Jabloň Ametyst střídavá plodnost

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.69 (?)
7.5.2018 20:29
Niekedy môžeme "postrčiť" stromček k alternácii, aj keď túto vlastnosť nemusí mať v génoch. Tým že ho necháme jeden rok v mladom veku neúmerne preplodiť. Prebierka plodov (zdôrazňujem - včasná!), prípadne aj prebierka kvetov rezom je agrotechnický úkon, ktorý je často podceňovaný, ba až ironizovaný. Starí skúsení praktici ale dobre vedeli, prečo sa s ňou oplatí paprať... IH
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 183.116 (?), 6.5.2018 1:28, zobrazeno: 7351x

Dobrý den, prosím o radu. Mám 6.rokem zapěstovanou jabloň Ametyst na M26 ve tvaru štíhlého vřetene. Jabloň trpí střídavou plodností, prostě každý druhý rok sklízím pěknou úrodu a v dalším roce nic. Již jsem zkoušel několik možností jak strom alternaci odnaučit nic nepomohlo. Doslechl jsem se, že protrhávat se má do 1.měsíce po odkvetu, protrhávám, když je co. Protrhávám i po červnovém propadu, myslím, že je strom dobře hnojen i zaléván a udržován úhor. Výsledek, letos mám odkvetlé dvě květenství v loni jsem sklidil pomalu 15 kg ovoce. Jsem rozhodnut, že příští rok po sklizni, která bude, strom vykopu, nemohu si dovolit na malé zahrádce držet strom v alternaci. Prosím, co udělat jiného? Prosím poraďte odrůdu kde 100% není alternace.

host - 18.62 (?), 6.5.2018 8:27

Neviem co pomoze Vasmu Ametystu ale rozhodne by som 6 rocny strom nevykopaval a necakal dalsie roky kym novy dorastie, prevrubloval by som ho na inu odrodu ked uz nic ine.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.143 (?), 6.5.2018 8:46
183.116: Alternácia v plodnosti je pri niektorých odrodách daná do istej miery geneticky a ťažko s tým niečo spraviť. Včasná a dôkladná prebierka, letný rez, hnojenie, zálievka - tieto úkony často pomôžu len čiastočne alebo vôbec. U mňa alternuje napr. Jonagored, Prima, Boskoopské, kedysi (už ho nemám) Ontario, čiastočne aj Coxova reneta a Fuji. Ametyst nepestujem, alternáciu mohol zdediť po Nele (a tá po Prime). Ak by Ste strom chceli nahradiť inou letnou odrodou, tak môžem odporučiť Piros. Nealternuje, chuťovo je výborný, vzhľadovo atraktívny a na letné jablko má aj slušnú skladovateľnosť. IH

host - 183.116 (?), 6.5.2018 9:32

Děkuji za odpovědi. Přeroubování jsem zvažoval, dobře, přeroubuji cca ve 30 cm na kmínku za kůru, nebude mít ten zbytek staré odrůdy vliv na naroubovanou odrůdu a nepřenese mi vliv alternace i na naroubovanou odrůdu. Děkuji za odpověď. V.B.

host - 18.62 (?), 6.5.2018 13:46

Teraz je idealny cas na prevrublovanie, stacilo by mat nejake vruble alebo sa spytat tu na fore ci niekto nieco nema.Usetrili by ste tym rok.Alternacia sa neprenesie.

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 56.205 (?), 6.5.2018 21:24

Jestli máte u stromu dobře zapěstované kosterní větve, přeroubujte raději je než kmínek.

host - 39.2 (?), 7.5.2018 19:48

Je možné si koupit dva Ametysty a vypěstovat je tak, aby alternovaly střídavě (každý rok jeden)???

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 56.205 (?), 7.5.2018 20:13

Ta alternace, jako odrůdová vlastnost, se mi u Ametystu nezdá.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.69 (?), 7.5.2018 20:29
Niekedy môžeme "postrčiť" stromček k alternácii, aj keď túto vlastnosť nemusí mať v génoch. Tým že ho necháme jeden rok v mladom veku neúmerne preplodiť. Prebierka plodov (zdôrazňujem - včasná!), prípadne aj prebierka kvetov rezom je agrotechnický úkon, ktorý je často podceňovaný, ba až ironizovaný. Starí skúsení praktici ale dobre vedeli, prečo sa s ňou oplatí paprať... IH

host - 18.62 (?), 7.5.2018 21:02

Tak nie zriedka sa stava ze clovek papierovo kupi to co chcel ale v reale je na stromceku nieco uplne ine.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz