Mezišštěpování jabloní
|
|
|
|
|
 |
 |
|
All - Stříbrný Zahrádkář (125) - 70.229 (?), 14.11.2009 22:16, zobrazeno: 22252x
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s mezištěpováním jabloní. Koupil jsem si starou odrůdu Kardinál žíhaný a všiml jsem si, že je v korunce neroubovaná. To znamená, že na podnoži M9 je naočkovaná část, která slouží jako kmínek a na tomto kmínku je naroubovaný onen Kardinál.
Chtěl bych se zeptat, jestli je možné tohoto mezištěpence pěstovat jako zákrsek a jestli v budoucnu při větší úrodě nehrozí vylomení naroubované korunky.
Děkuji za informace. HS
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
All - Stříbrný Zahrádkář (125) - 70.229 (?), 16.11.2009 16:32
Dobrý den. Pane Vysloužil, máte pravdu, chtěl jsem napsat naroubovaná. O to mi právě jde, také mám pocit, že to není zrovna ideální kombinace. Je zajímavé, že Kardinála na M9 s naroubovaným mezikmenem jsem koupil od jednoho velkého internetového prodejce. Že je Štrůdlovej Kardinál vzrůstnej, to jsem věděl, že je na M9 také, ale že bude s mezikmínkem, to jsem netušil. Bohužel jsem ho už koupil a zasadil. Pár let počkám a uvidím. Ještě bych se vás rád zeptal, za jak dlouho může Kardinál na M9 ukázat první plody.
Děkuji HS
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.50 (?), 17.11.2009 17:24
Někdy se také přeroubují odrůdy které jsou neprodejné a tím vznikne kmen zjiné odrůdy je to jen příklad.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 159.204 (?), 24.11.2009 12:13
Už to tu někdo napsal, ale zopakuju to.
Po školkaři někdo chce, aby mu dodal staré odrůdy na kmínku a co nejrychlejc. Školkař to vrzne na stromek, u kterého se mu nepodařilo vytvořit v požadované výšce korunku. A vysokokmen na M9 je hotový. Podobně mohou vznikat okrasné Malusy a prunusy.
Vítek
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|