mutace

host - 1.251 (?)
27.4.2007 23:11
Jestli byl strom přeroubován jako starší, třeba v 15 letech, není přeroubovaný pod korunou, ale jednotlivé větve v koruně více rouby.  Potom ty žlutá jablka byla původní odrůda, ty červené nová přeroubovaná.  Při podrobné prohlídce větví bude na větvích ty přeroubovaná místa poznat.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Franta12 - (7), 27.4.2007 15:25, zobrazeno: 6578x
je možná mutace na 25 letém stromě? Po mém předchůdci mám na zahrádce několik stromků odrůd golden delicius zeleno žlutých,  golden delicius  červených. Na jednom stromě  gd červeném jsem nechal dva boční výhony ve střední výšce stromu. Ty začali rodit velká zelená jablka, větší než goldeny. Časem krásně zežloutly a vydrželi dosti dlouho, chuť nebyla goldenů, byli vodnatější a nebyli tak sladké. je možná mutace tohoto stromku? Tyto větve utrpěl silné požkození neznámou chorobou.
Nebo můj předchůdce naočkoval stromek v těchto místech jinou odrůdou?? A tyto větve poctivě ořezával???

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 27.4.2007 16:44
Je to možné. Ostatně všechny pupenové mutace takto vznikly. Přeborníkem jsou následníci Red Delicious (Starking, Starkrimson, Red Spur, Richared D... a další). I Golden má své mutace (Goldspur, Lysgolden, Golden Smothee...)
Možné jsou i zvratné mutace na původní odrůdu, např. Wiliamsova červená (hruška Red Bartlett) na původní zelenou, Na vlastním stromě Bohemie mám jednu větev s žíhanými plody  (Rubín)
   Ve Vašem případě si myslím ale půjde o něco jiného. Jednak Golden Delicious červený neexistuje (jen Red (červený) Delicious), a potom, zmutovaná odrůda je obvykle té původní hodně podobná. Tipoval bych, že strom byl přeroubovaný a výhony Vám vyhnaly pod místem štěpování.

host - 253.5 (?), 27.4.2007 18:30
Pane Vysloužil, děkuji za Vaši odpověd. S tím roubováním jsem na to také myslel ale spodní  řada větví rodí jablka red delicius, střed stromu-boční větve vyrustající   přímo z kmene mají žluté jablka a vrcholové vetve znovu red  delicius. Nevím, zda to s tím souvisí ale co jsem nechal tyto větve žít, jablka jsou  na celém stromě menší a tvrdé jak řepa. Později změknou. Jinak se omlouvám za nazvy, jsem amater

host - 1.251 (?), 27.4.2007 23:11
Jestli byl strom přeroubován jako starší, třeba v 15 letech, není přeroubovaný pod korunou, ale jednotlivé větve v koruně více rouby.  Potom ty žlutá jablka byla původní odrůda, ty červené nová přeroubovaná.  Při podrobné prohlídce větví bude na větvích ty přeroubovaná místa poznat.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 29.4.2007 23:06
To je velmi pravděpodobné.
  Původní odrůda byla možná bujnější a vitálnější než Red D., zejména jedná-li se o slaběji rostoucí mutaci (třeba Starkrimson). takže ponechané větve odtáhnou víc mízy a živin.Proto ty malé plody.

host - 253.5 (?), 2.5.2007 9:09
Pane Vysloužil, musím s Váma plně souhlasit. Tyto boční letorosty rostou bujně a velice rychle. Přerustají letorosty RD. Děkuji
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz