Tak mě vykvetl roub odrůdy Rubinola.Použit jednoletý letorost řezaný v únoru, roubovaný v dubnu za kůru.Při prohlídce matečního stromu kterému je tak osm let jsem zjisti že všechny květy jsou na zastřižených loňských letorostech.Čím to je a co stím roubem?
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 224.18 (?),12.5.2012 20:35
Také mě vykvetly rouby, tentokrát Rubínu. Použit také jednoletý letorost řezaný v únoru a roubovaný v dubnu za kůru na vysokokmen a kopulací na M9. Při odběru roubů se pupeny rozhodně nejevily jako květní. Nezbývá mi, než vyštípat květy.
V loňském roce na jaře jsem získal roub jabloně Elise, který mně následně těsně po roubování vykvetl a plod jsem ponechal na výhonu zcela uzrát- viz foto.
Já jsem se domníval že květní pupeny se tvoří v červnu na příští rok, uprostřed leta se dají zřetelně rozpoznat.Jak je ale vidět není to asi nic neobviklého.Asi ten květ vyštípnu.
Nádherný plod! Podľa informácií z krajiny pôvodu (Holandsko) je Elise hypoalergénna odroda. Pozná niekto rodiče tejto sorty? Rád by som vedel, či je Elise iba sladká, alebo má aj arómu a akú?
Elise pochází z křížení Septer x Cox´s Orange Pippin. Plod na fotce jsem chutnal o vánocích a poznamenal jsem si, že má dužninu středně tvrdou, středně šťavnatou, chuť příjemně sladká (údaj o vůni jsem si bohužel nepoznamenal)