Jak ostřihovat špičák?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 237.206 (?), 16.3.2008 15:33, zobrazeno: 9930x
Velice úrodná půda, u okapu a vsakovací jímky,350 m nm.,zastíněné na jaře přes poledne.Měla jsem požadavek vzrůstné jabloně,rezistentní.Byl malý výběr, koupila jsem špičák Resisty, na podnoži M9,letos na jaře zasazený(počátek března).Měl dole 3 slabé výhony- ty jsem odřízla.Dál pokračoval silný špičák, asi 120 cm.Ráda bych založila novou vyšší etáž příští rok na jaře.Prosím o informaci kolik pupenů nyní ponechat, Od shora nyní.asi 20.Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 50.44 (?), 23.3.2008 17:11
Necítím se nejpovolanějším, ale:
1. odshora zastřihnout do vyzrálého dřeva, tzn. odstranit asi 1/4, ale záleží na tom jak vysoký kmen chcete vypěstovat
2. odpočítat a ponechat 5 oček (terminál a 4 ramena)
3. stejný počet oček pod nimi vyslepit
4. obrost z nižších ponechaných oček odstranit až v červnu
Mnoho zdaru safrataz@centrum.cz
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 5.48 (?), 23.3.2008 21:39
Nevím, čemu říkáte vrůstnější jabloň. Na M9 to bude spíš keř než strom. Musíte u ní mít pevný kůl, jinak se vyvrátí.
Pokud budete zakládat korunku, počítejte s tím, že ze dvou pupenů pod terminálním vyrostou letorosty v ostrém úhlu, které bude stejně potřeba odstranit. Já bych nechal požadovanou výšku kmínku +7pupenů.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.253 (?), 30.3.2008 20:58
Nebojte se mám také odrůdu jabloní na podnoži M9 žádný keř, ale pěkný stromek mám ho už třetí rok.Nechala jsem terminál a vyvázala k opěřě, aby byl pěkně rovný a postraní větve zakrátit o třetinu nad pupenem, který směřuje ven s pozdravem Hana Faltová
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 237.206 (?), 29.4.2008 10:57
Děkuji moc, už jsem špičák přemístila na předzahrádku, tam není třeba velikost.Ještě mi prosím poraďte, co na uvolněné místo, Opakuji,jedná se o vlhké, zjara zastíněné místo, velice úrodné, kterého by byla škoda.Ráda bych hrušku, ale okolo jsou jalovce, které mi všechny hrušky zničily rzí.Nebo třešeň?Našla jsem si v knize odrůdu Burlat, Sam,Karešova, Kaštánku a Rivan.Budu vděčná za radu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.167 (?), 29.4.2008 11:03
A ty jalovce chcete zachovat? Pokud nejsou u sousedů, zvážil bych variantu likvidace jalovců. Potom byste měla širší výběr...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |