Jak ořezat starší jabloně

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?)
23.3.2010 23:42

Radikální zmlazení se musí ukočírovat i později. Každé i radikální zmlazení počítá s tím, že již předtím byl strom správně výchovně veden. Jeden takový dříve zmlazený je na snímku a na dalším je ukázka na něm jak vypadá po oškrábnutí borky.

Radikální zmlazení po letech
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Kostinec - (3) - 240.22 (?), 23.3.2010 20:01, zobrazeno: 15106x

Chtěl bych se zeptat, jak ořezat asi 30-50 leté jabloně. Před 4 roky jsem zdědil zahradu a to bylo naposledy, kdy stromy měly úrodu. 10 roků před tím se o ně asi nikdo nijak nestaral a já jsem udělal radikální prořez a od té doby na nich nic jiného než výhonky a 10 jablek neroste. Poraďte mi, kdy a jak udělat prořez. Děkuji za odpovědi.

1
1
2
2
3
3
4
4

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6675) - 147.108 (?), 23.3.2010 20:05

Měl jste se poučit, než jste se na to vrhnul s pilou, zdrojů je dost. Mimojiné byste se dozvěděl, že s tak starými stromy toho už moc pilkou nenaděláte, leda u země.

Kostinec - (3) - 240.22 (?), 23.3.2010 20:18

Samozřejmě že jsem se poradil než jsem udělal radikální prořez, ale vzniklo z toho to co vidíte na foto. Myslím si, že by se s tím dalo ještě něco dělat než v zimě stopit v kotlu.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6675) - 147.108 (?), 23.3.2010 20:34

Na dálku to nejde, podle knížky to taky nepůjde, neboť to co se Vám podařilo vytvořit, žádná knížka nepopisuje. Nejde přece radit stylem "na fotografii č.1 odřízněte druhou větev zleva nad prvním rozvětvením."  To by se snad dalo u sazenice s třemi výhony a i to bych si rozmýšlel, když to nevidím ve skutečnosti. Jediná možnost je najít v okolí někoho, kdo tomu alespoň trochu rozumí a požádat ho o pomoc.

host - 176.18 (?), 23.3.2010 21:30

Není to tak hrozné, ty stromy ještě nejsou moc staré. Spíš asi bylo zbytečné je tak radikálně seřezat, byl by stačil prořez. Ale stalo se. Na to, aby z těch nových výhonů něco bylo, to chce už mít trochu zkušenost - které nechat, které pokrátit a které odstranit teď a které až za rok... Rozhodně z té houštiny nesmíte pokrátit a ořezat vše, to by se situace opakovala. Řekněte si nějakému zkušenému zahrádkáři, který umí tvarovat koruny. Tohle podle knížky neupravíte, ani se to podle fotky nedá popsat, musí být člověk u toho. Hodně trpělivosti přeje Lída.

host - 235.249 (?), 23.3.2010 23:32

Tohle bych nenazval "prořez", vy jste ty stromy seřízl kolem dokola. Korunu nemůžete zmenšit, strom se to logicky snaží dohnat, protože listy potřebuje. Asi jste se radil se špatným člověkem. Ale mělo by to jít napravit, jen se to nesnažte napravit dalším řezem, musíte to prořezat tak, že některé z těch výhonků dáte pryč, aby koruna dostala zase rozumný tvar. Lepší by bylo si někoho pozvat.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 23.3.2010 23:42

Radikální zmlazení se musí ukočírovat i později. Každé i radikální zmlazení počítá s tím, že již předtím byl strom správně výchovně veden. Jeden takový dříve zmlazený je na snímku a na dalším je ukázka na něm jak vypadá po oškrábnutí borky.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 235.249 (?), 23.3.2010 23:49

Na co reagujete?

Kostinec - (3) - 240.22 (?), 24.3.2010 18:44

Chtěl bych všem zúčastněným v diskuzi poděkovat za rady. Zkusím do víkendu sehnat odborníka na prořezávání stromků a uvidím jak mi poradí přímo na stromech. Jestli žádného neseženu, tak budu nucen udělat řez sám podle materiálů které jsem dostal. Kmen taky oškrabu. Na podzim se uvidí, jestli se dočkám těch XXL jablek?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz