Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Jabloně > Jablečný ocet - rizika při výrobě

Jablečný ocet - rizika při výrobě


host - xxx.xxx.204.6 (?)
26.10.2019 11:13
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

zbylo mi dost ne úplně prvojakostních jablek, které se nebudou hodit na uskladnění a moštů i jinak zpracovaných jablek už máme dost. Napadlo mě vyrobit si jablečný ocet, protože jej používám nejen já, ale dávám jej i slepicím.

Podle dostupných receptů je výroba vcelku jednoduchá, mě by zajímala možná s ní spojená rizika. Že by třeba kvašení neproběhlo tak, jak má? Že by byl více koncentrovaný, než je žádoucí?

Možná jsou moje otázky hloupé; za to se omlouvám, ale s kvašením nemám žádné zkušenosti. Nerad bych způsobil nějaké komplikace.

Máte někdo reálné zkušenosti?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jablečný ocet - rizika při výrobě


PP. (5532) - xxx.xxx.9.14 (?), 26.10.2019 11:54
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nastrouhá se to a vrazí do nádoby, sklenice, sud. Trochu se může přisladit. Nechá kvasit, zakryté, pak se odkreje a přikryté plátnem nechá kysat. Když dokysá, sleje se a nechá ještě za přístupu vzduchu dojít. Může na povrchu plesnivět, nestalo se mi to. Jinak nevím o ničem. Koncentraci neposoudím, kyselý je to fest. Jak to chcete měřit?

Připojit reakci
      

Jablečný ocet - rizika při výrobě


host - xxx.xxx.204.6 (?), 26.10.2019 12:16
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nezměřím, proto se ptám, jestli z toho nehrozí nějaký průšvih. Jestli ne, je to super.

Připojit reakci
      

Jablečný ocet - rizika při výrobě


host - xxx.xxx.204.6 (?), 26.10.2019 12:19
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

PS: Máte zkušenosti s trvanlivostí? Vydrží to do příští sezony třeba ve sklepě?

Připojit reakci
         

Jablečný ocet - rizika při výrobě


PP. (5532) - xxx.xxx.9.14 (?), 26.10.2019 12:54
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vydrží. Myslím, že domácím kvašením se neudělá větší koncentrace než 10%. Co můžu posoudit, chutná to nějak podobně jako osmiprocentní ocet. Protiotázka: Proč ocet slepicím? A jak?

Připojit reakci
            

Jablečný ocet - rizika při výrobě


host - xxx.xxx.204.6 (?), 26.10.2019 14:31
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Upřímně - přesně ani nevím.  Jednou za čas jím okyseluji vodu několik dnů po sobě, dělal to tak už můj děda, od kterého to mám. Údajně to zabírá na střevní parazity, jestli je to pravda - to Vám neřeknu, ale o žádných problémech u slepic nevím; pokud je nechytne kuna nebo liška, dožívají se u mě vysokého věku.

Děda dával obyčejný lihový ocet, který ale slepicím nechutná a vodu nepijou, dokud nemají opravdu žízeň. Naopak jablečný ocet ve vodě jim chutná na první pohled.

No a ocet obecně používám pravidelně i na desinfekci citlivých míst v kurníku, kde se občas vyskytnou kolonie čmelíků, nebo jiných parazitů a kde vápnění nepomůže, protože se otěrem odstraní velmi rychle. V létě měla např. jedna slepice otok na chodidle. Podezíral jsem hmyzí bodnutí, tři dny ji nechal belhat, když se to nezlepšilo, nasadil jsem octovou léčbu. Otok splasknul a zmizely i starší stopy napadení zákožkou.

Když k tomu přidám použití v domácnosti, myslím že můžu ocet vyrábět po bečkách...

Každopádně děkuji za komentáře. Začnu na menším množství a vyzkouším.

Připojit reakci
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov9.7.2020
Hrdličky8.7.2020
Chov pstruhov6.7.2020
Chov pstruhov2.7.2020
Teplota v kurníku2.7.2020
Teplota v kurníku1.7.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů