Nějaký typ rakoviny, nebo jiný problém?

Miroslav Srba - (19) - 201.176 (?)
15.11.2013 11:59

Dobrý den,

děkuji za reakci. Zálivku jsem právě přiznal, protože jsem ji uvažoval jako jeden z možných důvodů problému. Sucho u nás bývá jednou až dvakrát do roka skutečně veliké. Jak je to v půlmetrové hloubce netuším, ale na hloubku rýče (těch 25cm) jsme vyprahlí běžně :-(

... může tam být ještě jeden problém s vývojem pletiv ve kmenu. Strom jsem totiž stěhoval ve stáří osmi let (4 metry výšky) ze severních Čech na Moravu. Mimochodem výborná taškařice :-). Strom to přežil, první rok pouze narašil, druhý rok byly přírůstky 10 - 15 cm a letos konečně začal růst v původní síle. Takže kmen, který dva roky stagnoval, mohl obnoveným a silným růstem popraskat. Pukliny zavaluje statečně, budu to sledovat a nebudu to provokovat další zálivkou.

Pro zajímavost přikládám fotky plodů z roku 2005.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Miroslav Srba - (19) - 201.176 (?), 8.11.2013 21:46, zobrazeno: 3412x

Dobrý den,

chtěl bych se poradit se zkušenějšími. Mám jednu oblíbenou jabloň a v posledních dvou letech mi na kmeni a kosterních větvích začala praskat kůra. Proto jsem se chtěl zeptat, jestli je to nějaký typ rakoviny, poškození mrazem, nebo jiný problém? A případně, jestli se dá stromu nějak pomoci úpravou péče, nebo aplikací nějakých systémových fungicidů?

Projevy: Kůra praská na všech světových stranách kmene. Nové trhliny se objevují i na konci vegetační sezóny (č.2), na jaře se v souvislosti s růstem postupně rozšklebí a během léta je strom zcela zavalí (č.1). Největší trhlina, která vznikla a zvládla se bezezbytku zavalit měla na šířku 3 cm (č.3). Vzhledem k tomu že nové trhliny se objevují i na konci sezóny, tak si myslím, že s mrazem to nesouvisí. Drobné škrábance na kůře jsou od kočky, která mi po stromech leze a ne všechny zábrany fungují.

Podrobnosti: odrůda neznámá, sběr ze Železných hor, nějaká letňák, roubovaná na semenáči, stáří stromu 10 let. Půda je u nás nedobrá, jílovitopísčitá. Jižní Morava, 10km na východ od Brna, výška 350 mnm, takže často velké sucho. Za suchého počasí strom příležitostně zavlažuji.

Trhliny na kmeni
Trhliny na kmeni

Největší zavalená trhlina
Největší zavalená trhlina

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 20.223 (?), 9.11.2013 16:50

Trhliny vznikají asi samovolně nerovnoměrností růstu - stará kůra už nemá tu pružnost a s přívalem mízy se trhá. Nadbytečná zálivka by situaci mohla zhoršit. Trhliny bych sledoval, jemně čistil, pokud by se zvětšily, mohly by se ovázat pružným (gumovým) pásem. Vzrostlý strom by suchem trpět neměl (je v 1/4 - 1/2 m hloubky půda vlhká?).

Jaká je plodnost? Jsou-li plody kvalitní, přiměřené velikosti a šťavnaté - suchem netrpí. J.

Miroslav Srba - (19) - 201.176 (?), 15.11.2013 11:59

Dobrý den,

děkuji za reakci. Zálivku jsem právě přiznal, protože jsem ji uvažoval jako jeden z možných důvodů problému. Sucho u nás bývá jednou až dvakrát do roka skutečně veliké. Jak je to v půlmetrové hloubce netuším, ale na hloubku rýče (těch 25cm) jsme vyprahlí běžně :-(

... může tam být ještě jeden problém s vývojem pletiv ve kmenu. Strom jsem totiž stěhoval ve stáří osmi let (4 metry výšky) ze severních Čech na Moravu. Mimochodem výborná taškařice :-). Strom to přežil, první rok pouze narašil, druhý rok byly přírůstky 10 - 15 cm a letos konečně začal růst v původní síle. Takže kmen, který dva roky stagnoval, mohl obnoveným a silným růstem popraskat. Pukliny zavaluje statečně, budu to sledovat a nebudu to provokovat další zálivkou.

Pro zajímavost přikládám fotky plodů z roku 2005.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz