Lipno
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.9 (?), 15.10.2012 0:09
Zdravím, letos mi Lipno zmrzlo spolu s ostatními v květnu, ale loni mi Vaše rouby už zarodily pár jablíček a musím říct, že v konkurenci např. Vitosu apod. si Lipno nevedlo špatně, bylo to velmi příjemné překvapení.
Bohužel letos stromek dostal rakovinu (ne Lipno, ale pod ním původní odrůda Rajka) a jsem rád, že jsem Lipno narouboval i jinam. To Vitos na stejném stromku budu muset spolu s několika dalšími odrůdami přeroubovat jinam, stromek do jara nevydrží :o(.
Letos mne podobně příjemně překvapil Ligol, ale chutnal nejen mně, a tak jsem si ze tří jablíček dvakrát kousnul... (vosy, ptáci a následná hniloba).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 20.246 (?), 16.10.2012 8:35
Na tříletém stromku první tři plody, poškozené mrazem.Stále drží.Včera jsem nevydržel a dva utrhl.Chuťově si dovolím říci- téměř vynikající.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 166.118 (?), 16.10.2012 10:42
Vypadá to bezvadně. První úroda, několik košíků bezvadných, velkých a krásných plodů, chuť vynikající, bezproblémový růst stromu a... vždycky přijde to ale. Postupná sklizeň už zhruba od 10. září (p. Vysloužil mladší ve své databázi uvádí zrání kolem 15.9. a teplý rok, mladý strom, velká jablka... takže raději dříve, ať nám je vosy nesežerou) a teď to ale: Dužnina je opravdu měkká už teď, skoro až příliš, takže jak vydrží do března si nedokážu představit. Myslím, že se u prodejců stává pravidlem udávat trvanlivost jablek v přirozeném sklepě značně delší, než doopravdy je a to můj sklep mimo dům s hliněnou podlahou a malou jímkou na vodu patří k těm lepším.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 16.10.2012 14:54
O Lipnu se nemohu vyjadřovat, protože ho nepěstuji.
Těch odrůd o kterých se šlechtitel či pomologie vyjadřují jako o zimních, se skladovatelností do ledna či února je řada.
Nejvíce mě v tomto směru zklamala Selena, která je měkká už koncem října.. V listopadu už měkla i Rosana a Sonet, Rajka v prosinci už je také měkká. Sklep na to jakž takž mám. Jsem 330-340 m.n.m.
Na té poloze také záleží. Ale třeba Rosana byla částečně zastíněná, přesto měkla poměrně brzy.
Ty plody samozřejmě jsou ještě v lednu vizuelně dobré, ale je to bláto.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |