztrácí - nemile mne to překvapilo u Rubinoly v loňském roce. ZdeňkaT.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 83.160 (?), 2.11.2009 11:03, zobrazeno: 28951x

Jako náhradu za hryzci zlikvidované stromky bych si moc přála odrůdu matčino jablko, pamatuji si ji z dětství, snad se tak říká nonetám? Prý se ale už nedá sehnat, protože ji nahradily nějaké moderní odrůdy. Víte, prosím, někdo o ní něco? Roubovat neumím, takže takhle si pomoci nemohu... Děkuji. L. D.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6660) - 70.100 (?), 2.11.2009 11:23

Matčino, syn. Nonnetit. Náhrada rezistent Nabella.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 2.11.2009 13:41

Ačkoli patřilo Matčino k mým zamilovaným odrůdám, do menší zahrádky bych si je dnes nevysadil. Na typových podnožích plodí poměrně málo a jablka ze zákrsku nejsou oproti starému stromu kvalitnější, jak bývá zvykem. Navíc plodí na koncích větví.  
   Taky mi přijde, že sladká chuť Matčina, kterou jsem v dětství považoval za naprosto bezkonkurenční, dnes na nejlahodnější odrůdy, jako Dezert,  prostě nemá. Ale to je věcí vkusu.

host - 83.160 (?), 3.11.2009 17:14

Moc děkuji za všechny rady, smekám před znalostmi některých přispěvatelů... L.D.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 4.11.2009 22:54

Matčino má specifickou chuť. Na nějaké náhrady moc nevěřím. Strupovitostí až tak moc netrpí, tak bych ho rezistenty s dlouhodobě nejistou odolností nenahrazoval.  Rouby i s člověkem co vám je naroubuje by se snad daly sehnat. Musíte ale napsat odkud jste. Třeba se někdo ozve. Jedinou nectností Nonety je, že rychle moučnatí, Musíte ho zkonzumovat do vánoc.

host - 176.18 (?), 4.11.2009 23:16

Zkuste školku Bojkovice, zabývají se starými odrůdami, měli ho loni v nabídce, třeba něco zbylo. Pak také Ekologické centrum Meluzína RC AB Ostrov provádělo loni záchranné výsadby starých odrůd vč.Nonetitu...           Lída

host - 96.3 (?), 5.11.2009 22:24

Matčino jsem koupila se zahradou a nedám na ně dopustit. Plodí naprosto pravidelně a bohatě i v letech, kdy jabloně nezarodí. Plodí na dlouhém dřevě. Proti kvěopasu stříkat ji nemusím, ten probere bohatou násadu květů, jinak se musí probrat ručně. Pravda, není rezistent, v některých letech trpí strupovitostí hodně, každé jablíčkomusí mít slunce, tedy dobře zapěstovat stromek je nutné. V letošním roce je v nabídce školky Zlín-Malenovice, jméno školky neuvádím, aby příspěvek nevyškrtli. Je pravdou, že je to odrůda překonaná pokud jde o vzhled plodu, ale chutí ne. Nakonec - i rezistenty po zhruba 10 letech svou odolnost proti strupovitosti ztrácí - nemile mne to překvapilo u Rubinoly v loňském roce. ZdeňkaT.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10527) - 70.240 (?), 27.9.2012 11:39

Kousnout zase po roce do Matčina je příjemné a pohodové. Více říkat nebudu, jelikož moc pěkný příspěvek o Matčinu napsala v tomto vlákně paní Zdeňka.

Matčino (16.9. 2012)
Matčino (16.9. 2012)
Matčino (18.9. 2012)
Matčino (18.9. 2012)
Matčino (18.9. 2012)
Matčino (18.9. 2012)
Matčino (18.9. 2012)
Matčino (18.9. 2012)
Matčino (18.9. 2012)
Matčino (18.9. 2012)

host - 78.10 (?), 28.9.2012 18:21

U mě na Opavsku se Matčino jeví prakticky jako resistent. Strupovitosti odolává velice dobře. Kladem je rovněž pravidelná plodnost. Co bych mu vyt¨knul je veliká atraktivnost pro obaleče a to že malé plody jsou bez chuti. Ale proti tomu se dá bojovat včasným zmlazovacím řezem. Kdysi jsem jedl plody ze starého stromu v Javorníkách na takovém výslunném úhoru a byla to asi nejlepší chuť co jsem kdy okusil. Pro vyšší polohy je to odrůda řek bych dosti zajímavá, pokavad vyberem nějaké výslunné místo... Problém obaleč je ve vyšších polohách taky menší.

Ing. Fidla

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10527) - 70.240 (?), 28.9.2012 20:50

Oceňuji jistě dlouholeté zkušenosti pana Fidly s pěstováním jabloní a tím i jeho příspěvky, kde se tyto zkušenosti odrážejí. Zde jste udělal, pane Fidlo, dobrou reklamu Matčinu a panu P.Z. jste ohledně sklizně Jonathanu poradil určitě lépe, než já se svými vyčtenými "klávesovými" radami. Dnes jsem sklidil své miniaturní Jonathany a stopka šla oddělovat dobře. Ještě lépe šla oddělovat Resista, jejíž některé plody mi po dotyku samy padaly do dlaně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz