Jak hluboko zasadit jabloň?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 81.81 (?)
9.10.2009 7:48

Obecně platí: stromek by měl být zasazen tak hluboko, jak rostl ve školce. Jak to ale u prostokořených sazeniíc poznat, že?
    Utopíme-li stromek v jámě, bude přemokřený, trpět asfyxií, rakovinou a byďto zpravokoření nebo zajde. Vysadíme-li jej výš než rostl - tzv. jej oběsíme, údajně víc trpí suchem. Já jsem to ale nepozoroval, myslím, že výše zasazenému stromku (na kopeček) se nic nestane. Zemina v jámě beztak časem sedne, takže kopeek se zmenší, resp. vymizí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 41.2 (?), 8.10.2009 8:57, zobrazeno: 23481x

Prosím o radu. Objednala jsem si na internetu jabloň Ametyst. Včera jsem jí dostala, ale teď nevím jak hluboko jí zasadit. Není na ní vidět, jak hluboko byla v zemi ve školce. Mezi prvními kořínky a roubováním je asi 10 - 15 cm. Jak jí mám tedy dát hluboko? A ještě jedna prosba, myslela jsem, že mi pošlou již zapěstovanou korunku, ale je to špičák cca 160 cm vysoký (M6). Chtěla bych raději vyšší korunku, jak mám tedy postupovat? Moc děkuji za rady.

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 8.10.2009 9:28

na internetu naleznete spousty rad, stačí dát do vyhledávače patřičná slova,...nesmíte ho zasadit hluboko, aby nebyl zasazen kmen, který pak hnije.Kořínky mírně ostříhat a díru vysypat kompostem, ne hnojem.Zkuste se zeptat v zahradnictví, kde jste stromek kupovala, má být zasazen tak hluboko, jak u původního pěstitele.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6652) - 70.100 (?), 8.10.2009 10:00

Ta ušlechtilá část musí být bezpečně nad povrchem. Tedy tak, aby kousek podnože ještě koukalo i po slehnutí půdy. Spíš větší kousek, "utopený" stromek špatně roste.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 8.10.2009 19:50

Utopený stromek hlavně zpravokoření. S podnoží M6 jsem se nikdy nesetkal

host - 46.234 (?), 8.10.2009 20:41

Stomek má být zasazen tak 10 cm nad kořeny-ne hlouběji.Vykopat díru nad průměr kořenů aby se neohýbaly, zasypat jemnou zemí, prolít vodou, dosypat ušlapat, zalít a dosypat nad terén a nechat u stromu takovou vaničku na zalévání.Špičák necechat na jaro a pak zastřihnout terminál(vršek) na 4-5 oček aby se založila koruna.

host - 176.18 (?), 8.10.2009 23:37

Při zapěstování korunky ze špičáku si určíte požadovanou výšku kmínku a připočítáte 6 pupenů na založení korunky. Ale na podzim sázené stromky se stříhají až zjara. Ještě k tomu sázení - díra by měla být cca 50 x 50 x 50cm, vykopanou zem je dobré smíchat s kompostem (ne hnojem).Přes díru si položte lať, místo roubování by mělo zůstat nad ní. Nasypat do díry trochu země, natlouct z jižní strany kůl, vložit stromek, prosypat za mírného potřásání stromkem asi do poloviny zemí, prolít (aby nezůstal u kořínků vzduch a zem k nim přilnula). Dosypat zem, mírně přišlápnout (špičkou boty ke kmeni, aby se nepotrhaly kořínky),vytvořit "misku", důkladně zalít a stromek osmičkovým úvazkem přivázat. Ještě nějaký čas zhruba 2 -3x týdně zalít konví vody. Lída

host - 176.18 (?), 8.10.2009 23:41

ps - ještě před výsadbou zastřihnout poškozené kořínky a stromek na 24hod. namočit do vody.           L.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 81.81 (?), 9.10.2009 7:48

Obecně platí: stromek by měl být zasazen tak hluboko, jak rostl ve školce. Jak to ale u prostokořených sazeniíc poznat, že?
    Utopíme-li stromek v jámě, bude přemokřený, trpět asfyxií, rakovinou a byďto zpravokoření nebo zajde. Vysadíme-li jej výš než rostl - tzv. jej oběsíme, údajně víc trpí suchem. Já jsem to ale nepozoroval, myslím, že výše zasazenému stromku (na kopeček) se nic nestane. Zemina v jámě beztak časem sedne, takže kopeek se zmenší, resp. vymizí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo12:03
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz