jakou podnož a odrůdu



Stránky: 1,  2,  3   
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 118.166 (?) 
1.3.2008 15:26, zobrazeno: 21622x

Jsem sadařka-začátečnice a nerada bych šlápla vedle, proto prosím vás zkušenější o radu, jakou letní, podzimní a zimní jabloň vysadit poblíž Českých Budějovic (nadmořská výška asi 400 m) na jižně orientované zahradě se spodní vodou, aby mi stromky nevyrostly výš než tři metry a šly dobře tvarovat (nechci je pěstovat ve stěně, ale jednotlivě). Navíc bych raději šťavnatá jablka s jemnější slupkou, která nemoučnatí. Uvítala bych i radu, kdy se do výsadby nejlépe pustit. Děkuji.

Marie Klára     

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 90.221 (?), 2.3.2008 11:17

Vážená paní, promiňte mi ten příměr a neurazte se, ale Vaše otázka je přibližně takové kvality, jako byste se zeptala, jak máte uvařit oběd, aby byl chutný. Na to nejde jednoduše odpovědět a proto se k tomu taky nikdo nemá. Když chcete uvařit chutný oběd, musíte mít nějaké základní znalosti, které získáte buď ze svého okolí nebo z knih. Musíte pozorovat, ochutnávat. U zahradničení je tomu podobně. Zkuste se porozhlédnout po okolních zahradách, poptat se sadařů (ale ne prodejců stromků!) a poproste je o jejich zkušenosti a ochutnávku jejich jablíček. Ve výběru Vám pak zůstane několik odrůd a několik podnoží a ty pak můžete kombinovat a pak se můžete ptát, např. která podnož je pro danou lokalitu a odrůdu vhodná.
Prostě co máte zítra uvařit rodině k obědu (s tím, co máte ve spíži a aby jim to chutnalo), to Vám na internetu na několika řádcích asi nikdo neporadí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 2.3.2008 17:02

Dobrý den. Já bych volil samozřejmě odrůdy rezistentní proti strupovitosti: letní Ametyst nebo Hana, podzimní (pozdně letní) Akane, raně zimní Vandu a zimní Topaz, kyselejší Melodii nebo sladší Goldstar na podnoži MM-106. Hezký den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 180.133 (?), 2.3.2008 20:00

A pokud se nechcete potýkat s hořkou pihovitostí, tak můžete vyloučit Vandu a Goldstar a hned se vám výběr zúží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 180.133 (?), 2.3.2008 20:02

Jo a tu Vandu bych nahradil Rajkou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 2.3.2008 20:17

Osobně stavím Vandu nad Rajku, ale je to věc vkusu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 2.3.2008 20:51

Dobrý večer. Výběr jsem navrhl dle požadavku paní Marie. Vanda je chuťově vynikající, šťavnatá se slabou slupkou. Pihovitostí (fiziologická porucha, ne choroba) trpí jen než se dostane do plné plodnosti, čily na mladém dřevě a na půdách kde je nedostatek vápníku. To stejné Goldstar. U Goldstaru jsem pihovitost ještě doma neviděl. Dobrý je také zimní Jonalord. Hezký večer.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 3.3.2008 9:55

Vážený pane z první zdejší reakce, děkuji za názor a chápu Váš postoj. Pravdou však je, že jsem nějakou tu odbornou literaturu již prostudovala a dost jabloní v okolí také znám. Bohužel jde o stromy staré třicet a více let. Zřejmě se v této oblasti sady obnovovaly tenkrát, nikoli později. Sem tam je sice nový stromek také k vidění, ale zatím příliš nerodí. Oblíbenými z těch starší odrůd jsou tu Golden Delicious, Red Delicious, Ontario, Jonatan, Čistecké lahůdkové, Matčino, Průsvitné letní atd. Všechny, které by mi mi chutnaly, však trpí chorobami. Některé značně (ač možná právě stářím stromů). Na stránkách odborné literatury zase jablko neochutnám a výrazy jako aromatické či navinulé jsou pro mě dost zavádějící, když se opakují u každé druhé odrůdy. Navíc mám hrůzu ze spodní vody, na níž zahrada stojí. Proto jsem se obrátila na zdejší praktiky, což mi takto obecně přišlo vhodnější, než se vyptávat na každou odrůdu zvlášť. Děkuji za pochopení. 
Vám ostatním děkuji za rady, cením si jich.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 103.22 (?), 3.3.2008 18:22

Uznávám že to nebylo příliš taktní, na druhé straně si myslím, že bez měho rýpnutí by Váš dotaz asi zapadl podobně jako dotaz na založení nové zahrady v 380 m.n.m, podepsaný vaším jménem. Nicméně sypu si popel na hlavu.

Možná kdybyste upřesnila pojem spodní voda, z níž máte hrůzu, dostala byste od zdejších odborníků zkušené rady i co se týče podnoží. Doporučovaná MM106 sice zakořeňuje celkem dobře, ale pokud stromku neposkytnete dostatečnou oporu, tak se ve vlhké půdě - např. když ještě pořádně zaprší - rád vyvrací.

Ještě rada ohledně termínu výsadby: zahradu jsem si pořídili současně se sousedem. Zatímco já rychle vysadil stromky, on "prohnal" po zahradě dvakrát brambory. To znamená zoral, pohnojil a zpracoval půdu dva roky po sobě. Pak teprve vysazoval stromky. Po pěti letech je má mnohem větší. Takže moje doporučení - vysazujte až za dva roky, mezitím půdu zpracujte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 3.3.2008 18:52

Nemáte proč si sypat popel. Paní Marie Klára vznesla dotaz skutečně tak, že je na něj těžkéodpovědět. Přitom trochu blufovala, titulovala se jako začátečnice, co chce jablka šťavnatá, přitom o kousek dál je vidno, že problematice docela rozumí. To přirovnání k vaření oběda bylo slušné a  přišlo mi docela trefné.  Jak pravíte, pohnulo s diskuzí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika