Jabloň Angold
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Oldbek - Stříbrný Zahrádkář (122) - 67.254 (?), 9.12.2011 10:23, zobrazeno: 22524x
Chtěl bych se zeptat na tuto odrůdu. Chtěl bych si ji pořídit, když jsem však četl příspěvky o této odrůdě tak nyní váhám. Sice zřejmě plodná, nenáročná, velké plody, ale chutově to vypadá, že není nic moc . Je pravdpu, že na druhé straně ji prodejci vychvalují, že má chuť výbornou, ale to píší skoro u všech odrůd . Prosil bych o vyjádření k této odrůdě. Děkuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 9.12.2011 20:45
Angold nikdy nebyl šlechtitelem deklarován jako rezistentní vůči strupovitosti. Ale jeho polní odolnost vůči této chorobě je v současné době vyšší, než u některých rezistentních odrůd, asi to je tou Antonovkou. Pro chladnější a vlhčí polohy se přímo nabízí.
Mám na zahradě samozřejmě i chutnější odrůdy (podle mne), ale Angold rozhodně nepatří k těm, s nimiž se budu v několika příštích letech loučit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.195 (?), 9.12.2011 21:02
Tento rok mi Angold naštepený do koruny Floriny nádherne zarodil. Bohužiaľ všetky plody boli postihnuté fyziologickou škvrnitosťou a rapídne sa skrátila skladovateľnosť. Nepomohli ani kalciové postreky na list. Netušil som, že je Angold tak vnímavý k tejto vade. Alebo je to otázka iba tejto sezóny? Na jablkách Pinova nebola po pehovitosti ani stopa. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?), 13.3.2015 13:30
Doufám, že se nikdo nenaštve, když si dovolím posoudit zakoupené plody Angoldu a Rosany od trhovce. Rosana byla pravděpodobně chlazená, jelikož má dužninu i v této době velmi pevnou. Jako už tradičně má Rosana slabší "koncovku". Při zakousnutí jste ohromeni, co že Vás to čeká za supr chuť tržní odrůdy, ale po rozkousání je už v ústech poněkud "prázdněji". Angold má svoji typickou barvu a strukturu dužniny a svoji velmi specifickou chuť. Samozřejmě i dobrou šťavnatost. Na stupnici : dobrá, velmi dobrá, výborná, bych obě odrůdy hodnotil jako "dobré". Nemůžu si pomoct, ale i když Angold, jak píšete, je super plodná a mrazuvzdorná odrůda, tak pro správné"koxováky" taková to chuť vysokých hodnot nedosahuje. Na fotce je dole Angold a na hoře Rosana.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 68.74 (?), 13.3.2015 14:14
No tak, Petře, Rosana v této době a pevná dužnina - to z normálního sklepa nemůže být. Jedině z klimatizovaného skladu! U mě Rosana měla rozměklou dužninu už na konci listopadu! A pokud jsem ji více podtrhl (i kvůli vysokému propadu před sklizní), tak chuť byla pryč. Prostě normálně chuťově obstála jen do začátku listopadu, potom ji už nikdo nechtěl.
Proto jsem Rosanu před pár lety přerouboval. To Angoldu si cením daleko víc. O Angoldu jsem se vyjadřoval už mnohokrát, v podstatě souhlasím s p. Milošem. Angold v březnu - chruplavá a šťavnatá dužnina, soutěžit v chuti s Goldstarem, Siriusem, Admirálem a některými dalšími pozdními odrůdami nemůže. Ale špatnou chuť nemá! Je to jakýsi průměr.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 142.1 (?), 10.4.2015 23:26
Musím pochválit odrůdu Angold. Loňský rok se opět vydařila. Úroda jako každý rok nadprůměrná, plody na naše poměry při extenzivním pěstování na vyšším tvaru v zatravněném sadu velké. Plody nepropadávají před sklizní a minimálnš hnijí na skládce v porovnání třeba s Bohemií či Topasem. Strom roste spíše slaběji i na vzrůstné podnoži. Loni byly plody silně napadeny černí, ta se dá umýt před požitím.
Minulé pondělí jsem Angold naroubovala na planou jabloň své spolupracovnici do 650 m.n.m., předtím jsem ji donesla svá jablka ze sklepa k ochutnání, chuť jí vyhovovala. Přikládám foto jablek čerstvě donesených ze sklepa. Vybrala jsem plody bez černě. Jiřina
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|