Jonagold Marnika
|
|
 |
 |
host - 34.227 (?) 16.2.2017 17:13
Zdravím, mám doma již několik let v koruně naroubovaný Red Jonaprince. Nadmořská výška 5O5 m. O kmen se dělí s Rubinolou, která tvoří druhou půli koruny. Jsem nestříkač. Proto necnosti jako strupovitost a padlí samozřejmě tuto odrůdu napadají. Také sazovitost. Vzhledem ke každoroční střední až vysoké úrodě, jsou bez probírky některé plody pouze středně velké (ač je to triploid). Strupovistost kazí zejména níže položené plody. Plody zde dosahují krásného celoplošně rozmytého tmavého vínového odstínu (soupeří s nimi už jen Cherry Cox). Chuť těch lepších a větších plodů je typická přiměřeně sladká až kořenitá, dužnina šťavnatá. Dužnina nedosahuje nažloutlé barvy jako v teplejších oblastech. Jablko max do Vánoc, pak moučnatí a nebo rychle zcvrkává. Nejlepší je rovnou ze stromu.
Co říci k Marnice. tak jeho jasná celoplošně rozmytá červeň, do toho je radost se zakousnout, v nejlepším čase se dužnina rozplývá šťávou, a jablko vás určitě nepřesladí, přesto že není ani na kyslé. Je to hodně o koncentraci cukrů. Protože přídatnou zálivkou plody v době růstu nafouknete do těch obřích rozměrů, které jsou pro triploidní Jonagoldy a jeho mutace charakteristické. Vůně je akorád, chuť akorád, šťáva tékává po bradě. Rozhodně ho mám raději než suše sladkou Galu či Golden.del.
J. K.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 67.66 (?), 6.2.2017 15:36
Jonagored nie je rezistent ani náhodou
Autor popisu se zřejmě inspiroval řadou rezistentních odrůd Revena, Resina, Remarka..., kde předpona RE značí rezistenci. Možná usoudil, že z Jonagoldu vyšlechtěný JonagoREd bude asi taky rezistent.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 34.227 (?), 16.2.2017 17:13
Zdravím, mám doma již několik let v koruně naroubovaný Red Jonaprince. Nadmořská výška 5O5 m. O kmen se dělí s Rubinolou, která tvoří druhou půli koruny. Jsem nestříkač. Proto necnosti jako strupovitost a padlí samozřejmě tuto odrůdu napadají. Také sazovitost. Vzhledem ke každoroční střední až vysoké úrodě, jsou bez probírky některé plody pouze středně velké (ač je to triploid). Strupovistost kazí zejména níže položené plody. Plody zde dosahují krásného celoplošně rozmytého tmavého vínového odstínu (soupeří s nimi už jen Cherry Cox). Chuť těch lepších a větších plodů je typická přiměřeně sladká až kořenitá, dužnina šťavnatá. Dužnina nedosahuje nažloutlé barvy jako v teplejších oblastech. Jablko max do Vánoc, pak moučnatí a nebo rychle zcvrkává. Nejlepší je rovnou ze stromu.
Co říci k Marnice. tak jeho jasná celoplošně rozmytá červeň, do toho je radost se zakousnout, v nejlepším čase se dužnina rozplývá šťávou, a jablko vás určitě nepřesladí, přesto že není ani na kyslé. Je to hodně o koncentraci cukrů. Protože přídatnou zálivkou plody v době růstu nafouknete do těch obřích rozměrů, které jsou pro triploidní Jonagoldy a jeho mutace charakteristické. Vůně je akorád, chuť akorád, šťáva tékává po bradě. Rozhodně ho mám raději než suše sladkou Galu či Golden.del.
J. K.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|