Dobrý den,
chtěl bych se poradit se zkušenějšími. Mám jednu oblíbenou jabloň a v posledních dvou letech mi na kmeni a kosterních větvích začala praskat kůra. Proto jsem se chtěl zeptat, jestli je to nějaký typ rakoviny, poškození mrazem, nebo jiný problém? A případně, jestli se dá stromu nějak pomoci úpravou péče, nebo aplikací nějakých systémových fungicidů?
Projevy: Kůra praská na všech světových stranách kmene. Nové trhliny se objevují i na konci vegetační sezóny (č.2), na jaře se v souvislosti s růstem postupně rozšklebí a během léta je strom zcela zavalí (č.1). Největší trhlina, která vznikla a zvládla se bezezbytku zavalit měla na šířku 3 cm (č.3). Vzhledem k tomu že nové trhliny se objevují i na konci sezóny, tak si myslím, že s mrazem to nesouvisí. Drobné škrábance na kůře jsou od kočky, která mi po stromech leze a ne všechny zábrany fungují.
Podrobnosti: odrůda neznámá, sběr ze Železných hor, nějaká letňák, roubovaná na semenáči, stáří stromu 10 let. Půda je u nás nedobrá, jílovitopísčitá. Jižní Morava, 10km na východ od Brna, výška 350 mnm, takže často velké sucho. Za suchého počasí strom příležitostně zavlažuji.