Jabloň Ametyst
|
|
 |
 |
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?) 22.12.2013 18:04
Ametyst (bohužel)zraje v době, kdy začínají padat, nebo uzrávat jiné kvalitní sorty.Například chuťově lepší Rubín už je ke konzumaci vhodný koncem září, Smiřické ještě dříve, navíc vydrží do zimy.I jiné kvalitnější zimní jablka začínají padat, a je škoda padané nezužitkovat.Proto se kvalitní padané přednostně sní,nebo upotřebí v kuchyni,a na konzumaci třeba Ametystu místo v žaludku nezbyde.Všechno se zužitkovat nedá,proto se volí odrůdy,které déle vydrží.Nedávno se tady objevily informace, že u Ametystu převládá v chuti kyselost.Nevím,posuzovat budu později.Líbivý vzhled jistě přispěl k jeho pojmenování.Rezistence bude výhodou v lokalitách strupovitosti v hojné míře zabydlenou.
Co se týče časných jablek, mohu říci, že ty nejskořejší sorty jsou u nás vyhledávána, potom se poptávka po letních jablkách trochu snižuje-jsou jiné, lepší ov druhy.V mém případě jablka ocením až v zimě, kdy je jiného ovoce podmíru.Na tuto mou filozofii doplácí ranně podzimní sorty do které řadím i Ametyst.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 97.158 (?), 5.11.2006 18:45, zobrazeno: 30833x
Zajímaly by mě veškeré informace o jabloni Ametyst, pěstování, rezistence, do jakých poloh se hodí, lze ji již zakoupit ? Zajímají mě vaše zkušenosti z touto odrůdou. Děkuji K.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 245.41 (?), 18.3.2008 16:48
Dnes jsem ji koupila a zasadila, údajně to má být červené letní jablíčko. Ráda bych věděla víc.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 245.41 (?), 19.3.2008 10:44
Děkuji za informaci, snad na Vysočině poroste a bude rodit. Mart.
|
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 22.12.2013 18:04
Ametyst (bohužel)zraje v době, kdy začínají padat, nebo uzrávat jiné kvalitní sorty.Například chuťově lepší Rubín už je ke konzumaci vhodný koncem září, Smiřické ještě dříve, navíc vydrží do zimy.I jiné kvalitnější zimní jablka začínají padat, a je škoda padané nezužitkovat.Proto se kvalitní padané přednostně sní,nebo upotřebí v kuchyni,a na konzumaci třeba Ametystu místo v žaludku nezbyde.Všechno se zužitkovat nedá,proto se volí odrůdy,které déle vydrží.Nedávno se tady objevily informace, že u Ametystu převládá v chuti kyselost.Nevím,posuzovat budu později.Líbivý vzhled jistě přispěl k jeho pojmenování.Rezistence bude výhodou v lokalitách strupovitosti v hojné míře zabydlenou.
Co se týče časných jablek, mohu říci, že ty nejskořejší sorty jsou u nás vyhledávána, potom se poptávka po letních jablkách trochu snižuje-jsou jiné, lepší ov druhy.V mém případě jablka ocením až v zimě, kdy je jiného ovoce podmíru.Na tuto mou filozofii doplácí ranně podzimní sorty do které řadím i Ametyst.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 57.166 (?), 16.8.2018 13:38
Letos měla poprvé plody moje letní jabloň Ametyst - mohu všem jen doporučit, plody jsou vynikající chuti, pěkný vzhled i odolnost. Alena.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 159.118 (?), 16.8.2018 15:22
Taky jsem dneska sklízela. Zralé tak akorát jsou moc dobré, ale strašně rychle moučnatí. Alespoň ty moje. Jana
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 135.135 (?), 16.8.2018 21:19
A porovnání třeba s Hanou, Juliou, Vista Bellou či jinou? Ametyst mě nelákal vzhledem - ojineni, ploše kulovitý tvar, fialová barva a dobou sklizní - pozdější, a kyselkavy jabka moc nemusím viz. Průsvitné letní - Aničky. Tak esli někdo může porovnat. :-) :-) K.z B.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|