Melrose a Gloster



Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1623) - 161.61 (?)
15.10.2011 15:53
Pane Rony, jaká péče, takové ovoce.Váš snímek není vizitka kvality odrůdy Melrose ale kvality péče majitele stromu.Chápu, že se Vám to nebude líbit ale z Vašeho příspěvku mě nic jiného nenapadá.Nedávno tu byl podobný hon na Šampion. - Mičurin II.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1623) - 161.61 (?), 15.10.2011 15:53
Pane Rony, jaká péče, takové ovoce.Váš snímek není vizitka kvality odrůdy Melrose ale kvality péče majitele stromu.Chápu, že se Vám to nebude líbit ale z Vašeho příspěvku mě nic jiného nenapadá.Nedávno tu byl podobný hon na Šampion. - Mičurin II.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 65.50 (?), 17.10.2011 20:26

Odrůda, která k tomu, aby přinesla kvalitní jablka, vyžaduje ideální stanoviště, opakované chemické zásahy, probírku, detailní řez, nepovažuji za odrůdu, před kterou bych se měl klanět.  
  I mnohá biojablka v západních marktech vypadají právě jako Ronyho plody
   Popdobně je na tom odrůda Gloster, která mimochodem letos přináší pěkné plody. O chutiu si ale ideály nedělám.


Gloster
Gloster
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1623) - 161.61 (?), 17.10.2011 21:37
Pomologové jasně uvádějí, že Melrose je plastická odrůda.Nemusíte se před odrůdou Melrose klanět, stačí jí dát základní péči.Chtěl bych vidět Němce, který by si koupil tuto hrůzu (viz.foto Rony).Všechny prostředky pro diskretizaci této odrůdy dobré, viďte pane Vysloužil.Nepovolím a nebudu přihlížet hanobení těchto odrůd.A prosím neodvolávejte se na zkušenosti.Používáte je pouze účelově.Pokud máte větší Bláhovo než Melrose (vlákno Melrose)je to Vaše pěstitelská chyba.Mrzí mě, že odborník Vašich kvalit obhajuje tak ubohé příspěvky (viz Rony) - Mičurin II.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 65.50 (?), 17.10.2011 23:06

Nevím, jak Němci, ale Američani kupovali ty strupáče ostošet. A chlubili se, že na rozdíl od Evropy u nich nejsou biojabka dražší!
   Milý pane Polehlo, nerozdělujte lidi na dobré a špatné podle toho, jak velká a hladká jablka vyfotí.  Půdní i klimatické podmínky nejsou v naší zemi všude stejné. Navíc, Váš slovník připomíná propagandu 50. let: "Nepovolím a nebudu přihlížet hanobení...  Všechny prostředky dobré pro diskreditaci..."
   Trochu úsměvu, prosím,  vždyť nepomlouváme Vaši ženu či dceru, bavímne se jen o jablkách! 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1623) - 161.61 (?), 18.10.2011 20:52
Pane Vysloužil z Vašeho příspěvku na mou osobu kape jed.Nemá smysl tyto bláboly komentovat.Raději si dovolím prezentovat Váš slovník (jasně ověřitelný).Výrazy typu "zastaralé odrůdy, překonané odrůdy, moderní odrůdy atd".Vlastním pomologie od 50.let minulého staletí ale žádný pomolog se nesnížil k tomu aby nálepkoval nějakou skupinu odrůd těmito výrazy.A víte proč pane Vysloužil?Protože takové odrůdy neexistují a oni to dobře věděli. - Mičurin II
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.156 (?), 18.10.2011 22:02

Kape jed? Trochu silná slova, nemyslíte? Staré pomologie jsou krásné. Ale je nepopiratelné, že řada odrůd je opravdu překonaná, ať se Vám to líbí či nikoliv (poměr plodnost X kvalita plodů X odolnost vůči chorobám). Je to čistě jen Váš názor a nikdo Vám ho nebere a nevnucuje Vám názor opačný. Je zde x diskutujících a je jejich věc, jestli Šampiona/Melrose pomluví či nikoliv, stejně jako zda-li ho vychválí. Nezaujatý čtenář si to pak musí přebrat. Nikdy nebudou diskuzní fóra zcela objektivní, ale to je obecný problém internetu.

Snad mi nechete namluvit, že byste si radši vysadil sad Vilémových či Strýmek než Rozel či Topazů!? Já osobně (mluvím pouze za sebe) nezatracuji staré odrůdy, ale beru je pouze jako okrajovou záležitost (pro často nezaměnitelnou chuť apod.). Mittwoch

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 65.50 (?), 18.10.2011 22:47

Vážený pane Polehlo, vůbec se na Vás za Vaše slova nezlobím, dokonce se mi docela líbí, že některé odrůdy máte rád a že jste za ně ochoten bojovat. Ano, přiznám se, že některé odrůdy považuji za zastaralé, překonané a jiné za moderní (což nutně nemusí být zárukou kvality). A je dobře, že jiným se tyhle odrůdy líbí a za překonané či nepovedené považují sorty jiné.  O tom právě tato diskuze je, jak správně podotýká p. Mittwoch. Věřte, že nikdo z nás není placeným agentem šlechtitelské stanice majícím za úkol zvyšovat rating nově registrovaných odrůd.
   Zdá-li se Vám, že na Vás kapu jedem, tak se omlouvám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 133.194 (?), 18.10.2011 23:33
Plody napadnuté chrastavitosťou, obaľovačom a fyziologickou škvrnitosťou na snímke p.Ronyho ani málo hranaté hrdzavé malé plody na ľavej snímke p.Miloša mi vôbec nepripomínajú odrodu Melrose, aj keď chcem veriť, že menovaní pestovatelia nepochybujú o pravosti odrody. Moje jablká Melrose pôvodom zo šľachtiteľskej stanice Klčov boli také ako na snímkach p. Vlastimila. P. Vlastimil na záberoch zo svojej záhrady, ktoré nám posiela, dokazuje, že je skúsený pomológ s citom pre všetko, čo stromky potrebujú. Za to si ho veľmi vážim. Lepšieho jabloniara budeme hľadať len s námahou. Chápem aj to, že ho provokuje kritika a nevadí mi jeho osobitý pohľad na moderné trendy, napr. šľachtenie nových farebných mutácií. Niekedy hádže všetkých, ktorí s ním nesúhlasia, do "jedného vreca", ale aj to mu odpúšťam, lebo jeho rady a zásady pestovania sú naozaj správne a rozumné. S citlivosťou k chrastavitosti a náročnosťou na teplo na tom nie je Melrose až tak zle. Pochybovačov o jej plasticite treba brať s rezervou. Svetový pomológ a cestovateľ prof. Pieniazek uvádza, že sa Melrose vo veľkom pestovala v Polsku, pričom krajina na sever od ČR má oveľa horšie podmienky pre pestovanie teplomilného ovocia. Jabloniarska autorita A.Dvořák v publikácii Pěstování jabloní uvádza: "Pokud se Melrose srovnává s nároky odrůd Starkrimson anebo Golden Delicious, je méně náročná na polohu... Plody jsou velké až velmi velké, kulovité, oble žebernaté, žebra jsou vyšší, výraznější v okolí kalicha... Padlím trpí málo, proti strupovitosti je středně odolná." Medzi plusy tejto odrody patrí skladovateľnosť a veľkosť a chuť plodov. V plodnosti za ostatnými zaostáva. Na zamedzenie striedavej plodnosti sa odporúčajú slabo rastnúce podpníky. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.9 (?), 18.10.2011 23:57

Nevím, jestli se to panu Polehlovi bude líbit, ale musím se Ronyho zastat. Mám zahradu skoro přesně v jeho podmínkách (Valašsko 470 mnm) a musím říct, že u nás bylo Melrose vždy horší kvality. Každý asi nemá představu pěče o zahradu v tom, že bude každý týden stříkat postřikem, aby se mu nakonec urodila jablíčka sice na první pohled krásná, ale poznamenaná chemikáliemi. Taková si mohu koupit v nejbližším supermarketu a určitě mne vyjdou levněji. Ale jablíčka bez postřiku, ty tam nekoupím, ty si musím vypěstovat. A věřte mi, že ve 450 nmn na Valašsku to není úpně jednoduché. Takže až příště budete chtít kritizovat něčí úrodu, vemte v potaz jeho podmínky. O panu Vinšálkovi přeci taky nepíšete, že je špatný zahrádkář, když přizná, že mu většina květů na jaře zmrzla.

Tuhle jsem si sáhnul do svědomí, proč že vlastně mám na ještě na zahradě některé staré odrůdy. A musel jsem si přiznat, že většnou z nostalgie. Směr, kterrým se šlechtění jablíček ubírá (zejména u nás a zejména ve Střížovicích) mi nadmíru vyhovuje. Trochu mne mrzí, že byl prolomen gen Vf (strupovitost), ale i tak jsou nové odrůdy odolnější a úrodnější, a hlavně již jsou chutné a ne-li lepší, tak určitě měřitelné s "klasikou" při lepším zdravotní stavu. Všechna čest šlechtitelům nových odrůd, hlavně díky nim mohu mít radost ze zahrádky i v našich drsných podmínkách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 133.194 (?), 19.10.2011 0:29
Súhlasím s názorom, že šľachtenie rezistentných jabloní je rozumný trend a jeden z hlavných spôsobov, ako ozdraviť prechemizovanú prírodu v našich záhradkách. Pre zmenu sa naopak musím zastať p. Vlastimila, ktorý na rozdiel napr. od známych "chemikov" Kukyho a Václava nepropaguje novinky medzi organickými pesticídmi, nerobí z chemickej ochrany všeliek na všetko a svôj spôsob riešenia chrastavitosti osvedčených odrôd jabloní si necháva viacmenej pre seba. Aj to je dôvod, pre ktorý si p. Polehlu vážim, napriek tomu, že pristupujem k výberu odrôd a ich ošetrovaniu odlišne... Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?14:48
Kouří do místnosti29.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika