Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Jablečný ocet - rizika při výrobě

Jablečný ocet - rizika při výrobě


host - xxx.xxx.204.6 (?)
26.10.2019 11:13, počet návštěv: 542
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

zbylo mi dost ne úplně prvojakostních jablek, které se nebudou hodit na uskladnění a moštů i jinak zpracovaných jablek už máme dost. Napadlo mě vyrobit si jablečný ocet, protože jej používám nejen já, ale dávám jej i slepicím.

Podle dostupných receptů je výroba vcelku jednoduchá, mě by zajímala možná s ní spojená rizika. Že by třeba kvašení neproběhlo tak, jak má? Že by byl více koncentrovaný, než je žádoucí?

Možná jsou moje otázky hloupé; za to se omlouvám, ale s kvašením nemám žádné zkušenosti. Nerad bych způsobil nějaké komplikace.

Máte někdo reálné zkušenosti?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jablečný ocet - rizika při výrobě


PP. (5446) - xxx.xxx.9.14 (?)
26.10.2019 11:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nastrouhá se to a vrazí do nádoby, sklenice, sud. Trochu se může přisladit. Nechá kvasit, zakryté, pak se odkreje a přikryté plátnem nechá kysat. Když dokysá, sleje se a nechá ještě za přístupu vzduchu dojít. Může na povrchu plesnivět, nestalo se mi to. Jinak nevím o ničem. Koncentraci neposoudím, kyselý je to fest. Jak to chcete měřit?

Připojit reakci
      

Jablečný ocet - rizika při výrobě


host - xxx.xxx.204.6 (?)
26.10.2019 12:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nezměřím, proto se ptám, jestli z toho nehrozí nějaký průšvih. Jestli ne, je to super.

Připojit reakci
      

Jablečný ocet - rizika při výrobě


host - xxx.xxx.204.6 (?)
26.10.2019 12:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

PS: Máte zkušenosti s trvanlivostí? Vydrží to do příští sezony třeba ve sklepě?

Připojit reakci
         

Jablečný ocet - rizika při výrobě


PP. (5446) - xxx.xxx.9.14 (?)
26.10.2019 12:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vydrží. Myslím, že domácím kvašením se neudělá větší koncentrace než 10%. Co můžu posoudit, chutná to nějak podobně jako osmiprocentní ocet. Protiotázka: Proč ocet slepicím? A jak?

Připojit reakci
            

Jablečný ocet - rizika při výrobě


host - xxx.xxx.204.6 (?)
26.10.2019 14:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Upřímně - přesně ani nevím.  Jednou za čas jím okyseluji vodu několik dnů po sobě, dělal to tak už můj děda, od kterého to mám. Údajně to zabírá na střevní parazity, jestli je to pravda - to Vám neřeknu, ale o žádných problémech u slepic nevím; pokud je nechytne kuna nebo liška, dožívají se u mě vysokého věku.

Děda dával obyčejný lihový ocet, který ale slepicím nechutná a vodu nepijou, dokud nemají opravdu žízeň. Naopak jablečný ocet ve vodě jim chutná na první pohled.

No a ocet obecně používám pravidelně i na desinfekci citlivých míst v kurníku, kde se občas vyskytnou kolonie čmelíků, nebo jiných parazitů a kde vápnění nepomůže, protože se otěrem odstraní velmi rychle. V létě měla např. jedna slepice otok na chodidle. Podezíral jsem hmyzí bodnutí, tři dny ji nechal belhat, když se to nezlepšilo, nasadil jsem octovou léčbu. Otok splasknul a zmizely i starší stopy napadení zákožkou.

Když k tomu přidám použití v domácnosti, myslím že můžu ocet vyrábět po bečkách...

Každopádně děkuji za komentáře. Začnu na menším množství a vyzkouším.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Klíčení jablka ze semene227.12.20193036
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky197.12.20192553
Jadroviny 20191406.12.201924948
Náhrada za Desert285.12.201923288
Podnoz A234.12.2019427
Gulicky na korenoch 163.12.20192342
Jesenno - zimné práce1163.12.201943139
Bakteriální boulovitost kořenů 281.12.20196708
Pocta Rubinole 10830.11.201949841
Skvrny na listech jabloní 3027.11.201949403
Matčino1726.11.20194230
Bile chmyri na jabloni 1125.11.20191083
Moravská jadernička5222.11.201925020
Poušť 2018-2019721.11.2019822
Opál 6621.11.201939287
Jarka2019.11.201912684
Zuzana a Zvoša1419.11.20198271
Ovocné stromy vo vyšších, veterných polohách (700 mnm.)?2018.11.20195018
Stlpovite jablone117.11.2019223
Jabloň Lucy12017.11.201978260
Kazivost jablek 717.11.20191084
Hádanka 8715.11.201921002
Pink Lady10613.11.201962964
Máte někdo zkušenost s odrůdou Ligol?5210.11.201943902
Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?1289.11.201949146
Topaz nepřekonaný 2579.11.2019125986
Megafol29.11.2019385
Odroda Telse 108.11.20194132
Pronajem pozemku od Státního pozemkoveho úřadu26.11.2019478
Extenznivní sad Děčínsko106.11.20191116
Pravokořenné stromy1535.11.201981796
Určení odrůdy z Mac Intoshe 124.11.20192226
Kniha - ovocné stromy233.11.20194546
Pinova333.11.201930610
Lotos82.11.20193662
Zimní odrůda - vhodný výběr52.11.20191520
Braeburn762.11.201960089
Rozela 632.11.201954695
Trvanlivost Šampionu32.11.2019509
5 TOP odrůd jabloní742.11.201934876
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Co mi žere slepice6.12.2019
Krmení slepic v zimě5.12.2019
Krmení slepic v zimě5.12.2019
Chov pstruhov4.12.2019
Chov pstruhov3.12.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů