Nonety - matčino, dají se ještě sehnat?
|
|
 |
 |
host - 96.3 (?) 5.11.2009 22:24
Matčino jsem koupila se zahradou a nedám na ně dopustit. Plodí naprosto pravidelně a bohatě i v letech, kdy jabloně nezarodí. Plodí na dlouhém dřevě. Proti kvěopasu stříkat ji nemusím, ten probere bohatou násadu květů, jinak se musí probrat ručně. Pravda, není rezistent, v některých letech trpí strupovitostí hodně, každé jablíčkomusí mít slunce, tedy dobře zapěstovat stromek je nutné. V letošním roce je v nabídce školky Zlín-Malenovice, jméno školky neuvádím, aby příspěvek nevyškrtli. Je pravdou, že je to odrůda překonaná pokud jde o vzhled plodu, ale chutí ne. Nakonec - i rezistenty po zhruba 10 letech svou odolnost proti strupovitosti ztrácí - nemile mne to překvapilo u Rubinoly v loňském roce. ZdeňkaT.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 83.160 (?), 2.11.2009 11:03, zobrazeno: 28951x
Jako náhradu za hryzci zlikvidované stromky bych si moc přála odrůdu matčino jablko, pamatuji si ji z dětství, snad se tak říká nonetám? Prý se ale už nedá sehnat, protože ji nahradily nějaké moderní odrůdy. Víte, prosím, někdo o ní něco? Roubovat neumím, takže takhle si pomoci nemohu... Děkuji. L. D.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 83.160 (?), 3.11.2009 17:14
Moc děkuji za všechny rady, smekám před znalostmi některých přispěvatelů... L.D.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 4.11.2009 23:16
Zkuste školku Bojkovice, zabývají se starými odrůdami, měli ho loni v nabídce, třeba něco zbylo. Pak také Ekologické centrum Meluzína RC AB Ostrov provádělo loni záchranné výsadby starých odrůd vč.Nonetitu... Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.3 (?), 5.11.2009 22:24
Matčino jsem koupila se zahradou a nedám na ně dopustit. Plodí naprosto pravidelně a bohatě i v letech, kdy jabloně nezarodí. Plodí na dlouhém dřevě. Proti kvěopasu stříkat ji nemusím, ten probere bohatou násadu květů, jinak se musí probrat ručně. Pravda, není rezistent, v některých letech trpí strupovitostí hodně, každé jablíčkomusí mít slunce, tedy dobře zapěstovat stromek je nutné. V letošním roce je v nabídce školky Zlín-Malenovice, jméno školky neuvádím, aby příspěvek nevyškrtli. Je pravdou, že je to odrůda překonaná pokud jde o vzhled plodu, ale chutí ne. Nakonec - i rezistenty po zhruba 10 letech svou odolnost proti strupovitosti ztrácí - nemile mne to překvapilo u Rubinoly v loňském roce. ZdeňkaT.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 78.10 (?), 28.9.2012 18:21
U mě na Opavsku se Matčino jeví prakticky jako resistent. Strupovitosti odolává velice dobře. Kladem je rovněž pravidelná plodnost. Co bych mu vyt¨knul je veliká atraktivnost pro obaleče a to že malé plody jsou bez chuti. Ale proti tomu se dá bojovat včasným zmlazovacím řezem. Kdysi jsem jedl plody ze starého stromu v Javorníkách na takovém výslunném úhoru a byla to asi nejlepší chuť co jsem kdy okusil. Pro vyšší polohy je to odrůda řek bych dosti zajímavá, pokavad vyberem nějaké výslunné místo... Problém obaleč je ve vyšších polohách taky menší.
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|