Jabloň poškozená hryzcem



Stránky: 1,  2   
Dáša - (1) 
4.8.2005 16:25, zobrazeno: 34611x
Prosím o radu.Zjara nám hryzec podhryzal sedmiletou jabloň zákrsek.Snažili jsme se o záchranu-doplnili hlínu,zalévali,teď začal stromek žloutnout a jablka nerostou.Je šance,že se ještě do budoucna chytí nebo je lepší jej vykopat.Máte někdo zkušenost?Díky za radu.Dáša
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host, 9.8.2005 11:54

Tento problém mám taky na mé farmě Kiwiland, kde jsem se nechal uchlácholit tím, že hryzci mé vysazené aktinidie, jako rostliny jim neznámé ignorovali. Běda, jestli jim zachutnají. Zato mi zcela zlikvidovali čtyřleté jabloně a to vždy tím způsobem, že vyhryzali odspodu střed kořenového balu, takže kořeny rostoucí do stran neměly sílu k čerpání vláhy. Domnívám se, že v uvedeném místě je nejvíce zásob cukru výživy stromu a ty potvory to brzy zjistí. Po poradě se zahradním architektem jsou pro výsadbu nových stromů použil pytle z králičího pletiva 60cm do země a něco nad zemí.
S pozdravem J. Hejduk

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 0.206 (?), 4.8.2017 9:09

Ako ochrániť už posadené stromky.Uvažujem vykopať do zeme 20cm meter krát meter okolo stromku potom položiť pletivo a naspäť zahrabať, hryzec ide len desať cm pod povrchom a až pri jabloni sa zavrta do zeme a tam by narazil na pletivo, dúfam že by ho nenapadlo to obísť a podhrabať sa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host, 11.8.2005 11:04
Moje zkušenosti s hryzcem jsou bohaté. Vyzkoušel jsem řadu receptů, však vždy s omezenou účinností. Ze skušenosti mohu poradit, že značně poškozený strom hryzcem je lépe vykopat. Pokud je Vám to líto, počkejte do jara a uvidíte sama co je lepší.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host, 28.10.2005 19:24
Přátelé,

ověřil jsem si, že hryzec jde po podnožích M9, ostatní moc nebere.
Je lepší králičí pletivo nepozinkované, vydrží cca 3 roky funkční a to stačí.
Jinak proti hryzci pomohly svařovací dráty s Petlahvemi s dírou ve dně a
vrtulkami po obvodu (tvrdé PET COCA nebo PEPSI).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 1.251 (?), 29.8.2006 0:11

Sice pozdě a ve špatnou dobu, ale...

Kdysi jsem se na jaře opřel o jabloň a rovnou jsem ji z díry vytáhnul prakticky bez kořenů. Ohryzané kořeny jsem zarovnal, korunku radikálně zkrátil, spíš úplně zlikvidoval, musí mít stejnou nebo menší velikost než kořeny, jinak potřebuje moc vody, kterou uhryzané kořeny nedodají. A stromek znova vyrašil a vyrostl. Jinak starší knihy tvrdí, že málovzrůstné podnože mají většinou příliš silnou kůru, která hryzcům chutná.  Proto na místě zamořeném hryzci je třeba používat více vzrůstné podnože. Dříve to tak dělali mimoděk, když používali semenáče. Další ochrana proti hryzcům je obdělávání půdy pod jabloněmi, taky dneska se méně používá než dříve.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 168.158 (?), 14.10.2006 18:39
Bojoval jsem s hryzci a souhlasím s tím, že přednost dávají podnožím M9. Já jsem je zlikvidoval dalo by se říci mechanicky a chemicky. Taky jsem rozkopal chodby a zjistil, že vedou blízko povrchu v dosahu motyky. Obvykle ve vzdálenosti 3 - 5 m od zlikvidovaného mladého stromku mají vybudované 3 komory navzájem propojené. V jedné komoře hnízdí, v další konajím potřebu a v té největší mají nakouskované kořeny stromku ve velikosti asi 10 cm. To znamená, že si vytvářejí zásobu na dlouhé období.
Mechanicky, to jest obyčejnou pastí kovovou na krysy, ale s velkým nášlapným plíškem. Odkopne se zemina, tak aby díra vyústila před pastí těsně. Past nemá návnadu, ale hryzec jí nemůže obejít aniž by se jí dotknul. Tímto způsobem jsem chytil asi 15 hryzců a také 2 lasičky, (jednu šlo zachránit) které jsou predátorry hryzců.  V praxi se často stalo, že past byla zahrnuta hlínou, tak to byla práce krtka. Ten se do pasti nachytí, neboť z nory nevychází.
Chemický boj spočíval v tom, že jsem nasadil do nor zplynující tablety, které myslivci používali na hubení vzteklých lišek. Mám dojem že to byl nějaký bojový plyn (asi PH4)
Poté se už u mne hryzci neobjevily.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 204.1 (?), 13.3.2007 9:24
Doporucil by jsem zsadit plane nebo jinou sylne vzrustnou podnoz udelat dvoji roubovani napret roub zakrsle podnoze apak odrudu zakrsla podnoz musi myt aspon 20cm na ni potom vhodnou odrudu nebo sroubovat v ruce primereny roub zakrsle podnoze a na ni roub uslechtili a to cele naroubovat na podnoz uspech by se mel dostavit kdyby vam nevadily vysoke stromy ta tu zakrslou podnoz vynechejte.i
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 13.3.2007 10:16
Mezištěpení  je dost složitý postup, ale osvědčil se. Čím delší je zakrslá "vložka", tím větší brzdící efekt. Kmen stromu ovšem vypadá blbě.
   Sroubování v ruce dvou roubů nad sebou příliš nedoporučuji, zejména nám amatérům. Lepší je na místě u již zakořenělé podnože
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 45.227 (?), 10.4.2007 22:34
Vážení, i já mohu potvrdit, že není nic horšího než se opřít o tříletý stromek, který  padne jak podťatý. a když je jich polovina z dvaceti, tak to opravu zamrzí. Nemá cenu se pokoušet o nějakou záchranu.Zbytečná práce a výsledek žádný.Především je  nutné se zbavit hryzce.Já jsem vyzkoušel opravdu všechno,snad kromě nášlapových min.Všechno bylo k ničemu, včetně různých krounexů,výfukových plynů z auta, plynů z bomby,tablet,trav, pastí apd.Stálo do dost peněz a nervů.Až jednou, po létech, u piva, slovo dalo slovo a jistý pan Hrach z Písku říká. Zkus Trychlor,vem kousek pucvole, řádně ji namoč,zastrkej do všech děr a uvidíš. Fosgen-to  je svinstvo. Měl 100% pravdu! 
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika